Illóolaj jótékony hatása

Illóolaj jótékony hatása

Milyen illóolajat használjunk?

Az egyik legkönnyebben, házilag is végezhető gyógymód, az aromaterápia. Bár azt tudjuk, hogy az illatokkal kell kombinálnunk, de
sajnos a legtöbb embernek fogalma sincs, miért, vagy hogyan működik ez a módszer. Még inkább fogalma sincs arról, hogy melyik problémára milyen illatanyagokat és illóolajokat kell alkalmazni. Ezért, most összeállítottunk egy egyszerű kis listát, amellyel mindenki számára elérhetővé válik az aromaterápia, házilag.

Miért lélegezzük be?

Mert szaglószervünk talán elhanyagolt az állatvilág nagyjainak szaglásához képest, de tudattalanul mágis különleges. Orrunk, szaglószervünk az egyetlen olyan érzékszervünk, amely közvetlen kapcsolatban áll az úgynevezett limbikus rendszerrel, vagyis agyunknak a fejlődéstörténeti sorrendben először kialakult részével. Az illóolajok ezen keresztül gyorsan és könnyedén befolyásolják az idegrendszert, lelki síkon is hatnak, nem csupán a fizikai testre.  

Fontos tudnivalók, az eszenciális illóolajok használatáról

Aromaterápiához, mindenképpen jó, minőségi, lehetőleg gyógyszertári illóolajat alkalmazzunk, és soha ne lépjük túl a megengedett mennyiséget, vagy időt. A mennyiség, amelyet használnunk kell, általában fel van tüntetve az aromaterápiás olaj dobozán.

Fontos tudni, hogy az aromaterápia lényege nem csak maga az illat, hanem az illat rezgés hatása. Ahogy minden szín és hang, úgy minden illat is egyfajta rezgés, az univerzum rezgésének egy bizonyos leképeződése.

Ezért, mint rezgés, az aromaterápia az aura 5. rétegéig képes feljutni, ezáltal olyan bajokat is gyógyít, amelyek fizikai szinten még nem valósultak meg, amelyek akár korábbi berögződések, lelki panaszok, vagy amelyek más módon, a hagyományos orvoslás által nem javíthatók, gyógyíthatók.

Az illóplaj az aurára is hat!

Mivel az aromaterápia az 5. rétegig, a mentál testig felhatol, ezért kismamáknak és kisgyerekeseknek figyelembe kell venni, hogy míg gyermekük aurája összefonódik az övékkel, és az 5. réteg csak 10-12 éves kor után kezd el szétválni, addig egy-egy kezelés rájuk is ki fog hatni, finomabban, kevésbé erős módon.

Ugyanígy, mivel a legtöbb szerelmi kapcsolat alacsonyabb szinten kapcsolódik, egy ilyen magas fokon és erősen ható szer, mint az aromaterápiás olajok, a kapcsolt félre, a szerelmesre is hatni fognak!

Aromaterápia (Titkok nélkül)

Ha ezeket figyelembe vettük, jöhet a gyakorlat!

Az aromaterápiás alkalmazást általában jó otthon, nyugalomban végezni és valójában fél, egy óránál több ideig nincs is szükség rá. Meditálva közben, akár elszunnyadva, vagy csak csendben ülve, fogadhatjuk magukba az illatot. Jó, ha ezt külön vizualizációs technikákkal, a gyógyulás érzetével megerősítjük magunkban.

Mindemellett, ha sokáig szagolgattunk egy olajat, érdemes utána kimennünk a friss levegőre, vagy akár aludni egy nagyobbat, az olajat már eltávolítva a légtérből. Soha ne kenjük az olajat a bőrre, ruhánkra, és ne lélegezzük be közvetlenül.

Minden doTEARRA olajat hígítva használjunk, ha nincs más javallat, általánosan 1 dl. vízhez 10 csepp illóanyagot cseppenthetünk párologtatóba. Bőrre csak bázikus olajjal együtt kenjük, átlagosan ekkor egy adag 2-3 evk olajhoz 4-8 csepp illóolaj kerül). Vannak erős olajak, amelyeket melegíteni sem szükséges a párologtatáshoz, másokat érdemes ezzel a módszerrel használnunk.  

Mikor milyen illóolajat válassz?

Gyors aromaterápiás körkép a 7+1 leghasznosabb illóolajról:

1. Levendula
A levendula görcsoldó, fájdalomcsillapító, nyugtató. Fertőtlenítőnek sem utolsó, de inkább ismert égési sérülésekre való alkalmasságáról.  A természetesen minőségi levendulaolaj a többivel ellentétben nem okoz bőrirritációt. Igazi női illat, a folyadékháztartást, idegrendszert és a női hormonokat kedvezően befolyásolja.  

2. Borsmenta
Egy valóságos csoda a borsmenta illóolaja. Kiváló fejfájásra, migrénes bajokra és meghűlésre. Fertőtlenítő, lázcsillapító, köhögésre, asztmára is célszerű használni. Megfázásos és egyéb orrdugulásban is használható, szédülést rendező, a menstruációs fájdalmakra is jó lehet!

3. Kamilla
Idegesség, álmatlanság, stressz, szorongás ellen alkalmas elsősorban. Jó nyugtató, elalvást segítő. A kamilla közismerten kiváló gyulladáscsökkentő így mindenféle égésre, fekélyes sebekre, belső gyulladások esetén illetve gyomor-, és bélproblémára jól  használható. Terhesség első hónapjaiban kerülendő!

4. Rozmaring
A rozmaring az izmok barátja. Mozgásszervi gondok, izomláz, izomgörcs és fájdalom esetén hatékony. Sportsérülések, ficam, ízületi fájdalmak ellen, de kiváló roboráló, a haj állagát is javítja, megszünteti a korpásodást és erős zsírosodást, megállítja a hajhullást. Alkohol elvonási tünetekkor, illetve keringési zavarban is kiváló aromaterápiás használata.

5. Szantál
A legősibb, legtisztább és legfinomabb illat. Lelki, szellemi szinten tisztító, a jellemet is megtisztító illata. Elsősorban a bőr betegségeire használjuk, de megfázások, légzőszervi vagy húgyúti bajok megoldója is. Általános nyugtató, kedv fokozó, és mint ilyen vágyfokozó is lehet.

6. Teafa
Az egyik legkiválóbb fertőtlenítő. Erős gombaölő, hatékony baktérium és vírusölő szer. Óvja a bőrt, bár használatakor figyelni kell, mert nagyon maró hatású, csípheti a légutakat is. Minden fajta fertőzésre, nemiszervek bajaira is alkalmas.

7. Fahéj
Izom és ízületi fájdalmakra, meghűlésre, náthára jó megoldás. A legjobb fertőtlenítők egyike. Energiát adó, vitalizáló és emésztést is javító, mint ilyen egyébként a fogyókúrák egyik megtámogatója bedörzsölve és lámpában is.

Tipp: A jó és a rossz stressz

+1. Kakukkfű
Tüdőgyulladásra hörghurutra, szamárköhögésre legjobb hurutoldó. Asztma és allergia ellen is hatékony. Elsősorban megfázásra használják, de jó hangulatjavító szer, ajánlják emésztési problémákhoz is, pl. a székrekedés egyik ellenszere lehet!

Az illóolajokat mire használhatjuk

Ylang – Ylang

Mire használjuk?

Melyik illóolaj mit gyógyít?

PDF-ben letölthető, Ide klikkelve>>

Idegesség, magas vérnyomás, heves szívdobogás, szexuális problémák, depresszió, bőrbántalmak. Nemi vágyat fokozó, depressziócsökkentő
hatása a legerősebb. Kellemes közérzetet, nyugodtságot biztosít, relaxáláshoz is használhatjuk.

Veszélyei
Terhesség idején nem alkalmazható.

Hogyan használjuk?

6 csepp a fürdővízbe téve kiváló relaxáló hatású. 3 csepp ylang-ylang és 3 csepp szantálolaj masszázsolajba keverve fokozza a nemi vágyat. Ha
csak ylang-ylangot használunk a masszázshoz, inkább stresszoldó, vérnyomáscsökkentő hatása érvényesül. Bőrünk egészségesebb, szebb lesz, ha rendszeresen használt bőrápoló készítményeinkben néhány cseppet alaposan elkeverünk. Nyugtató hatású, ha zsebkendőre cseppentve belélegezzük.

Kamilla

Mire használjuk?
Idegesség, álmatlanság, stressz, szorongás, fejfájás, migrén, emésztési és gyomorproblémák, rekedtség, nátha, duzzadt ízületek, gyulladások, ficamok, allergia, ráncok, bőrproblémák, pattanás, égési sebek, kelések, pikkelysömör, ekcéma, szemproblémák. Különösen jó gyulladásra, gyomorbántalmakra, szemproblémákra (pl. kötőhártya-gyulladás), fájdalomcsillapításra.

Veszélyei
A terhesség alatt, különösen az első hónapokban kerüljük!

Hogyan használjuk?
Kötőhártya-gyulladás esetén egy tál langyos vízbe tegyünk 3-4 csepp olajat, mártsunk bele vattacsomót, majd csavarjuk ki és helyezzük a szemre. Soha ne csöppentsünk az olajból egyenesen a szembe! Meleg borogatás enyhíti a gyomor- és hátfájást, pár csepp az esti fürdővízbe téve segíti a jobb alvást.

Levendula

Mire használjuk?
Égési sérülések, rovarcsípés, bőrfertőzések, vágások, sebek, horzsolások, napozás utáni leégés, pattanás, ekcéma, bőrgyulladás, stressz, fejfájás, álmatlanság, ájulás, magas vérnyomás, görcsök, izomfájdalmak, hányinger, ízületi gyulladás, gyenge Immunrendszer, asztma, légzési problémák. Elsősorban stresszre, vágott és égési sérülésekre ajánlható.

Veszélyei
Túlzott használata álmatlanságot, nyugtalanságot okoz.

Hogyan használjuk?
Tegyünk néhány cseppet a párnánkra, mélyebb álmunk lesz. Masszázsolajba keverve csökkenti a stresszt. Égési sérülések, vágások,
horzsolások hatékonyan kezelhetők, ha egy tál langyos vízbe 68 cseppet teszünk, s az érintett bőrfelületet a vízbe mártott vattacsomóval törölgetjük. A tiszta, hígítatlan olajat is alkalmazhatjuk vattacsomóra csepegtetve, vagy a bőrön 1 cseppjét elkenve. Csillapítja a fájdalmat, a gyulladást és a viszketést, de sebes bőrfelületen a tömény olaj égető érzést válthat ki.

Rozmaring

Mire használjuk?
Fejfájás, izomláz, sportsérülések, ficam, ízületi fájdalmak, kimerültség, korpás haj, hajhullás, megfázás, köhögés, rossz vérkeringés, túlzott alkoholfogyasztás, gyomorbántalmak, alacsony vérnyomás, görcsök.
Elsősorban sportsérülések, ficamok kezelésére használják, de frissítőként is kiváló.

Veszélyei
Terhesség és epilepszia esetén kerüljük!

Hogyan használjuk?
Masszázsolajba keverve enyhíthetjük a fájó izmok, reumás fájdalmak kínjait, de hideg borogatást is készíthetünk, ha rándulás okozta fájdalmat, duzzadást kell csillapítanunk. Tegyünk 4-6 csepp olajat a hideg vízzel átitatott törülközőre, és helyezzük a sérülést szenvedett végtagra. Hajápoló termékekbe keverve eltünteti a korpát.

Szantál

Mire használjuk?
Napszúrás, ekcéma, horzsolások, pattanás, bőrbetegségek, torokfájás, gégegyulladás, megfázás, húgyúti problémák, száraz és berepedezett bőr, stressz, impotencia. Főként bőrproblémákra, torokfájásra használatos.

Veszélyei
Ha közvetlenül a bőrfelület kezelésére alkalmazzuk, alaposan keverjük el a hordozóolajban vagy egyéb kozmetikai készítményekben, különben csípheti a bőrt.

Hogyan használjuk?
Szokásos bőrápoló készítményeink hatékonyságát növelhetjük, ha pár csepp szantálolajjal gazdagítjuk őket. Ekcéma kezelésére 4 cseppet tegyünk hordozóolajba, s kenjük a beteg felületre. Torokfájás esetén tegyünk 4-6 cseppet egy pohár meleg vízbe, és öblögessünk.
Masszázsolajba keverve stresszoldó hatású. Néhány csepp a fürdővízbe téve serkenti a nemi vágyat.

Teafa

Mire használjuk?
Bakteriális, vírusos és gombás fertőzések, megfázás, influenza, orr- és homloküreg-gyulladás, húgyúti problémák, fertőzésekkel szemben az immunrendszer erősítése, égési sérülés, rovarcsípés, pattanás, szemölcs, hajkorpa. Különösen jó vágási sérülések és nemi fertőzések kezelésére.

Veszélyei
Allergiát ritkán okoz, de az előírt időtartamnál hosszabb ideig tárolt illóolaj gyakrabban kiválthatja.

Hogyan használjuk?
Égési sérülések, rovarcsípések, illetve vágott sebek esetén cseppentsünk egy vattacsomóra és szorítsuk a sérült bőrre. Megfázás, influenza és köhögés esetén tegyünk pár cseppet inhaláló folyadékba. Ez az olaj belégzésre is kellemes, ugyanakkor rendkívül hatékony a fertőzésekkel szemben. Húgyúti fertőzések esetén adjunk 6 cseppet a fürdővizünkhöz. Lábgomba kezelésére tegyünk 4 cseppet egy meleg lábfürdőbe, majd dörzsöljük be az érintett területet az illóolaj hordozóolajos elegyével.

Bergamott

Mire használjuk?
Húgyhólyag- és húgycsőgyulladás, láz, herpesz, feszültség, stressz, depresszió, étvágytalanság, pattanás, bőrproblémák. (Pikkelysömör és ekcéma kezelésére is használható.) Kifejezetten hatásos húgyúti fertőzések, depresszió ellen és bőrproblémákra.

Veszélyei
Használata után kerüljük a napozást, szoláriumot, mert bőrfestékproblémákat okozhat.

Hogyan használjuk?
Hangulatjavításhoz aromalámpába vagy párologtatóba csepegtessünk 4-6 csepp olajat. 6 cseppje a reggeli fürdővízbe téve felfrissít, feldob. Néhány csepp az arctonikba keverve segít a bőrproblémák, megszüntetésében. Pattanások megszüntetéséhez keverjünk pár cseppet egy tál meleg vízbe, mártsunk bele egy összehajtogatott gézlapot, csavarjuk ki, majd helyezzük pár percre bőrünkre. Naponta többször ismételjük meg a kezelést.

Borókafenyő
Mire használjuk?
Méregtelenítés, vizelethajtás, húgyúti fertőzések, menstruációs fájdalmak, ekcéma, pikkelysömör, fekélyek, sebek, cellulitisz, reumatikus fájdalmak, étvágyjavítás, másnaposság. Elsősorban másnaposság ellen, méregtelenítésre és cellulitisz kezelésére használatos.

Veszélyei
Terhesség és veseproblémák esetén kerülendő!

Hogyan használjuk?
6 csepp borókafenyő-olaj a fürdővízbe téve segít a szervezet méregtelenítésében és a másnaposság leküzdésében. Ekcéma és cellulitisz kezelésére hígítsunk fel 3 csepp borókafenyő- és 3 csepp kamillaolajat hordozóolajban (pl. szőlőmag vagy napraforgó), és kenjük be a problémás bőrfelületet.

Borsmenta

Mire használjuk?
Puffadás, hasmenés, emésztési problémák, hányinger, fejfájás, megfázás, influenza, láz, ízületi gyulladás, orr- és homloküreg-gyulladás, asztma, hörghurut, fáradtság. Különösen fejfájásra, megfázásra, influenzára javallott.

Veszélyei
Ne alkalmazzuk közvetlenül lefekvés előtt, mert zavarhatja az alvást.

Hogyan használjuk?
Fejfájás esetén tegyünk 5-6 cseppet egy tál hideg vízbe, majd mártsunk bele egy zsebkendőt, csavarjunk ki, és tegyük a homlokunkra. Émelygés, hányinger leküzdésére cseppentsünk néhány cseppet zsebkendőre, s tartsuk az orrunk elé. Megfázás és influenza gyógyítására helyezzünk éjszaka a fűtőtestre nedves, néhány csepp borsmentával is átitatott törülközőt.

Citrom

Mire használjuk?
Emésztési problémák, májtisztítás, torokfájás, megfázás, influenza, fertőtlenítés, orr- és homloküreg-gyulladás, ízületi gyulladás, fogínygyulladás, orrvérzés, magas vérnyomás, szemölcs, tyúkszem.
Különösen hatékony pattanásos bőr kezelésében, és kiváló frissítő.

Veszélyei
Az érzékenyebb bőrűeknél bőrirritáció jelentkezhet. Alkalmazása után 8 órán át kerüljük a napozást, szoláriumot.

Hogyan használjuk?
A citromolaj lassítja a bőr öregedésének folyamatát. Tegyünk néhány cseppet szokásos arctonikunkba vagy krémünkbe, és alaposan keverjük el. Különös fényt ad hajunknak, ha az öblítővízbe teszünk pár csepp citromolajat, s a haj és a fejbőr is egészséges marad. Enyhíti a torokfájást, ha 2 csepp citrom- és 2 csepp szantálolajat elkeverünk egy pohár langyos vízben, és azzal öblögetünk.

Eukaliptusz

Mire használjuk?
Köhögés, torokfájás, hörghurut, orr- és homloküreg-gyulladás, migrén, húgyúti problémák, húgyhólyaggyulladás, reuma, túlerőltetett izmok, bőrfertőzések, herpesz, szúnyogcsípés. Különösen megfázásra, influenzára jó.

Veszélyei
Kerüljük alkalmazását hasonszervi megbetegedésekre szedett gyógyszerek mellett.

Hogyan használjuk?
Megfázás, köhögés, influenza esetén tegyünk 56 cseppet egy forró vízzel megtöltött tálba, és ezzel inhaláljunk. Izomláz vagy reumatikus panaszok hatékonyan csillapíthatók masszázzsal. Tiszta, friss illatot kölcsönöz pl. betegszobában, ha a fűtőtestre helyezett nedves törülközőre cseppentünk belőle.
Kiválóan alkalmas például a székrekedés megszüntetésére az ánizskapor, feketebors, majoránna, gyömbér és rozmaring. Vajon melyik a leghatékonyabb? Az olajok zöme igen sokoldalú, és a felsoroltak közül mindegyik segíthet. A gyakorlott aromaterapeuta hagyja, hogy páciense maga válassza ki a számára legkellemesebb s egyben leghatékonyabb illatot.

Forrás: biopatikawebaruhaz