A méz és a fém valóban ősi ellenségek?

A méz és a fém valóban ősi ellenségek?

A mézzel kapcsolatban széles körben elterjedt vélekedés, hogy nem szabad fémkanalat használni hozzá, mert a fém oxidáló hatása negatívan befolyásolhatja a méz minőségét és az ízét. Az igazság az, hogy a méz rendkívül savas kémhatású, pH-értéke általában 3,4 és 6,1 között van, emiatt valóban képes reakcióba lépni bizonyos fémekkel, különösen akkor, ha a fém hosszabb ideig érintkezik vele.

A régi időkben gyakran használtak az emberek különböző fémeszközöket a konyhában, amelyek nem voltak olyan ellenállóak, mint a mai rozsdamentes acél. Az olyan evőeszközök, mint a réz és az alumínium, hajlamosabbak voltak a korrózióra és az oxidációra, különösen savas anyagokkal érintkezve. Ezek a korai megfigyelések vezettek ahhoz a meggyőződéshez, hogy a mézet nem szabad fémkanállal enni.

Rövid ideig tartó érintkezés esetén, például amikor mézet merítünk vele a teába, nem valószínű, hogy bármilyen negatív hatása lenne az egészségünkre.

Ennek ellenére sokan a biztonság és a hagyományok kedvéért inkább fa, műanyag vagy kerámiakanalakat használnak a méz kezelésére és fogyasztására és ezzel nincs is semmi baj.

Azért nem árt vigyázni, mert a mai világban sosem lehet tudni, hogy milyen összetevőket tartalmaz a fém kanál!

A méz természetes cukrokat (fruktózt és glükózt) tartalmaz, amelyek gyors energiaforrást biztosítanak, ezért a sportolók is előszeretettel használják energiafeltöltésre.

Az orvosok is ajánlják a rendszeres mézfogyasztást, ugyanis az aranyló, ragacsos folyadék gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban és fenolos vegyületekben, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabadgyököket, így csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.

Egy év alatti gyermekeknek nem szabad mézet adni a botulizmus kockázata miatt, de a nagyobbaknak torokfájás, megfázás esetén segít a méz a fertőzések elleni küzdelemben. Régóta használják természetes köhögéscsillapítóként is.

A méz jótékony hatásai >>
A méz, immunerősítő – Készülj fel a megfázásos időszakra! >>

A méz

A méz egy szirupos folyadék, amelyet a méhek növényi nektárból készítenek. Édessége és az ízek mélysége miatt világszerte közkedvelt, számos ételben és receptben használják. A méz illata, színe és íze a virágok típusától függően változik, ezáltal számtalan fajta áll rendelkezésre. A méznek számos lehetséges egészségügyi előnye van, és számos otthoni gyógymódban és alternatív gyógymódban játszik szerepet.

Íme a méz egyedülálló egészségügyi előnyei

A méz, különféle tápanyagokat tartalmaz

Egy evőkanál, 20 gramm méz tartalmaz:

  • Kalória: 61 cal
  • Zsír: 0 gramm
  • Fehérje: 0 gramm
  • szénhidrát: 17 gramm
  • Rost: 0 gramm
  • Riboflavin: a napi érték (DV) 1%-a
  • Réz: a DV 1%-a

A méz lényegében tiszta cukor, zsír nélkül, csak nyomokban tartalmaz fehérjét és rostot. Kis mennyiségben tartalmaz néhány tápanyagot, de a legtöbb ember általában nem fogyaszt elegendő mézet ahhoz, hogy jelentős vitamin- és ásványianyag-forrás legyen. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy a méz gazdag egészségjavító növényi vegyületekben, amelyek polifenolokként ismertek.

A méz, antioxidánsokban gazdag

A kiváló minőségű méz – amely minimálisan feldolgozott, melegítetlen és friss – számos fontos bioaktív növényi vegyületet és antioxidánst tartalmaz, mint például flavonoidok és fenolsavak. A sötétebb fajták általában több antioxidánst kínálnak, mint a világosabbak.

Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a reaktív oxigénfajokat (ROS) a szervezetben, amelyek felhalmozódhatnak a sejtekben és károsodást okozhatnak. Ez a károsodás hozzájárulhat olyan állapotokhoz, mint a korai öregedés, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Mint ilyen, a méz számos egészségügyi előnye annak antioxidáns tartalmának tulajdonítható.

A méz, jobb a vércukorszintre, mint a normál cukor

Ami a vércukorszint kezelését illeti, a méz némi előnyt jelenthet a normál cukorral szemben. Bár a méz a többi cukortípushoz hasonlóan emeli a vércukorszintet, a benne található antioxidánsok segíthetnek megvédeni a metabolikus szindrómát és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A kutatók azt találták, hogy a méz növelheti az adiponektin szintjét, egy olyan hormont, amely csökkenti a gyulladást és javítja a vércukorszint szabályozását.

Arra is van bizonyíték, hogy a napi mézbevitel javíthatja az éhomi vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Bár a cukorbetegek számára a méz valamivel jobb, mint a finomított cukor, továbbra is mértékkel kell fogyasztani.

Azt is fontos tudni, hogy bizonyos mézfajták sima sziruppal hígíthatók. Bár a mézhamisítás a legtöbb országban illegális, továbbra is széles körben elterjedt probléma. Csak ellenőrzött forrsából származó mézet vásároljunk és fogyasszunk.

A méz, javíthatja a szív egészségét

A méz a szívbetegségek megelőzésében is segíthet. Egy tanulmány szerint a méz csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a vérzsírszintet, szabályozhatja a szívverést, és megakadályozhatja az egészséges sejtek pusztulását – mindezek olyan tényezők, melyek javíthatják a szívműködést és az egészséget.

Egy tanulmány szerint a mérsékelt mézfogyasztás a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe. Ráadásul egy patkányokon végzett vizsgálat ígéretesen kimutatta, hogy a méz segít megvédeni a szívet az oxidatív stressztől.

Ezenkívül a nyers méz jellemzően propoliszt tartalmaz, egyfajta gyantát, amelyet a méhek nedvet termelő fákból és hasonló növényekből állítanak elő. A propolisz javíthatja a koleszterin- és trigliceridszintet.

Mindent összevetve nem áll rendelkezésre hosszú távú humán tanulmány a méz és a szív egészségéről. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a méz hatását a szív egészségére.

A méz, elősegíti az égési sérülések és a sebek gyógyulását

A helyi mézes kezelést az ókori Egyiptom óta alkalmazzák sebek és égési sérülések gyógyítására. A gyakorlat ma is általános. A mézzel és a sebkezeléssel kapcsolatos tanulmányok áttekintése szerint ez a leghatékonyabb a részleges vastagságú égési sérülések és a műtét után fertőzött sebek gyógyításában.

A méz hatékonyan kezeli a cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyeket is, amelyeknek súlyos szövődményei amputációhoz vezethetnek. A kutatók elmélete szerint a méz gyógyító ereje antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásából fakad. Sőt, segíthet más bőrbetegségek kezelésében is, beleértve a pikkelysömört és a herpesz elváltozásokat.

A méz, segíthet elnyomni a köhögést

A köhögés gyakori probléma a felső légúti fertőzésben szenvedő gyermekeknél. Ezek a fertőzések mind a gyermekek, mind a szülők alvását és életminőségét befolyásolhatják. A gyakori köhögés elleni gyógyszerek azonban nem mindig hatékonyak, és mellékhatásaik is lehetnek. Érdekes módon a méz jó alternatíva lehet, a bizonyítékok azt mutatják, hogy hatékony kezelési lehetőség.

A mézzel és a gyermekek köhögésével kapcsolatos több tanulmány is azt találta, hogy a méz hatékonyabbnak tűnik a köhögési tünetek kezelésére, mint a difenhidramin. Segíthet csökkenteni a köhögés időtartamát is.

Egy másik áttekintés megjegyezte, hogy javíthatja az alvás minőségét a köhögő gyermekek és szüleik körében is. Ezenkívül, ellentétben néhány köhögés elleni gyógyszerrel, a méznek nincsenek mellékhatásai.

Azonban soha ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek a botulizmus kockázata miatt.

A méz, könnyen hozzáadható az étrendhez

A mézet könnyű hozzáadni az étrendhez. A mézet bármilyen módon használhatja, ahogyan általában a cukrot használná. Kiválóan alkalmas natúr joghurt, kávé vagy tea édesítésére. Főzéshez és sütéshez is használható.

Otthoni gyógymódként közvetlenül alkalmazható kisebb égési sérülésekre vagy sebekre, vagy szájon át adható köhögés esetén.

Ne feledje, hogy ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek a botulizmus veszélye miatt.

Ne feledje továbbá, hogy a méz a cukor egy fajtája, így fogyasztása megemelkedik a vércukorszintje.

Ráadásul a nagy mennyiségű méz fogyasztása, különösen hosszú ideig, hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, és növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szívbetegség. Ezért ragaszkodjon az alacsony vagy mérsékelt bevitelhez.

Forrás: zamatsziget

A méz jótékony hatásai >>
A méz, immunerősítő – Készülj fel a megfázásos időszakra! >>