Tea – Milyen a legjobb tea?

Tea – Milyen a legjobb tea?

A következő sorokban szeretnénk javaslatokat és útmutatót adni mindennapi teánk elkészítéséhez, hogy a tea fogyasztása mindenkinek örömelvezetét a megfelelő elkészítéssel tovább fokozhassuk.

Sokan kérdezik tőlünk, melyik és milyen a legjobb tea?
Mindenkinek más.

A teák élvezeti értékének megállapítása meglehetősen hálatlan feladat, mivel a tea minőségét sok minden befolyásolja:

  • tea fajtája
  • elkészítés módja
  • adagolása
  • áztatási ideje
  • a felhasznált víz tulajdonságai és természetesen
  • egyedi ízlés

Ezért gondoljuk azt, hogy a teák megismerésének, megszeretésénk első állomása a helyes elkészítési mód. Nézzük át, mi is szükséges ahhoz, hogy Jó Teát készítsünk.

Friss tealevelek

Kedves látogató! Elárulunk egy „titkot”; igazán kellemes, jóízű tea elkészítése lehetetlen friss, minőségi tealevelek használata nélkül!

Igazi tealevélből készül az igazi tea.

A tealevelek tárolása aromazárral ellátott, lehetőleg napfényt át nem eresztő tárolóedényben történjen. Az elkészült teát frissen fogyasszuk, mert rövid élettartamú nedűről van szó. Ha 20-30 percnál tovább áll a tea, eredeti aromájának nagy részét elveszti. Ezért inkább kisebb adagokban öntsük le.

Friss víz

A tea ízét meghatározóan befolyásolja a felhasznált víz minősége. Az angol királynő és a tea szakértők minden útjukra visznek vizet magukkal, hogy a fogyasztásnál az eredmény mindig ugyanaz legyen. A kínai Lu Yü a forrásvizet tartotta a teakészítéshez legmegfelelőbbnek. Persze nem vagyunk sem az angol királynő, se teaszakértők, nem visszük magunkkal az otthoni vizet, mégis érdemes végigolvasni néhány érdekességet a vízről.

Magyarországon a vezetékes víz minősége általában jó, mégis a keménység tekintetében rosszul állunk. A legtöbb magyar csapvíz kemény, így nem igazán alkalmas jó minőségű teafőzet készítésére. De! A széles körben elterjedt hiedelem ellenére a kemény víz nem károsítja az egészséget! Sőt! A kémény vízben található több ásványi anyag pl.: kálcium, magnézium életfontosságú a szervezet számára, fokozott bevitele csak pozitív.

A vízkeménység merőszáma a víz sótartalmának (kálcium- és magnézium sók) mérésére szolgál.

Megkülönböztetünk:

  • karbonátban gazdag kemény vizeket, melyet a kálcium-, a magnézium sók és a mészkő okoz és
  • kemény, de nem karbonátos vizeket; a keménység okai itt a kénsavak és a halogén sók.

Amennyiben lágy, desztillált vagy nem-karbonátos kemény vizet használunk a tea készítéséhez, az eredmény világos és tiszta lesz. A karbonátos kemény vizek teája néhány perc alatt zavarossá válik, a teában található cseranyagok ugyanis reakcióba lépnek a kálciummal. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a nagyon kemény víz nem tesz jót a teának, minden minőségi tea a lágy vizet kedveli. Ebben az esetben használjunk víz filtert vagy forrásvizet. Ez utóbbi alkalmas ugyanis legjobban tea készítésére.

Az egyes teafajták másképpen reagálnak a víz keménységére. Az alábbi táblázatban elolvashatjuk, melyik tea milyen vízkeménységet visel el.

Víz keménységeTeafajták
lágyDarjeeling, zöld teák, Oolong, Assam
közepesen keményCeylon, Sikkim
keményAssam, Java, Ceylon

Kereskedésünk javaslata:

Mindenki jól ismeri a barnás színű tealerakódást a csészék és a kannák oldalán, melyet főleg száraz állapotában igen nehéz eltávolítani. Ez az úgy nevezett tea patina. Amennyiben szeretnénk ezt az edényről eltávolítani, először ajánlatos a felületet benedvesíteni, sóval beszórni és egy nedves kendővel letötölni. Ilyen módon karcolás nélkül eltávolítható a szineződés az eszközökről. Az oolong és Pu-Erh teák készítéséhez használt Yixing kannákat semmi esetre se „patinástalanítsuk”, ugyanis így csökkentjük az elkészítendő tea élvezeti értéké, ezeket az eszközöket csak öblítsük, ne használjunk mosogatószert.

Tea készítési módok

A tea sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Ahhoz, hogy ezeket kinyerjük a levelekből, a víz segítségével egy növényi oldatot kell készítenünk. Így különböztetünk meg három elkészítési módot:

  • Meleg áztatás/ forrázat/leöntés: a tealevelekre meleg/forró vizet öntünk, majd fajtától függően a leveleket 2-10 percig ázni hagyjuk. A végén a leöntést szűrjük.
  • Főzet: a tealeveleket hideg vízbe helyezzük, és zárt főzőedényben felforraljuk. A főzés ideje a növény fajtájától függ.
  • Hideg áztatás/ kivonat: a leveleket vagy gyümölcsdarabokat (lsd. csipkebogyó) hideg vízzel leöntjük, lefedve hűvös helyen (nem hűtőszekrényben!) tároljuk. Néhány esetben elegendő egy éjszaka az áztatásra, máskor több nap, vagy akár hetek szükségeltetnek.

A megfelelő hőmérséklet kiválasztása a teafajtától függ. Az oxidáció nélküli vagy kevés oxidáción végigment teák, mint például a zöld és fehér teák, alacsonyabb hőmérsékleten áznak, míg a hosszabb fermentálási idejű teák magasabb hőmérsékletű vizet igényelnek. A magas vízhőmérséklet a fermentált tealevelekben található komlex ízanyagok, fenol molekulák kivonásáhaoz szükséges. Megjegyzendő, hogy a forralás lecsökkenti a vízben található oldott oxigén mennyiségét.
Több teafajtát többször le lehet/le kell önteni. Kínában történelme folyamán alakult ki a zöld tea felöntéseinek hármas felosztása. Az első leöntést azonnal kiöntötték, ez csak a tea „mosására” szolgált, a másodikat és a következőket fogyasztottákl. A háromtól ötig terjedő felöntést tartották a legjobb minőségű teának. Bár a levelek fajtánként különbözőképpen „nyílnak ki”, akár többszöri meleg vízzel való leöntés is szükséges, hogy a tea „életre keljen”.

Teáskanna előmelegítése

Öntsön kevés forrásban lévő vizet a teáskannába, hogy az a friss tea befogadásához kellő hőmérsékletű legyen. A tea így hosszabb ideig meleg marad, és az áztatás alatt a hőmérséklet állandó lesz. A teáskannát mindig tiszta vízzel mossuk ki, ne használjunk mosogatószert, valamint semmiképpen ne tegyük mosogatógépbe!

Mennyi teát tegyünk bele?

A megfelelő mennyiség mindig ízlés dolga. Figyelem! A hosszabb áztatási idő azonban nem helyettesíti a kicsi adagot. Egy liter kellően aromás főzethez általánosságban 10 – 12 gr (4 – 5 teáskanál) tealevél szükséges, ami csészénként egy teáskanál levelet jelent.

Mennyi ideig áztassuk?

Elérkeztünk a teakészítés lényegéhez; az áztatáson áll vagy bukik teánk élvezeti értéke! Hiába használunk kellően lágy vizet és minőségi leveleket a tea elkészítéséhez, ha túláztatjuk vagy túlfőzzük! Álljon itt egy egyszerűsített táblázat, amely tartalmazza az áztatáshoz szükséges hőfokot, időt és a lehetséges infúziók, felöntések számát. A minőségi tealeveleket ugyanis többször fel lehet/kell használni! Minden főzet más és más anyagokat old ki a levelekből, ezért kár lenne a további főzetek élvezetéről, jótékony hatásáról lemondani!

A Teanagyker.hu és a The China Tea Company ajánlásával

TeafajtaVíz HőmérsékletÁztatási IdőFelöntések száma
Fehér tea65 – 70 °C1/2–2 perc3
Sárga tea70 – 75 °C1/2–2 perc3
Zöld tea70 – 80 °C1/2–2 perc4-6
Oolong tea80 – 85 °C1–10 perc4-6
Fekete tea70- 90 °C3–5 perc2-3
Pu-erh tea95 – 100 °C3-5 perc5-10
Gyógytea/herba99 °C3–10 perc 

Minél jobban ki tudnak nyílni, „kibontakozni” a levelek a kannában, annál tartalmasabbra és finomabbra fejlődik az aroma a teában. Ezért ajánlatos a minőségi fekete teafajták és zöld teák esetében a tradicionális teakészítési eljárás.

Ehhez két kannára és szűrőre van szükségünk. Az egyik teáskanna, például üvegből, a tealevelek áztatására, a másik kanna az elkészült tea felszolgálására, csészékbe való öntésére szolgál.

Szűrőfajták

Ha gyorsan szeretnénk teánkhoz jutni, papírból készült filterthasználhatunk. Ez általában egy csésze tea elkészítésére alkalmas.

A pamut filterben a tea szépen kinyílik. Hátránya, hogy az aroma ízét a pamut könnyen beszívja, többszöri használat után már a tea ízét is befolyásolni tudja. Ezért gyakran szükséges kiáztatni, mosni (mosószerrel nem ajánlatos), vagy egyszerűen cserélni.

Fém teatojások és filterek használata csak módjával ajánlott, mivel a kis helyen a levelek szűkösen tudnak kinyílni, valamint a jó teafajták ízét befolyásolja a fémmel való hosszabb fizikai kapcsolat.

Kereskedésünk javaslata:

Ne fosszuk meg magunkat a vízben kibontakozó tealevelek látványától, pörgő táncuktól! Használjunk a tea leszűréséhez sűrű szövésű műanyag szűrőkanalat vagy pamut filterünket.

Most lássuk egyes teafajtánként az általunk ajánlott elkészítési módokat.

Fehér és zöld teák elkészítése

   Eszközök: Porcelán vagy üveg teáskannát ajánljuk.

   Víz: A lágy vízben a teák virágos aromája és illata jobban kifejlődik. Keményebb víz Kína északi provinciáiból származó teákhoz alkalmas.
A zöld tea áztatása forrásról levett, majd visszahűtött vízzel történik. Így a levélben található cseranyagok és vitaminok megmaradnak a teában. 

Hőmérséklet:

  • Értékes japán Sencha teák esetén 70°C –os vízzel, Gyokuro árnyékteák esetén 60°C –os vizet használjunk.
  • Minőségi zöld teákat és fehér teát 80°C –os vízzel öntsük le.
  • A85°C – 90°C hőmérséklet ajánlott egyszerű zöld teáknak és lágyan fermentált teafajtáknak

Adagolás:

Egy liter vízhez szükséges teamennyisége kb. 8 – 12g.

Áztatási idő:
Sencha teák és fanyar zöld teák: 1-2 perc
Minőségi zöld teák és fehér teák: 2-5 perc

Leöntések száma:
Jó minőségű zöld teák esetén 2 – 6  (második, harmadik áztatás kevés koffeint tartalmaz)

Egyéb tudnivalók:
Sencha tea, Lu Ching és hasonló üdezöld teafajtákat fedő nélkül áztassuk
Fehér teát és alig fermentált leveleket lefedve szokás áztatni

 Teakereskedésünk javaslata az elkészítéshez:

  • Zöld tea készítése előtt az üveg kannát hideg vízzel könnyen kiöblítjük
     
  • A forrásban lévő vizet beleöntjük a kannába, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet
     
  • A zöld leveleket a lehűtött vízbe dobjuk, alkalmasint röviden megkeverjük
     
  • Az áztatási idő leteltével a leveleket felkeverjük, majd szűrőn keresztül a felszolgáló kannába öntjük
     
  • A tealeveleket a második felöntéshez a szűrőből egy tetővel ellátott csészébe helyezzük
     
  • A további felöntések esetén a víz mennyiségét mindig 1/3-dal csökkentjük, hogy a tartalmas íz megmaradjon

A Zöld tea „mosása”

Kínában egész nap fogyasztják a zöld teát, ez túlzott koffein bevitelt jelentene a szervezetnek. Többek között ezt elkerülendő, az első áztatást kilöttyintik, csak a másodiktól fogyasztják a teát. Az egyszerű, kesernyés zöld teafajták esetén az íz így gyengébb lesz és elkerülhető az első főzet idegen illata.

Fekete teák elkészítése /Assam, Darjeeling, Nilgiri, Nepal, Ceylon/

Eszközök
:

agyag, üveg vagy pocelán teáskanna is megfelelő.
Adagolás:

ízlés szerint kb. 10-15 gr fekete tea literenként. A méréshez használhatunk egyszerű teáskanalat, mely 2 – 2,5 gr fekete szálas teát, vagy 3 gr broken fekete teát tartalmaz.
Áztatási idő:

fekete teánál a 3 perc körüli áztatási idő az ideális. Ennél további áztatás esetén a csersavak kiáznak, mely lelasíthatja a bélműködést, ez pedig szoruláshoz vezethet. Rövid, 1-2 perces áztatás segíti az emésztést és fokozza a bélműködést, vagyis jótékony hatású. Leöntés után a fekete teát lefedve áztassuk

Elkészítési javaslat:

Az edényt áztatás előtt forró vízzel könnyedén mossuk körül, hogy kellő hőmérsékletet érje el
Jól kimért mennyiségű fekete teát beleöntjük a kannába
A lágy vagy filterezett 95°C –os vizet a levelekre öntjük
Tealeveleket áztatjuk
A pontos áztatási idő elteltével a főzetet könnyedén felkavarjuk, majd szűrés után felszolgáljuk

Darjeeling Tea
A jó Darjeeling tea elkészítése ugyanolyan érzékeny folyamat, mint az előállítása.
A tea-víz aránya, a víz minősége, víz hőmérséklete és az áztatási idő nagyban befolyásolja az optimális élvezeti értéket. Ajánlatos olyan teáskanna használata, amelyen nincs tea lerakódás, úgy nevezett tea patina.

First flush Darjeeling elkészítése:

1 liter friss, kb.  85° bis 90°C hőmérsékletű lágy vizet 10-12 gr (4-5 teáskanál) teára öntünk, majd 2-3 percig áztatjuk.
A kannát lazán lefedjük.
Second flush Darjeeling elkészítése:

1 liter friss, lágy vizet röviden felforralva  10 – 12 g (3-4 teáskanál) tealevélre öntünk, majd minimum 3-4 percet áztatjuk.
A kannát lefedjük.

Oolong /Fekete sárkány/ elkészítése:
Eszközök:
 agyagkanna az ideális /Yixing agyag teáskanna/.  

Yixing használatakor a hagyományos kínai teakészítési mód, Gongfu készítést alkalmazunk.
Amennyiben először használjuk az agyagkannát, érdemes először egy erős oolong leöntést készíteni, majd leveleivel együtt egész nap a kannában hagyni. Így a Yixing kanna beveszi a tea ízét, átjárja az agyag finom pórusait az olaj és az aroma,  tea patina alakul ki az edényben, amely erősíti a oolong teák élvezeti értékét. Ha Yixing kannánkat oolong tea készítéséhez használtuk, érdemes ennél a teafajtánál maradni, hogy a “beavatott” eszköz ne vegye át más tea aromáját. Pu-Erh tea készítése után nem használható oolong leöntésére az eszköz. Amennyiben mégis használni szeretnénk, alapos, tiszta vízzel történő áztatást követően használható csak világos teák készítésére. 
A tea patinát soha ne keféljük ki az edényből, az oolong kannát csak vízzel mossuk és csak oolong teák készítésére használjuk. A teákhoz, így az oolongokhoz is legjobb a természetes forrásvíz, mert ez a legmegfelelőbb összetételű és energetikájú víz.

Elkészítési javaslat, ha nem áll rendelkezésre Yixing eszköz:

  • A teáskannát felöntés előtt forró vízzel jól melegítsük át, öblítsük ki
  • Öntsünk egy liter 80°C-os vizet 10 -14 gr oolong levélre
  • Jól záródő tető alatt 1,5  percig áztassuk, majd öntsük le
  • A következő öntés fél perces legyen, a hamadiktól 2 perc, majd növeljük az áztatás időtartamát
  • A jó minőségű oolongot akár ötször leönthetünk, élvezeti értéke leöntésenként nő; legjobb leöntésnek a harmadikat tartják

Formosa Oolong

Formosa/Taiwan szigetéről származó oolong minőségtől és szedési időtől függően enyhén fűszeres ízzel rendelkezik. A tavaszal szedett csúcsminőség teák virágosak, intenzív illat flavour-rel bír. Webáruházunkban kiváló minőségű taiwani oolongokat kínálunk, érdemes őket megkóstolni!

Pu-Erh tea elkészítése

Amennyiben nem gongfu módon, Yixing eszközben készítjük el a Pu-Erht, legyen itt egy rövid ajánlás az elkészítéséhez. A pu-erh teát használat előtt „megmossuk”, azaz forró vízzel leöntjük a tealeveleket, pl. a szűrőben, majd rögtön lecsöpögtetjük a vizet. Utána következik az áztatatás; a leveleket  90°C-os vízzel leöntjük, 3 – 4 percet állni hagyjuk, majd ismét leönthetjük.

Amennyiben nem gongfu módon, Yixing eszközt használva szeretnénk leönteni a Pu-Erht, álljon itt hozzá egy javaslat:

  • A teáskannát felöntés előtt forró vízzel mindig jól öblítsük át
  • A Pu-erh leveleket leöntés előtt „mossuk meg”
  • Öntsünk egy liter 100°C-os vizet 10 – 14 gr Pu-Erh levélre
  • 3 -5 percig áztassuk
  • A jó minőségű Pu-erh teát többször, akár ötször, tízszer is leönthetjük

Rooibos elkészítése

A jó roobos tea igen kiadós; 6-10 gr (kb. 2-3 teáskanál) rooibos tea 1 liter majdnem forrásban lévő vízhez elegendő. Az áztatási idő 3-5 perc.

Ayurvéda teakeverék elkészítése

8-10 gr Ayurvéda teakeveréket (kb. 4-5 teáskanál) 1 liter, majdnem forrásban lévő vízzel leöntünk, 5-10 percig áztatunk.

Indiai Chai elkészítése

3/4 liter  vizet kb. 10 gr fekete tea és fűszerek keverékével 3-5 percig könnyedén főzünk, majd ízlés szerint édesítünk. ¼ liter tejet hozzáadva mégegyszer gyorsan felforralunk, áztatunk, majd leöntünk.

Lapacho elkészítése

2 teáskanál Lapachot 1 liter vízzel 10 percig főzzük, majd 15 percig áztatjuk.

Maté elkészítése

Egy liter friss, éppen forrni készülő vizet 10 gr mate teára öntünk, 5-10 percig áztatjuk. A mate-t többször felönthetjük.

Gyümölcstea elkészítése

Egy liter forrásban lévő, lágy vizet 15 -20 gr gyümölcsteára öntünk, 3-10 percet áztatjuk. Minél hosszabb az áztatási idő, annál savanyúbb lesz a tea.

Forrás: spicegarden

Adományozás – Eszköztámogatás

Tovább >>

Kérem segítse Alapítványunkat adója 1% – val!
Nemzetünk Digitális Fejlődéséért Európai Alapítvány
Adószámunk: 18737084-1-41
Pénzbeli adományokat  OTP Bank 11736037-23680500-00000000 számlaszámra várjuk!
www.digitalisalapitvany.hu

Ez is érdekelhet!

Egyedi ajándékok – Ajándék ötletek, karácsonyra, vagy egyéb alkalomra!

AjándékShop www.csomagker.hu
Magyar Érmebolt – Érme eladás www.magyarerme.hu
Érme információk www.ermecentrum.hu
Régipénzek – Érme, bankjegy vásárlás www.regipenzek.hu
Magyar Bélyegbolt – Bélyeg eladás www.magyarbelyeg.hu
Bélyeg információk www.philatelia.hu