Gyümölcs- és zöldségfélék fruktóz tartalma

Gyümölcs- és zöldségfélék fruktóz tartalma

A különféle gyümölcsök, zöldségek, alapvető élelmiszerek fruktóz és glükóz tartalma nemcsak a fruktóz malabszorpcióban (fruktóz érzékenységben) szenvedők, hanem a cukorbetegek számára is fontos információ.

A gyümölcs vagy más étel révén a szervezetbe jutott felesleges fruktóz lebontását segíti a xilóz-izomeráz enzim. Ne feledd, hogy a lekvárok, dzsemek és sok más feldolgozott élelmiszer fruktóz tartalma is jelentős lehet!

Fruktózérzékenyek számára a fruktóz tartalom mellett fontos az élelmiszerek glükóz/fruktóz arány is! A glükóz segíti a fruktóz felszívódását, így minél magasabb ez az arány, annál könnyebben szívódik fel a fruktóz.

Még a teljesen egészségesek is nehezen emésztenek meg egyszerre 50 g vagy annál több fruktózt! Fruktózérzékenyeknél is felszívódik általában gond nélkül  6 g fruktóz.

Mit művel a cukor az agyunkkal? >>

Gyümölcsök  Fruktóztartalma g/100g
FruktózGlükózG/F arány
Alma6,93,42
Áfonyakonzerv221,4
Áfonyalekvár20220.9
Alma lekvár27261.0
Almalé622,7
Almamust841,8
Ananászkonzerv551
Ananászlé331
Articsóka212,3
Banán341
Citrom111
Citromlé111
Cseresznye670.9
Csillaggyümölcs871,1
Csipkebogyó771
Datolya25251.0
Eperlekvár39341,1
Feketeribizli221,2
Friss áfonya321,4
Friss alma628
Friss ananász221,2
Friss egres761
Friss eper22280.8
Friss málna19220.9
Friss őszibarack111,2
Friss paradicsom111,3
Friss pirosribizli331,1
Friss szeder331,1
Friss szőlő771
Füge24260.9
Görögdinnye422
Grapefruit, frisch220.9
Grapefruit, frissen facsart221
Kiwi541,1
Konzerv őszibarack440.9
Litschi350.6
Málnadzsem221,2
Málnakonzerv14170.8
Mandarin friss120.8
Mandarinlé322
Mango, friss313,1
Mazsola32311.0
Meggy450.8
Narancs321,1
Narancslé facsart331,2
Narancslekvár15170.9
Papaya0.310.3
Paradicsomlé211,3
Sárgadinnye112,1
Szederlekvár20220.9
Szilva9160.6
Szilva230.6
Szőlőlé881
Zöldségek Fruktóztartalma g/100g
FruktózGlükózG/F arány
Avocado0,20,10,5
Bambuszrügy0,410,350,9
Batáta0,660,791,2
Brokkoli1,11,071
Burgonya0,170,241,4
Cékla0,250,281,1
Cikória0,721,281,8
Cukkini1,110,9
Édeskömény1,061,261,2
Fehérkáposzta1,762,041,2
Fehérrépa1,511,921,3
Fejessaláta0,530,410,8
Feketegyökér0,080,020,2
Galambbegysaláta0,230,391,7
Gomba0,220,211
Hagyma1,341,631,2
Karalábé1,231,391,1
Karfiol0,90,961,1
Karfiol0,790,881,1
Kelkáposzta0,920,620,7
Kínai kel0,510,651,3
Kukorica0,090,11,1
Limabab0,50,070,1
Mandarin1,31,71,3
Mangold0,270,210,8
Mazsolakukorica0,380,621,7
Padlizsán1,031,041
Paradicsom1,361,080,8
Pasztinák0,260,251
Piros retek0,721,291,8
Pitypanglevél0,561,272,3
Póréhagyma1,2310,8
Rebarbara0,390,411
Répa0,550,30,5
Retek0,61,161,9
Rókagomba0,070,11,4
Sárgaborsó0,090,091
Sárgarépa1,311,41,1
Savanyúkáposzta0,20,422,1
Spárga0,10,810,8
Spárgakonzerv0,570,380,7
Spenót0,130,141,1
Sütőtök1,321,511,1
Torma0,131,410,8
Uborka0,870,91
Vöröskáposzta1,281,681,3
Zöldbab1,310,960,7
Zöldborsó0,070,091,4
Zöldpaprika1,251,381,1
Zöldpetrrezselyem0,660,560,8

Így lehet a kevesebb (fruktóz) több – tehát édesebb, mint a bolti kristálycukor. Másfélszer édesebb a gyümölcscukor, mint a “kristálycukor”. Ha szükséged van rá, az emésztéshez használj glükóz-izomerázt, vagy segítsd a felszívódást L-alaninnal.

Forrás: mindenevok

Mit művel a cukor az agyunkkal? >>