Vörös káposzta jótékony hatása

Vörös káposzta jótékony hatása

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta Kis-Ázsiából származik, tavasztól őszig terem, vitaminokban, ásványi anyagokban a többi káposztaféléhez hasonlóan kiemelkedően gazdag, nyersen és párolva is fogyasztható értékes zöldségfélénk.
Jellegzetes kékes-lila színét az antocián nevű pigmentek adják, melyekről kutatások bizonyították, hogy rendkívűl erős antioxidánsok, azaz segítenek a rákmegelőzésben.

Mit tartalmaz a vöröskáposzta?
Káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, vasat, cinket, jódot, ként, nagy mennyiségű C-vitamint, B-vitaminokat, K-vitamint, U-vitamint, béta-karotint, antociánt, és rengeteg rostanyagot tartalmaz.

Mire jó a vöröskáposzta?
gyulladáscsökkentő
vér-, máj-, béltisztító
fekélyeket gyógyító (pl. gyomorfekély)
emésztést serkentő, bélflóra regeneráló
méregtelenítő
antioxidáns, rákmegelőző (pl.vastagbélrák, petefészekrák, gyomorrák, mellrák, tüdőrák)
immunrendszer erősítő
koleszterinszint csökkentő
magasvérnyomást csökkentő
vércukorszint szabályozó
antibakteriális hatású
hangulatjavító

Mivel kalóriaszegény és rostokban gazdag, a fogyókúra vagy tisztítókúra hatásosságát is fokozhatod rendszeres fogyasztásával.

Forrás: Naturalap