Mandula jótékony hatása a szervezetre

Miben segíthet, a mandula

segíthet a fogyásban,
jó hatással van az agyra,
gyulladáscsökkentő hatása van,
jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére,
segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben,
csökkenteni az élelmiszerek glikémiás indexét,
vitaminokban gazdag, B1-, B2-, B6- és E-vitamint tartalmaz,
ásványi anyagokban gazdag, rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz,
táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat,
vitaminokban gazdag, B1-, B2-, B6- és E-vitamint tartalmaz
ásványi anyagokban gazdag, rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz,
táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat,

Tudd meg, miért egészséges a mandula

A mandula a mandulafa csonthéjas termése, őshazája Ázsia. Az ismert olajos magvak közül ez egyik legrégebbi és legismertebbGazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostokban, alfa-tokoferolban,fitonutriensekben, ásványi anyagokban, mint például magnézium és réz.A kedvező zsírösszetétele és a rosttartalma hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Egyedi tápanyag összetételének köszönhetően fogyasztása előnyös keringési betegségek és cukorbetegség, gyulladásos folyamatok és oxidatív stressz megelőzésében. 

Egyszeresen telítetlen zsírsavai és nagy mennyiségű antioxidánsai a szív egészségének megőrzéséhez járulnak hozzá, a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében játszanak szerepet. A zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, mint pl. az A-, és D-vitamin, biztosítja a szervezet számára szükséges zsírokat. Arginin, magnézium, réz, mangán, kalcium és kálium tartalma szintén a szív egészségét támogatja. Egyes tanulmányok szerint csökkenti az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, különösen hiperkoleszterinémiában és cukorbetegségben.

A benne található foszfor és magnézium az erős fogak és csontok kialakulásáért felelős. Segít a fogszuvasodás, csonttörések és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is. A szívinfarktus és stroke legjelentősebb rizikó faktorait visszaszorítja. Segít megelőzni az artériák falának károsodását, valamint véd a plakk képződése ellen. Hozzájárul a vérnyomás optimalizáláshoz, valamint meghatározott mennyiségben fogyasztva a testtömeg gyarapodás megelőzéséhez is.

A mandulában B2-vitamin és L-karnitin nevű aminosav található, melyek az idegrendszer működésre jótékony hatással vannak, frissen tartják az agyat és a kognitív funkciók  hanyatlása ellen védenek. Alzheimerben és demenciában szenvedőknek javasolt a fogyasztása. E-vitamin és egyéb antioxidáns összetevői a bőr egészégének megőrzését támogatják. Kutatások szerint a mandula gazdag katekinben, epikatekinben és flavonoidokban, mint például kvercetin és kempferol, mely alkotóelemei az oxidatív stressz és a bőrrák megelőzésben játszanak szerepet.

Egyes tanulmányok szerint, akik naponta fogyasztanak mandulát, kevesebb szénhidrátot visznek be a szervezetükbe, valamint nagyobb valószínűséggel érik el és tartják meg egészséges testtömegüket. A cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszik. Egyszeresen telítetlen zsírsavjai (MUFA) lassítják a glükóz véráramba jutásának sebességét. A vércukorszintet optimalizálja és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is csökkenti. Egyes kutatások bizonyítják, hogy a mandula támogatja az egészséges metabolizmust (anyagcserét) és egyes emésztőenzimek működését is szabályozza.

Magas energia- és zsiradéktartalma miatt azonban fontos a mennyiségeket figyelembe venni! Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség ajánlott. Fogyaszthatod önállóan kisétkezésekre, de belekeverheted kedvenc müzlidbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatod vele salátádat, vagy akár egytálételeket is.

Tajti Mónika dietetikus
Forrás: hungarianflavours

A dió jótékony hatásai>>