Kávé jótékony hatásai

Kávé jótékony hatásai

A gyakori kávéfogyasztást sokan gondolják károsnak az egészségre.
Győződj meg a kávé jótékony hatásairól.

Csökkenti az infarktus kockázatát
Kitűnő antioxidáns forrás
Zsírégető hatású
Létfontosságú tápanyag
Segíthet megelőzni bizonyos rákos elváltozások kialakulását
Májvédő hatást fejthet ki
Energizál és serkenti az agyműködést
Felveszi a harcot a depresszióval, kedélyjavító hatása van
Megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását
Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát
Látványosan növeli a fizikai teljesítőképességet
Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását
A hosszú élet záloga?

A kávé egyik legismertebb hatása, hogy növeli az energiaszintet. A reggeli kávé segít elkezdeni a napot, a délutáni pedig új lendületet ad a munkához és ennek köszönhetően a produktivitást is növeli. Mivel segít a fáradtságérzet megszüntetésében, még a legnehezebb napokat is könnyen átvészelhetjük vele.

Nem okoz szívproblémákat, sokkal inkább csökkenti az infarktus kockázatát

A koffein vérnyomásra gyakorolt hatása nem elhanyagolható, ugyanakkor rendszeres fogyasztásnak köszönhetően az idő előrehaladtával egyre kevésbé észrevehető. Néhány embernél megfigyelhető az emelkedett vérnyomás kávézás után, azonban az ezen a területen végzett kutatások nem támasztják alá a hiedelmet, miszerint szívproblémákat okozna. Mi több, ugyanezen tanulmányok bebizonyítják, hogy a kávéfogyasztás 20%-kal csökkenti az infarktus kockázatát.

Kitűnő antioxidáns forrás

Az nyugati típusú étrendet követők napi étrendjében nagy valószínűséggel a kávé felelős az antioxidáns bevitel nagy részéért. Több kísérlet is arra jutott, hogy a kávéval több antioxidánshoz jutunk, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak köszönhetően.

Segíthet megelőzni bizonyos rákos elváltozások kialakulását

Az első számú halálozási okként számon tartott rák bizonyos sejtek elburjánzásával alakul ki. A kávé két típusának megelőzésében lehet hatékony. Ezek a májdaganatok és a végbélrák. A rosszindulatú májdaganat a harmadik, míg a végbélrák a negyedik legtöbb áldozatot szedő betegség. A kávéfogyasztók 40%-kal alacsonyabb valószínűséggel szenvednek májrákban életük során, valamint a napi 4-5 kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a végbéldaganat kialakulásának kockázatát.

Májvédő hatást fejthet ki

Májunk számos rendkívül fontos funkciót tölt be, ugyanakkor fokozottan ki is van téve az olyan súlyos betegségeknek, mint a hepatitisz vagy a kóros májnagyobbodás. Sok hasonló megbetegedés okozhat májproblémákat, melyek közül a cirrózis, azaz a májzsugor a legveszélyesebb. A kávé segíthet a megelőzésben, hiszen mint kiderült, napi négy csésze 80%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Energizál és serkenti az agyműködést

A kávé fontos eleme az élénkítő hatású koffein, a leggyakrabban használt tudatmódosító a világon. Blokkol bizonyos gátló hatású neurotranszmittereket agyunkban, így stimuláló hatást fejt ki. Energizál és élénkít, valamint javítja a hangulatot és a közérzetet.

Felveszi a harcot a depresszióval, kedélyjavító hatása van

A kávénak más, agyunkra gyakorolt jótékony hatása is ismert. A depresszió napjainkban egyre elterjedtebb betegségnek számít, az amerikai lakosság 4,1%-ánál jelen vannak a klinikai depresszió tünetei. Egy harvardi tanulmány szerint napi 4 csésze kávé elfogyasztása 20%-kal csökkenti a depresszió kialakulását a nők esetében. Egy másik, 208 424 alanyon végzett klinikai tanulmány arra mutatott rá, hogy a legalább napi 4 csésze kávét fogyasztók körében 53%-kal alacsonyabb az öngyilkosságok aránya.

Megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását

A demencia fő kiváltója, az Alzheimer-kór a 65 év feletti lakosság körében a legelterjedtebb. A tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható betegség, ezért a megelőzésre fokozott figyelmet érdemes fordítani. Az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és a kávézás is segítségünkre lehet. Több klinikai tanulmány is kimutatta, hogy a kávéimádóknál 65%-kkal kevesebb valószínűséggel jelentkezik az Alzheimer-kór.

Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát

A Parkinson-kór a második legelterjedtebb idegrendszert megtámadó betegség az Alzheimer-kór után, melyet a dopamintermelő idegsejtek elhalása okoz. Az Alzheimerhez hasonlóan a Parkinson-kór sem gyógyítható, a megoldás a megelőzésben és a preventív lépésekben rejlik. Kutatások igazolják, hogy a kávézás 32-60%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Mélyebb elemzések arra is rámutattak, hogy a koffein a kedvező hatás kiváltója, hiszen a koffeinmentes kávét fogyasztóknál nem volt megfigyelhető ez az összefüggés.

Zsírégető hatású

Ha esetleg elkerülte volna a figyelmünket, a koffein minden egyes fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Jó okkal, hiszen egyike azon kevés természetben is előforduló anyagoknak, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a zsírégetéshez. Tény, hogy 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetéshez 10%-kal járul hozzá az elhízott, és 29%-kal a normális testalkatú kávéfogyasztóknál.

Látványosan növeli a fizikai teljesítőképességet

A koffein az epinefrin (adrenalin) szintet is növeli, amit szervezetünk intenzív fizikai igénybevétel esetén kezd termelni. Ezzel megkezdődik a zsírszövetek felhasználása és üzemanyaggá alakítása. Nem meglepő tehát, hogy a koffein akár 11-12%-kal is megnövelheti a teljesítőképességet. Tehát egy csésze kávé, mielőtt az edzőterem felé vesszük az irányt, mindig jó ötlet.

Létfontosságú tápanyag

A kávé sok esszenciális tápanyag forrása. Ilyenek például a riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin.

Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását

A kettes típusú cukorbetegség az egész népességet érintő probléma, mely körülbelül 300 millió embert érint világszerte. Több kutatást is végeztek a kávézás és a diabétesz közötti összefüggések megismerésére, és arra jutottak, hogy átlagosan 23-50%-kal alacsonyabb a cukorbetegség előfordulása a kávéfogyasztóknál. Sőt egy kísérleti eredmény 67%-ra becsüli ezt a hatást. Egy nagyszabású, 457 922 alanyon végzett klinikai kísérlet alapján a kutatók meg tudták erősíteni a kávé jótékony hatását a cukorbetegség megelőzésében.

A hosszú élet záloga?

A fentiekből adódik a következtetés, miszerint a kávéfogyasztók számos betegség elkerülésének köszönhetően tovább élnek. Erről szintén számos kutatást végeztek és arra jutottak, hogy a koffeinbevitel valóban csökkenti a korai halálozás kockázatát, férfiaknál 20, míg nőknél 26%-kal.

A túl sok kávé veszélyei

Mindemellett tény, hogy a kávé olyan koffeint tartalmaz, amelynek káros mellékhatásai lehetnek. Ilyen az álmatlanság, az izgatottság és nyugtalanság, a gyomor-bélrendszeri panaszok, a pulzus- és légzésszám emelkedése, a fejfájás, a szorongás, a fülcsengés és a mellkasi fájdalom is.

Forrás: vitalvar