Frontérzékenység – Magas vérnyomás, vagy alacsony vérnyomás tünetei!

Frontérzékenység,
magas vérnyomás, vagy
alacsony vérnyomás tünetei!

5+3 tuti tipp frontérzékenység ellen!

5+3 bevált természetes módszer
fronthatás ellen

Az időjárás változásai mindenkit érintenek, de nem egyformán reagálunk rá. A frontérzékenység Magyarországon a lakosság közel 30 %-át érinti, a nők körében gyakoribb az előfordulása. A Kárpát-medence egyedi földrajzi fekvése miatt nem ritka a kettős front sem, amely igencsak megnehezíti a mindennapokat. Most megmutatjuk, milyen természetes módszerekkel lehet fellépni ellene.

Mi a fronthatás, milyen frontok vannak?

A hideg és a meleg levegő találkozásánál ún. légköri frontok alakulnak ki. Melegfront esetén a levegő hőmérséklete és a páratartalom emelkedik, miközben a légnyomás csökken. A melegfront sok csapadékkal jár, és rendszerint már a front megérkezése előtt néhány órával tünetek jelentkeznek azoknál, akik a melegfrontra érzékenyek.

A hidegfront levegő hőmérséklet és páratartalom csökkenéssel jár, miközben a légnyomás pedig nő. Ez a változás erős széllel és heves zivatarokkal jár együtt. Panaszokat maga a fronthatás alatt, illetve után okoz.

Miért nőtt meg a frontérzékenyek száma?

Hogy az időjárási frontokra mennyire vagyunk érzékenyek leginkább immunrendszerünk állapotától függ. Ennek megfelelően, a betegek, idősek, gyerekek, vagy éppen az állapotos nők jobban megérzik az időjárás változásait. Mivel a modern korban nagyon sok olyan hatás ér minket nap, mint nap, melyek gyengítik az immunrendszerünket (krónikus stressz, kemikáliák, feldolgozott élelmiszerek), és az időjárás is egyre változékonyabbá vált, nem meglepő, hogy növekedett a frontérzékenyek száma.

Mit tapasztalunk fronthatás esetén?

Vannak olyan tünetek, melyek mind meleg, mind hidegfront esetén jellemzőek. A fáradtság, ingerlékenység, rosszkedv általánosan jellemzője a fronthatásnak, ahogyan a fejfájás, alvászavar vagy a nehézlégzés is.

A melegfront tünetei

A közeledő melegfront általánosan serkenti a szervezet működését. Emelkedik a vérnyomás, a pulzusszám, gyakoribbá válnak a keringési elégtelenségek, megnő a szívinfarktus, a trombózis előfordulása. A reumás fájdalmak felerősödnek, fájhatnak a korábbi műtétek hegei. Emelkedik a vércukorszint, a pajzsmirigy problémák gyakoribbá válnak, emelkedik a fehérvérsejtszám, a vér kalcium szintje megnő, ugyanakkor a káliumszint leesik.

A hidegfront tünetei

Hidegfront esetén lassul a szervezet működése, lecsökken a vérnyomás, nő a reakcióidő, gyakoribb lehet a szédülés, nehézkesebb lesz a gondolkodás, a légzés, megnő a mellkasi panaszok száma. Asztmás és epilepsziás rohamok, gyomor-, epe- és vesegörcsök hidegfront esetén a gyakoribbak. Korábban indulnak meg a szülések.

TUDTAD? A Kárpát-medence egyéni földrajzi fekvése miatt a kettős fronthatás sem ritka, ilyenkor kezdetben melegfrontra jellemző tüneteket érezhetőek, majd a hidegfront okoz problémát.

5 tuti tipp a fronthatás ellen

Minden olyan cselekedet, amely kiegyensúlyozza szervezetünk működését segítségünkre lehet.

  1. Táplálkozzunk változatosan, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket!
  2. Fogyassz magas kálium- és magnézium tartalmú ételeket, ezek ugyanis csökkenthetik a frontérzékenységet (pl. banán, alma, burgonya, kukorica, tofu), de az olyan alapvitaminok pótlása, mint a C-vitamin, B-vitamin, D-vitamin, E-vitamin és a magnézium is a segítségünkre lehet.
  3. Mozogjunk rendszeresen, a legjobb, ha ezt a szabad levegőn tesszük, ezzel szoktatjuk magunkat a változó időjáráshoz, és oxigénhez jutunk.
  4. Igyunk bőségesen folyadékot! És kerüljük a cukros üdítőket! Ihatunk gyógyteákat is, ezek közül a kamillát, a citromfüvet, orbáncfüvet, levendulát javasoljuk.
  5. Alkalmazzunk hideg-meleg váltózuhanyt mellyel vérkeringésünket serkentjük!
  6. Csökkentsük a stresszt! A stressz által leterhelt immunrendszer érzékenyebbek reagál a fronthatásokra, az ellazuláshoz akár illóolajokat is bevethetünk, pl. levendula illóolaj, gyömbér

3 természetes módszer a frontérzékenység csökkentéséhez

Amennyiben a frontérzékenység tüneteit szeretnénk enyhíteni, akkor azt csakis természetes kivonatokkal tegyük. A nem-szteroid fájdalomcsillapítók ugyanis úgy hatnak, hogy gátolnak bizonyos enzimeket (COX), amik a prosztaglandinnak nevezett molekulák szintézisét irányítják, és melyek a fájdalomérzet átadásában működnek mediátorként. Sajnos a prosztaglandinok azon túl, hogy a fájdalomérzetet közvetítik, egy fontos nyálkaréteg szintézisét is befolyásolják, mely a gyomrot védi a káros gyomorsavaktól, így a gyomor nyálkahártyája gyulladásoknak van kitéve, melyből fekélyek alakulhatnak ki. Más szavakkal ezek a gyógyszerek nem a probléma okát szüntetik meg, hanem csak a tüneteket kezelik. Természetes megoldások:

  • A mirha a mirhafa mézgája, már az ókorban is használták antimikrobális hatása miatt gyógyításra, balzsamozáshoz, sebek gyógyítására.
    A dopaminhoz hasonlít a hatása, vagyis a szimpatikus idegrendszert befolyásolja. Kölcsönhatásba lép az ún. opioid receptorokkal, így gátolja azoknak a gyulladásos vegyi anyagoknak az előállítását, melyek fájdalomhoz vezetnek. Feszültségoldó, segíti az elmélyülést, még masszázshoz is gyakran alkalmazzák.
  • A gyömbér a szerotoninreceptorokra hat. Görcsoldó, hányingercsökkentő, gyulladáscsökkentő tulajdonságú. Természetes „aszpirinként” tekintenek rá fájdalomcsillapító hatása miatt. Ez nem is áll messze az igazságtól, hiszen a gingerol nevű vegyülete még kémiai összetételben is nagyon hasonlít az aszpirinre.
  • A koffein értágító hatású, és csökkenti a fájdalmat, ugyanis fékezi az agyban a prosztaglandin nevű lipidmolekula termelését (ami így nem ingerli tovább a fájdalomért felelős idegeket).

Forrás: anatur.hu