A shiitake gomba gyógyhatásai: mire képes a lentinán?

A shiitake gomba gyógyhatásai!
Mire képes a lentinán?

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része. kijelenthetjük, hogy a természetes immunerősítők fejedelme, mivel a benne rejlő különleges összetevő, a lentinán növeli az immunsejtek hatékonyságát. A shiitake gomba gyógyhatásai azonban nem merülnek ki ennyiben. Mutatjuk, mire képes még.

Siitake gomba az immunrendszer erősítésére és a vérkeringés javítására

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része. kijelenthetjük, hogy a természetes immunerősítők fejedelme, mivel a benne rejlő különleges összetevő, a lentinán növeli az immunsejtek hatékonyságát.

A shiitake gomba gyógyhatásai azonban nem merülnek ki ennyiben. Mutatjuk, mire képes még. A shiitake gomba a keleti orvoslás egyik leghatékonyabb és legnagyobb becsben tartott szereplője. Amennyiben beépítjük az étrendünkbe, és rendszeresen fogyasztjuk, energiával látja el a szervezetünket, megszünteti a fáradtságot, emellett a vérkeringésre is pozitív hatással van. A shiitake gomba gyógyhatásai olyannyira figyelemreméltóak, hogy a belőle kivont lentinánt Japánban hivatalosan is gyógyszernek minősítették.

 Mi van a shiitake gombában?

A shiitake gombának rendkívül magas a tápértéke, gazdag esszenciális aminosavakban, B-vitaminokban és a D-vitamin provitaminjában, az ergoszterolban. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, rezet, vasat. Jelentős szeléntartalma is hozzájárul ahhoz, hogy a shiitake gomba élen járhat a daganatos megbetegedések, elsősorban a tüdő– és gyomorrák kezelésében. A benne lévő lentinán hatékonyan stimulálja az immunsejteket és azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik, majd megsemmisítik a szervezetre káros anyagokat.

Magas pepszin- és tripszininhibitor-tartalma biztosítja az egészséges emésztést. A shiitake gombának azonban a lentinánon kívül egy másik csodálatos hatóanyagot is köszönhetünk. Ez pedig az AHCC, ami képes arra, hogy megsemmisítse a méhnyakrákot is okozó human papilloma vírust (HPV). Megemlítendő prebiotikus tulajdonsága. A gombában fellelhető béta-glükán táplálékul szolgál a jótékony probiotikus baktériumok számára, ezáltal támogatja a bélflóra egészségének fenntartását, egyensúlyának visszaállítását. A béta-glükánok, a lentinán, és a laminarin prebiotikus hatásuk mellett, az ekcéma és más gyulladásos bőrbetegségek gyógyulását is elősegítik.

Mire jó a lentinán?

A lentinán egy béta-glükánok közé tartozó poliszacharid. Képes megsemmisíteni a vírusok, gombák és baktériumok tekintélyes részét. Könyörtelen az antibiotikumokkal szemben rezisztens Staphylococcus aureus baktériummal szemben. Előbbi tulajdonságának hála, a shiitake gomba az egyik legeredményesebb természetes immunerősítő. Rendszeres fogyasztása ösztönzi az immunrendszer megfelelő működését. Miután csíraölő, megakadályozza a fogakon a plakkok képződéséért felelős baktériumtörzsek elszaporodását, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

A lentinán oly módon előzi meg a szív- és érrendszeri betegségeket, hogy csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezzel szemben növeli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét. Fokozza az inzulin termelődését, emellett lassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal a cukorbetegek számára is előnyös a fogyasztása. Egyedülálló módon gátolja a rákos sejtek osztódását, programozott sejthalált, más néven apoptózist idéz elő bennük. Növeli az ölősejtek, valamint a nyirokrendszerben található és az immunválaszban fontos szerepet betöltő T-lymphocyták és a B-lymphocyták hatékonyságát, ezzel is erősítve az immunrendszert. A gombából kivont AHCC a kutatások szerint képes megsemmisíteni a human papilloma vírust (HPV).

Shiitake: a rák egyik ellenszere

A Cancer Research UK és az University of Strathclyde nyilvánosságra hozott jelentésében olvasható, hogy a gombából készült kivonat csökkenti a kemoterápia és a radioterápia mellékhatásait, beleértve a hajhullást is. Más kutatások szerint a shiitake gomba felhasználásával készült kivonat a vírusok, baktériumok nagy részét képes megsemmisíteni, továbbá sikeresen veszi fel a harcot a szervezetben elszaporodott Candida albicans gombával szemben. Az eddigi kutatások azt is igazolták, hogy a shiitake gomba lassítja, illetve meggátolja bizonyos tumorok kialakulását, legfőképpen a vastagbél-, a gyomor-, és a hasnyálmirigyrák kezelésében, valamint gyógyításában alkalmazható.

Vannak a gyógygombának mellékhatásai?

A shiitake gomba fogyasztása nem jár mellékhatásokkal, ha viszont túlzott mennyiségben visszük be a szervezetbe, előfordulhatnak emésztési panaszok, illetve dermatitisz. Ilyenkor a gomba fogyasztásának abbahagyásával a kellemetlen tünetek gyorsan megszűnnek.

Források: cancerresearchuk, ncbi.nlm.nih, ncbi.nlm.nih, eletmodmagazin

Fafülgomba, más néven a júdásfüle gyógygomba jótékony hatásai >>