Tudod, mit árul el rólad az alvópózod?

Tudod, mit árul el rólad az alvópózod?

Tudom, hogy nekem nőként jobb lenne, ha a hátamon aludnék, de bármennyire keményen is harcolok, a csábítás, hogy kedvenc alvópózomban aludjak el – az oldalamra felkve, összegömbölyödve, a lábam a mellkasomhoz húzva – túl erős ahhoz, hogy ellenálljak.

Ebben a helyzetben aludni egyszerűen megnyugtató számomra, és szinte azonnal el tudok aludni, míg a hátamon való alvás egy küzdelem. Lehet, hogy hasonló helyzetben vagy ezzel, vagy más alvópózzal.

Miért van ez így? Miért nem tudunk automatikusan átállni a számunkra jobb testhelyzetbe?

Az alvópóz valójában összefügghet a személyiségeddel és a gondolkodásmódoddal, érzéseiddel és viselkedéseddel. Van elég kutatás arra vonatkozóan, hogy az alvás közben alkalmazott testtartás sokat elárul arról, hogy milyen emberek vagyunk – introvertált, magabiztos, szórakoztató, bizakodó vagy valami más.

Hasonlóan, mint a testbeszéd. Az, hogy hogyan ülsz, állsz vagy gesztikulálsz, tudattalan jelek lehetnek, például elhúzódhatsz valakitől, aki nem tetszik, vagy keresztbe teszed a karjaidat vita közben. Az alvópózok hasonlóak, sőt talán még árulkodóbbak is, mivel kevésbé tudod kontrollálni.

Íme a hat leggyakoribb alvópóz, valamint egy általános áttekintés arról, hogy mit jelenthetnek:

Magzatpóz

Hogy néz ki:

Összegömbölyödve az oldaladon.

Mit jelent:

Ez a leggyakoribb alvópóz (bár a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál). A témával kapcsolatos kutatások szerint azok, akik magzatpózban alszanak, erősek és hallgatnak az első benyomásra, de introvertáltak és érzékeny lelki világuk van. Ezek az emberek visszafogottak, és általában időbe telik, hogy megnyíljanak mások felé. A külsőleg kemény megjelenés és a bátor arc valójában védelmet nyújt a világgal szemben.

Egészségügyi szempontok

Ha folyamatosan a bal oldaladra gördülsz, akkor növelheted a nyomást és a stresszt az olyan létfontosságú szervekre, mint a máj, a szív, a gyomor és a tüdő. Tehát, ha a magzatpózban alszol, akkor ügyelj arra, hogy a tested jobb oldalán feküdj.

Farönk pozíció

Hogy néz ki:

Az oldaladon fekszel, mindkét karod egyenesen, a tested mellett.

Mit jelent:

A farönk pózban alvók extrovertáltak és kiegyensúlyozott emberek, akik természetes hajlandóságot mutatnak arra, hogy társasági életet éljenek. Az ilyen típusú emberek is nagyon bizakodóak és hiszékenyek. Ennek van egy hátránya: hajlamosak hinni bárkiben, beleértve az idegeneket is, így könnyű célponttá válhatnak a csalók és szélhámosok számára.

Egészségügyi szempontok

Ez a pozíció egyenesen tartja a gerincet, jó megoldás lehet azok számára, akik hátfájásban szenvednek.

Könyörgő pozíció

Hogy néz ki:

Az oldaladon, mindkét karod elöl.

Mit jelent:

A könyörgő pózban alvók lehetnek, egyrészt nyitottak az új dolgokra, de másrészt gyanúsnak és cinikusnak is bizonyulhatnak. Vágyakoznak valamire, de nagyon magas referenciaértékeket tűznek ki maguk elé, és nem aggódnak, hogy mennyi idő alatt teljesítik. Többször mérlegelik döntéseik előnyeit és hátrányait, és csak akkor lépnek, ha teljes mértékben meg vannak győződve tetteik eredményéről. Miután ezek az emberek elhatározták magukat, szinte soha nem változtatnak ezen, és nem is bánják meg.

Egészségügyi szempontok

Az oldaladon fekvés segíthet enyhíteni az olyan problémákat, mint a savas reflux és az alvási apnoe.

Katonapóz

Hogy néz ki:

A hátadon fekve, mindkét karod az oldaladon.

Mit jelent:

Általánosságban elmondható, hogy a katona alvók nyugodtak és zárkózottak. Szeretik magukat tartani, és nem sok értelmét látják annak, hogy nagy ügyet kössenek a dolgokból. Kemény feladatok is lehetnek, nagyon magas követelményeket támasztva magukkal és a többiekkel szemben.

Egészségügyi szempontok

Ez a pozíció nem feltétlenül teszi a rajongók kedvencévé testét és más embereket egyaránt. A kutatások azt mutatják, hogy a háton alvás hangos horkoláshoz , az olyan állapotok romlásához vezethet, mint az alvási apnoe, és általában rossz éjszakai alváshoz. Ha van alvó partnere, panaszkodhatnak. A frissítő és pihentető alvás érdekében ajánlott kipróbálni az oldalát. Bár bizonyos esetekben előnyös lehet a gerinc, ha ebben a testtartásban alszik.

Tengeri csillag

Hogy néz ki:

A hátadon fekszel, mindkét karod fel a fejed mellett.

Mit jelent:

A tengeri csillag testhelyzetben alvó embereket azonnal szimpatikusnak találják, és nem ok nélkül, mivel nagyszerű hallgatók és barátokat. Mindig készek segítséget nyújtani a bajba jutott barátoknak, és távol tartják magukat a rivaldafénytől. Tehát, ha ismerőseid között van valaki, aki a hátán alszik mindkét karját felfelé tartva, a párna körül, akkor tartsd magad szerencsésnek!

Egészségügyi szempontok

A katonapózhoz hasonlóan a tengeri csillag alvópózban fekvő emberek is erősen horkolnak, és alvás közben légzési problémáik vannak, ami rossz minőségű pihenéshez vezet. Tehát, ha tengeri csillag pózban alszol, próbálja meg egy másik, egészségesebb alvási helyzetet felvenni.

Szabadesés helyzet

Hogy néz ki:

Hason fekve, feltartott kézzel a párna körül, a fej pedig oldalra fordul.

Mit jelent:

A szabadesés alvópózban fekvők gyakran magabiztos, extrovertált és szemtelen embereknek tűnnek. Lelkesedésükkel és vidámságukkal hozzátesznek a mindennapi élethez. Idegesek és könnyen haragra gerjednek, általában magukra veszik a kritikát. A vidámságot árasztó külsejük könnyen álcázhatja azt a tényt, hogy ezek a srácok valójában nagyon érzékenyek.

Egészségügyi szempontok

A szabadesés, vagy bármilyen helyzet, amelyben arccal lefelé fekszel, sokat segít az emésztésben.

Forrás: newsline