10 Természetes tipp az influenza ellen

10 Természetes tipp az influenza ellen

“Az influenzáról még mindig téves elképzelések élnek az emberekben, pedig tudjuk, hogy az influenzajárványokat védőoltással nem lehet hatékonyan megelőzni, viszont a D-vitamin hatásos védekezést jelenthet.” Szendi Gábor egy igen hasznos cikket írt néhány éve Természetgyógyász Magazin számára, s a benne megfogalmazottak máig aktuálisak…

Hope-Simpson szerint az influenza kitörése szoros kapcsolatban van az UV sugárzás lecsökkenésével, hiszen a 30. szélességi fok fölött mindig télen tör ki, amikor a legrövidebbek a nappalok, ill. a trópusokon mindig esős évszakban (Hope-Simpson, 1981). Hope-Simpson elmélete nem volt népszerű, mert a virológusok (virológia: vírustan) és epidemiológusok (epidemiológia. járványtan) ragaszkodnak a személyről személyre terjedés elméletéhez, ill. a madarak és sertések szerepéhez a vírustípusok “kitenyésztésében”. A két teória azonban nem mond feltételen egymásnak ellent, hiszen az influenza származhat sertésközvetítéssel a madaraktól, azonban a lappangó vírus elmélet jobban magyarázza a járványok visszatérő jellegét.

Az influenza D-vitamin elmélete

Az elmélet egészen napjainkig halott teória volt, mígnem John Cannell, a D-vitamin tanács elnöke 2005-ben meg nem tapasztalta a kórházban, ahol dolgozott, hogy a járvány csak az ő pácienseit kerülte el, akik folyamatosan nagy adag D-vitaminpótlásban részesültek. E megfigyelésből született meg az influenza D-vitamin elmélete. Ez teljes mértékben összhangban van Hope-Simpson elméletével. Eszerint a szezonális UV sugárzás erejének lecsökkenése ősszel véget vet a népességben a D-vitamin szintézisnek, és ettől kezdve a népességben folyamatosan csökken a D-vitaminszint. Amikor a tél folyamán ez egy kritikus szint alá csökken, akkor tör ki az influenzajárvány (Cannell és mtsi., 2008). A trópusokon az esős évszak alatt az itt élőkben ugyancsak lecsökken a D-vitaminszint.

Mi a D-vitamin?

A D-vitamin valójában egy hormon, amely fontos szerepet játszik az immun-folyamatokban is, s alacsony szintje csökkenti a veleszületett immunitás részeként működő mikrobaellenes fehérjerendszer működését.

A szezonalitás ellen szól az, hogy az 1918-as spanyol influenza “nem tartotta be a szabályokat” (nem télen vagy ősszel tört ki). Ennek két magyarázata lehetséges. Az egyik, hogy az olyan új vírusvariások, melyekkel szemben nincs a népességben kialakult védelem, sokkal hamarabb áttörik a veleszületett védelmi vonalakat. A másik -kiegészítő- magyarázat az influenza világjárványok időzítésével kapcsolatos.

Több szerző felvetette, hogy a világjárványok 85%-ban egybeesnek a 11 éves ciklust mutató napfolttevékenység fokozódásával. Ilyen időszak volt a 20. században 1918-20, 1946-48, 1957-58, 1968-1969 és 1977-78 (Yeung, 2006). És valójában a fokozott napfolttevékenység időszakában vagyunk jelenleg is. A napfolttevékenység és a pandémiák (járványok) közti kapcsolatot sokféleképpen magyarázzák, azonban az egyik valószínű magyarázat az, hogy ilyenkor csökken a Földet ért UV sugárzás intenzitása.

Kik fertőződnek meg először?

Az influenza a teória szerint a D-vitamin bizonyos hiányában jelenik meg, ill. azok a személyek fognak elsősorban megfertőződni, akikben alacsony a járvány idején a D-vitamin szint. Mivel a hivatalos napi ajánlott adag arra is kevés, hogy télen szinten tartsa a nyáron megszerzett D-vitaminszintet, a lakosság gyakorlatilag a nyáron napozással megszerzett D-vitaminját éli fel az őszi téli hónapokban.

forrás: Szendi Gábor: Teóriák és gondolatok az influenzáról – 2010-ben a Természetgyógyász magazinnak írt cikkéből -részlet

Az influenza

Az influenza egy vírusos megbetegedés, melyet rossz közérzet, láz, fejfájás, köhögés, orrfolyás jellemez. Van néhány kiváló természetes mód arra, hogyan gyorsítsa meg a gyógyulási folyamatot természetesen.

 1. Pihenés

Ne végezzen megerőltető izom- vagy agymunkát. Akkor gyógyul a leggyorsabban, ha pihen és alszik. Szépirodalom olvasása ilyenkor segít aludni és szépet álmodni.

2. Folyadék

Igyon napi 2-3 liter folyadékot, elsősorban vizet vagy teát. Kerülje a cukros italokat. Egy pohár cukros ital fél napra kikapcsolhatja az immunrendszert. Cukor helyett használjon Steviát vagy mézet.

3. Méz

Egyen mézet lefekvés előtt. A méznek kitűnő köhögés csillapító és alvást segítő hatása van. Közvetlenül lefekvés előtt egy evőkanálnyi mennyiség nagyon ajánlott. Természetes antibakteriális hatása miatt védi a fogakat is. Mézet mindig a méhésztől vegyen és ne a szupermarketekben!

4. Ne fogyasszon alkoholt!

Bár sokan a pálinkára esküsznek, vírusos betegség esetén ez kimondottan hátráltatja a gyógyulást.

5. Lázcsillapítás?

Csak szükséges esetben használjon lázcsillapítókat vagy fájdalomcsillapítókat. A megemelkedett testhőmérséklet a gyógyulást segíti. Inkább mérjen gyakrabban és ha 39 fölé megy a láza, akkor szedjen rá gyógyszert.

6. Friss levegő

Ez megelőző és terápiás értékkel is bír. Minél több időt tölt el valaki a szabadban, annál inkább ellenálló lesz a szervezete. Érdekes módon még egy kis hideg is jótékony hatással van a szervezetünk ellenálló képességére. Naponta egy gyors hideg zuhany a meleget követően régóta érvényes terápia.

Egyen olyan étrend-kiegészítőket, amik segítenek a gyógyulásban!

Elsősorban vitaminok, gyógynövények és a cink alkalmas erre.

7. C-vitamin

“Bár ezt még mindig nem fogadja el az orvosi szakma, a C-vitamin ténylegesen segít megakadályozni vagy csökkenteni a nátha időtartamát. Erre a megállapításra jutott egy kutató, miután áttekintette a C-vitamin klinikai használatáról szóló, megjelent tanulmányokat amelyek a náthával voltak kapcsolatban. Jól ismert, hogy mind a fehér vérsejtek, mint a C-vitamin szintje jelentősen csökken a vérben a megfázás vagy az influenza során. Szintén érdekes észrevenni, hogy a méreganyagok, amiket a fertőzés alatt bocsátottak ki a baktériumok, gátolják a fehér vérsejt C-vitamin felvételét, amivel azt okozzák, hogy a fehérvérsejtek könnyebben rongálódnak a megfázás során.” (PDR for Herbal Medicines, 4th Edition)

8. D-vitamin

Több kutatás is alátámasztotta, hogy ez jelenti az igazi védelmet az influenza ellen. Ha elég magas a vér d-vitamin szintje, akkor védetté válik a szervezet a vírusok ellen. Felmérések szerint az emberek túlnyomó része d-vitamin hiányban szenved. Napsütés, ételeink, vagy d-vitamin kapszulák útján juthatunk hozzá.

9. Cink

Az egyik legfontosabb nyomelem. Felsőlégúti megbetegedések esetén mindig sikerrel alkalmazható. Tudományosan igazolt tény, hogy akár napokkal is képes lecsökkenteni a betegségek időtartamát.

“A cink szintén gátolja egyes vírusok, mint nátha és herpesz-vírus növekedését. A szervezet megfelelő cink-szintje különösen fontos idősebb korban. (Encyclopedia of Natural Medicine)

10. Echnacea (bíbor kasvirág)

Ma már egyre többen alkalmazzák betegség esetén, mivel az egyik legjobb gyógynövény. Hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve ha már bekövetkezett a baj, akkor lerövidíti a betegség időtartamát.

A legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy a bíbor kasvirág (echinacea) un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.

Forrás: proteinbuilder.hu