Újabb tanulmány készült az Omega-3 zsírsavak előnyeiről

Újabb tanulmány készült az Omega-3 zsírsavak előnyeiről

Az Omega-3 zsírsavak számos előnnyel rendelkeznek és fontos szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében és a kognitív működésben is.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy összefüggés lehet az omega-3 fogyasztása és a középkorú emberek agyműködésének fokozódása között.

Egy vizsgálat során a középkorú emberek vérének omega-3 szintjét elemezték, valamint felmérték a gondolkodási képességeiket és megvizsgálták az MRI-felvételeiket, hogy kiderüljön, van-e különbség a magasabb és az alacsonyabb omega-3 szinttel rendelkezők között.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia folyóiratában megjelent legújabb tanulmány szerint azok a középkorúak, akiknek magasabb az omega-3 szintje, előnyben vannak azokkal szemben, akik kevés omega-3 zsírsavat fogyasztanak.

Fontos tudnivalók az Omega-3 zsírsavakról

Az Omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak, amik a szervezet számos alapvető funkciójára vannak jótékony hatással. Amellett, hogy szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében és a kognitív működésben, az omega-3 zsírsavak a sejtmembrán részét is képezik és befolyásolják a sejtek működését.

Stuart Phillips professzor megjegyezte, hogy „Különösen az omega-3 zsírsavak vagy a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak azok, amiket esszenciális zsíroknak nevezünk. Szükségünk van rájuk az étrendünkben, mert a szervezetünk nem tudja előállítani őket.”

Az Országos Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) háromféle Omega-3 zsírsavat sorol fel: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).

Ezekhez hozzájuthatunk omega-3-kiegészítők fogyasztásával, de számos élelmiszerben is megtalálhatóak. Jó forrás lehet a hal (például a lazac és a tonhal), valamint a különböző magvak és diófélék (például chia mag, lenmag, dió).

Az Omega-3 zsírsavak hatásainak tanulmányozása

A kutatók összesen 2183 férfit és nőt vizsgáltak, akiknek az átlagéletkora 46 év volt. Kizárták a résztvevők közül azokat az embereket, akiknek demenciája volt vagy akiknek a kórtörténetében szerepelt a szélütés.

A kutatók vérminták segítségével elemezték az egyes résztvevők zsírsavösszetételét. A résztvevők beleegyeztek abba is, hogy az agyukat MRI-technológiával vizsgálják.

A kutatókat az agyban, leginkább a hippokampuszban jelen lévő szürke- és fehérállomány mennyisége érdekelte. A hippokampusz szerepet játszik a tanulásban és a memóriában, és a térfogatának csökkenése lehetséges demenciára utalhat.

A résztvevők neurológiai vizsgálaton is átestek. A tesztek az alanyok absztrakt gondolkodását, feldolgozási sebességét, végrehajtó funkcióját és késleltetett epizodikus memóriáját mérték.

Az Omega-3 zsírsavak és az agy egészsége

A kutatók a résztvevők körülbelül 25 százalékát az alacsony csoportba sorolta, az ő vérükben 4% alá esett az omega-3 zsírsavak szintje. A csoport omega-3 szintjének átlaga 3,4% volt.

A többi résztvevő a magas csoportba került, az ő átlaguk 5,2% volt.

A vérminták, az MRI eredmények és a neurológiai értékelések összehasonlítása után a kutatók megfigyelték, hogy a magas omega-3 szinttel rendelkezők nagyobb szürkeállomány-térfogattal, jobb olvasási pontszámmal és valamivel magasabb logikai érvelési pontszámmal rendelkeztek.

Ezzel szemben az alacsony csoportba tartozók kisebb valószínűséggel rendelkeznek főiskolai végzettséggel, több közöttük a dohányzó és nagyobb eséllyel cukorbetegek, mint a magas szinttel rendelkezők.

„Ezeket az eredményeket további kutatásokkal kell megerősíteni. De izgalmas, hogy az omega-3 zsírsavak szintje szerepet játszhatnak a kognitív ellenálló képesség javításában, még a középkorúak esetében is” – mondta a tanulmány szerzője, Prof. Claudia L. Satizabal, Ph.D.

Étrend és az agy egészsége

A szerzők megjegyezték, hogy más kutatók is végeztek hasonló vizsgálatokat idősebb populációkon, de úgy gondolják, hogy látni kell, milyen hatással vannak az omega-3 zsírsavak a középkorúakra, mivel a kognitív hanyatlás általában már ebben a korban elkezdődik.

A szerzők szerint “Az egyik fő kihívás néhány ilyen vizsgálat esetében az lehet, hogy az étrendi beavatkozásokat talán túl későn hajtják végre ahhoz, hogy a tüneteket mutató résztvevőknél jelentős javulást érjenek el, mivel a kognitív elváltozások az előző 15-20 év során alakultak ki”.

„Étrendünk javítása az agyunk egészségének javításának egyik módja. Ha az emberek javítani tudnák a kognitív rugalmasságukat és potenciálisan elhárítanák a demenciát az étrendjük néhány egyszerű változtatásával, az nagy hatással lehetne a közegészségügyre.” – Prof. Satizabal

Dr. Natalie King, idegtudós, aki nem vett részt a tanulmányban, a Medical News Today-nek a következőket mondta:

„Minden, amit teszünk és fogyasztunk, hatással van az agyunkra, és számos tanulmány készült, amelyek rávilágítanak arra, hogy az ételek és italok milyen hatással vannak az agy általános egészségére és működésére.”

“Különösen az omega-3 zsírsavakról derült ki, hogy jótékony hatással vannak a mentális funkciók javítására, valamint az általános jóléti-terv támogatására. Ha figyelembe vesszük az olyan betegségeket, mint a hangulatzavarok és más, a tanulást és a memóriát befolyásoló betegségek” – folytatta Dr. King.

Dr. King megjegyezte, hogy bár ezen a területen további kutatásokra van szükség, “az omega-3 zsírsavak mérsékelt fogyasztása valószínűleg kulcsfontosságú, és egyidejűleg óvatos mértékletességre van szükség más molekulákkal (pl. telített zsírokkal és erősen feldolgozott élelmiszerekkel) ahhoz, hogy elérjük a kívánt pozitív hatást”.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szerves Mega Omega-3 halolaj

Vadvízi halból koncentrált EPA és DHA zsírsavak 

Kutatók folyamatosan hívják fel figyelmünket az Omega-3 zsírsavak fontosságára. Ugyanisezen wellness molekulák alacsony szintje szervezetünkben, bizonyítottan civilizációs betegségek előidézői. Ilyenek a szív-és érrendszeri panaszok, a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, a májzsírosodás, a gyulladásos bélbetegségek, az ízületi gyulladások, az allergiák, az autoimmun rendellenességek és a mentális panaszok.

Az Omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek

A nyugati emberek halálozási statisztikája civilizációs betegségekről szól. A kiváltó okok az életmódra vezethetők vissza, és bár bőségesen eszünk, valódi tápanyag bevitelünk mégis alacsony. Például túlzottan sok az Omega-6 zsírsav bevitelünk, ami felborítja az Omega-6 – Omega-3 zsírsavak egészséges arányát. Ez már önmagában is számtalan súlyos betegségnek ágyaz meg.

Ezért, ha csak teheted dúsítsd étrended Omega-3 zsírsavakkal, melyek nélkülözhetetlenek a civilizációs megbetegedések elkerüléséhez, az egészséges immunitáshoz, a demencia megfékezéséhez, az éleslátás megőrzéséhez, a csontritkulás csökkentéséhez, az alvászavarok, a pánikbetegség, a depresszió és olyan bőrbetegségek kiegészítő kezeléséhez, mint az ekcéma és a pikkelysömör.

3 dolog amire figyelj Omega-3 zsírsav vásárlásakor!

  • 1.  Mindig nézd meg az 1 kapszulában található EPA és DHA zsírsavak mennyiségét! – hiszen ezek a hatóanyagok felelnek a hatásért. Ez a Szerves Mega Omega-3 kapszula 3300mg EPA és DHA tartalommal rendelkezik a napi adagban! A dózis tehát egyáltalán nem mindegy, a normál vérnyomás fenntartásához például napi 3000mg EPA és DHA zsírsavra van szüksége a szervezetnek, míg a vér normál triglicerid-szintjének fenntartása legalább 2000mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el.
  • 2. Mindig nézd meg az alapanyagot, vagyis azt, hogy milyen halból származik a kivonat. Ez a Szerves Mega Omega-3 kapszula vadon élő Engraulis ringens halból nyert halolaj forrás.
  • 3. Mit nézz még? Fontos az Omega3 halolaj kapszuláknál az is, hogy az EPA és DHA zsírsavak együtt legyenek jelen! – találunk olyan terméket is a piacon, amelyben csak az egyik van -, mert az EPA és a DHA szinergiában, azaz együtt közösen, egymás hatását felerősítve fejtik ki élettani hatásainkat. Például a DHA, a központi idegrendszer és az agyszövet egyik legfőbb strukturális zsírsava. Hozzájárul a normál látás és agyműködés fenntartásához is. És ugyan a kedvező hatás eléréséhez minimum 250mg DHA napi bevitel kell, a biokémiai folyamat sikeréhez az EPA jelenléte nélkülözhetetlen.

Halolaj fogyasztás és higany

Bár az Omega 3 zsírsavak legjobb forrását az olajos halak jelentik, a gyermekszülő korban levő vagy terhes nőknek azt tanácsolják, kerüljenek bizonyos halfajtákat, mivel magas lehet a higanytartalmuk, ami viszont negatívan befolyásolhatja a baba idegrendszerének fejlődését. Okos döntés tehát, ha nehézfémekre (mint például a higany, kadmium, ólom) ellenőrzött étrend-kiegészítővel egészítjük ki étrendünket a terhesség előtt és után.

A Natur Tanya® Szerves Mega Omega 3 kapszula higany, kadmium, ólom nehézfémekre ellenőrzött étrend-kiegészítő, vadvízi halból nyert extra dózisú, tisztított EPA és DHA zsírsavakkal.

Összetevők: 4500mg halolaj (Engraulis ringens vadon élő halból kinyert); kapszulahéj (zselatin),nedvesítőszer (glicerin). 960mg EPA és 2340mg DHA zsírsav tartalom *3 lágyzselatin kapszulára vonatkoztatva

Forrás: anatur