Gyömbér – A gyömbér fogyasztás hatása

A gyömbér fogyasztás hatása

A gyömbér (Zingiber officinale) meglepő módon a világ legelterjedtebb étkezési fűszere. Tulajdonképpen annak a növénycsaládnak a része, amely magába foglalja a kurkumát és a kardamomot és ez lehet a magyarázata annak, hogy a növény miért rendelkezik ilyen rendkívüli a egészségügyi előnyökkel. A gyömbér rizómákból ered. A rizóma (gyökértörzs) egy földalatti szár, amely vízszintesen növekszik, lefelé gyökerezik, míg g a levelek és az új szárak felfelé csíráznak.

A kínaiak és az indiánok több mint 4700 éve használják a gyömbéres tonikokat a betegségek kezelésére, és Krisztus születésének idejében a Római Birodalom kereskedelmében gyógyhatása miatt felbecsülhetetlen értékű áru volt.

A gyömbért manapság elsősorban Kínában és Indiában termesztik, köszönhetően annak, hogy a forró éghajlatot szereti. A gyömbérnek csak a gyökértörzsét fogyasztjuk, virágát és levelét nem.

Tehát mi teszi a gyömbért annyira vonzóvá és hasznossá számunkra?

Egy szóval: a Gingerol.

A gyömbér gyökérben található 115 különböző kémiai összetevő közül a terápiás előnyök gingerolokból származnak – a gyökérből származó olajos gyanta – amely igen erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Ezek a bioaktív összetevők, különösen a [6] –gingerol klinikailag alaposan kiértékelt, és a kutatások azt támasztják alá, hogy érdemes rendszeresen fogyasztani a gyömbért.

Nem mellesleg a gyömbér mézzel készítve nagyon finom teát ad. A gyömbér íze erőteljes, kissé csípős és édes.

Miben segíthet a gyömbér?

 • Agyvérzés és szívbetegség
 • Emésztési zavar és hányinger
 • Felszívódási zavar
 • Immunrendszer erősítő és légzésfunkció javító
 • Bakteriális fertőzések
 • Gombás fertőzések
 • A fekélyek és a reflux betegségek
 • Fájdalomcsillapítás
 • Hatékony lehet a rák ellen
 • Cukorbetegség
 • Koleszterin szint
 • Ízületi gyulladás
 • Növeli a szexuális teljesítményt

A gyömbér hatása

1. Agyvérzés és szívbetegség

A bolygó két legnagyobb gyilkosát kordában lehet tartani a gyömbér fogyasztásával, különösen akkor, ha más kulcsfontosságú superfood -dal (szuper élelmiszer) fogyasztják. A fokhagyma, a gyömbérgyökér és a hagyma is véralvadásgátló képességgel rendelkezik, de ha együtt fogyasztják, akkor egy igen erős támaszt nyújt a szívroham és a stroke ellen!

2. Emésztési zavar és hányinger

Függetlenül attól, hogy egy egyszerű gyomorrontásról, “reggeli” betegségről vagy a terhesség ideje alatti súlyos hányingerről van szó, a gyömbért már évezredek óta hatékonyan használják emésztési zavarok és a hányinger kezelésében. Nemrégiben tajvani kutatók felfedezték, hogy három kapszula (1,2 g összmennyiség) gyömbér szedése valóban segíteni tudja a gyomor ürülését a vékonybélbe a dyspepsiaban (gyomorbaj) szenvedő emberek számára.

Az oka annak, hogy a gyömbér segíti az embereket, akik haspuffadással, székrekedéssel vagy más gyomor-bélrendszeri problémával küzdenek az, hogy a gyömbér ellazítja a simaizmot a belekben, így segítve a táplálék mozgatásában az egész  bélrendszerben.

Egy 2012-es vizsgálat azt is kimutatta, hogy a gyömbér segíthet enyhíteni a kemoterápiás kezeléssel összefüggő hányingert és hányást, de a csak a kemoterápia első 6-24 órájában.

Tehát: az gyömbér gyökerének fogyasztása, a friss gyömbérlé ivása és a gyömbér illóolaj belélegzése rendkívül hatékony módja a gyomorfájás megfékezésének.

3. Felszívódási zavar (malabszorpció) fruktózfelszívódási zavar

A megfelelő táplálék-szállítás (és a tápanyag-felszívódás) a szájtól a vastagbélén keresztül kulcsfontosságú az egészségre. Ha az élelmiszer valahol megreked az út során, akkor fermentálódhat, rothadhat vagy még rosszabb esetben akár akadályt is okozhat, ami életveszélyes és vészhelyzet jelenthet.

A nem megfelelő emésztés a tápanyagok helytelen felszívódását is okozhatja, a felszívódási zavar esetén pedig a szervezet tápanyaghiányban fog szenvedni. Ilyenkor a gyömbér fontos lehet, mert elősegíti az ételeinek normál emésztését és az anyagcsere folyamatát, amely nagyrészt felelős az erős immunrendszerért.

4. Immunrendszer erősítő és légzésfunkció javító

Az ájurvédikus (az élet tudománya) orvoslás már régóta dicséri a gyömbér immunrendszer erősítő képességét, úgy vélik, hogy mivel a gyömbér annyira hatásos a test felmelegítésében, segíthet meggátolni a mérgező anyagok felhalmozódását a szervezetben. Az is ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, a szervezetünk “szennyvízrendszerét”.

Dr. Oz azt mondja: “A nyirokcsatornák megnyitásával és tisztaságának megőrzésével a gyömbér megakadályozza a toxinok felhalmozódását, amelyek érzékennyé teszik a szervezetet a fertőzésekre, különösen a légzőrendszerben.” A gyömbérolaj és az eukaliptuszolaj ötvözése hatékony gyógymódot jelent immunitás és a légzés javítására.

Influenza

A gyömbér már évszázadok óta harcol a betegségekkel és fertőzésekkel szemben. A csillapító hatása segít csökkenteni a test a sérült sejtekre adott vészreakcióit.  Amíg a fehér vérsejtek a többi sejt begyógyításával és a betegség elleni harccal vannak elfoglalva, addig a gyömbér akadályként szolgál a prosztata glandinnal szemben, ami kiváltja a lázat, a fejfáját és a görcsöket. 

Természetes köptetőszer

Mivel a gyömbér természetes köptetőszer ezért segít tágítani a tüdőt és fellazítani a lerakódott váladékot azzal, hogy megtöri és eltávolítja a nyálkát. Ha úgy érzi légútjai bedugultak készítsen meleg gyömbér teát citrommal naponta háromszor és pillanatok alatt jobban fogja magát érezni. 

5. Bakteriális fertőzések

A “Journal of Microbiology and Antimicrobials” 2011-ben kiadott egy tanulmányt, amely megvizsgálta, hogy mennyire hatékony a gyömbér az immunrendszer működésének fokozásában. Összehasonlítva a gyömbér baktériumölő képességét (Staphylococcus aureust és a Streptococcus pyogenes) a hagyományos antibiotikumokkal szemben, a nigériai kutatók felfedezték, hogy a természetes megoldás minden esetben hatásosabbnak bizonyult!

A gyógyszerek – a kloramfenikol, az ampicillin és a tetraciklin – nem tudtak lépést tartani a gyömbér kivonat antibakteriális hatásával. Ez azért fontos, mert ez a két baktérium rendkívül gyakori a kórházakban, és gyakran szövődményeket okoznak egy már immunrendszer gyengült betegnek.

Javaslat: ha bármikor be kell feküdnie a kórházba műtéti beavatkozásra, vagy meg kell látogatnia egy barátját, győződjön meg róla, hogy vigyen magával gyömbér kapszulát vagy olajat. Kevésbé valószínű, hogy veszélyes staphyst fertőzést kap, és ez segíthet a gyógyulási folyamat gyorsításában is. A fertőzések elleni hatékony gyógymódok közé tartozik a oreganoolaj, a szegfűszegolaj és a melaleucaolaj használata is.

6. Gombás fertőzések

Az egyik legkritikusabb probléma a gombák elleni harc, hiszen egyre inkább ellenállnak a hagyományos orvoslásnak. A jó hír viszont, hogy a gombás fertőzéseknek nincs esélyük a gyömbér ellen. A Carleton Egyetem által értékelt 29 növényfaj közül a gyömbér elnyerte a díjat, miszerint a kivonat a leghatékonyabb a gombás fertőzések ellen.

Javaslat: ha egy hatásos gombaölő készítményt kapni, akkor keverjen össze több csepp tiszta gyömbér olajat teafaolajjal és egy teáskanál kókuszolajjal, és naponta háromszor alkalmazza a kívánt területen.

7. A fekélyek és a reflux betegségek (GERD)

Az 1980-as évektől kezdve a kutatók tudták, hogy a gyömbér gyógyítja a gyomorfekély és újabban az indiai tudósok is képesek pontosabban bizonyítani ezt a gyógyhatást. A Molecular Nutrition és Food Research című folyóiratban megjelent tanulmányban felfedezték, hogy a gyömbér hat-nyolcszor hatásosabb, mint a Prevacid, a GERD kezelésére alkalmas gyógyszer!

8. Fájdalomcsillapítás

A gyömbér a fájdalomcsillapító tulajdonságáról is ismert. Nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a kapszaicin fájdalomcsillapítóként működik, a gingerol a vanilloid receptorokra hat, amelyek az idegvégződéseken találhatók. A kutatók felfedezték, hogy közvetlenül befolyásolja a fájdalompályákat, de emellett enyhíti magát a gyulladást is, ami önmagában a fájdalmat okozza.

További tanulmányok azt találták, hogy a gyömbér megkönnyítheti a menstruációt és enyhítheti a menstruációs görcsökhöz kapcsolódó fájdalmat. Egy klinikai vizsgálat során menstruációs panaszokkal küzdő női hallgatókat két egyenlő csoportba osztották, az egyik csoport placebót, míg a másik csoport gyömbér kapszulát kapott. A gyömbér csoportban az alanyok 83% a tünetek javulásáról számolt be, szemben a placebocsoport 47%-ával.

9. Rák

Az immunrendszer nélküli egerekkel való kísérlet során, a University of Minnesota tudósai felfedezték, hogy a [6]-gingerol vegyület három heti táplálása késleltette a colorectalis rákos sejtek növekedését. A Michigan Egyetem kutatói megerősítették ezt az eredményt petefészekrákkal. Valójában azt találták, hogy a tenyésztett petefészekrák sejtjeinek gyömbérkezelése minden vizsgált sejtvonalban mélyreható növekedési gátlást váltott ki.

Javaslat: a Basil Roufogalis Herbal Medicine Kutató és Oktatási Központ ügyvezető igazgatója azt javasolta, hogy a gyömbér fájdalomcsillapító hatásának kiaknázására a legjobb mód a napi többszöri gyömbér tea fogyasztása. A legtöbb ember számára napi 1000 mg porított gyömbér gyökér vagy két csepp gyömbér olaj alkalmazása ajánlott.

10. Cukorbetegség

A gingerolokról széles körben ismert, hogy természetesen javítják a cukorbetegséget és fokozzák az inzulinérzékenységet. Egy 2006-os tanulmány szerint – amit az amerikai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari folyóirat publikált – kiderült, hogy az emberi vérsejtekben és a cukorral táplált patkányokban is csökkentette a szorbitol felhalmozódást. Egyszerűen fogalmazva, a gyömbér nem csak a cukorbetegség megelőzésében és visszafordításában segít, hanem megvéd és javítja a diabéteszes szövődményeket, mint például a diabéteszes retinopátia!

11. Koleszterin szint

Egy 45 napos – kettős-vak – kontrollos klinikai vizsgálatban, amely 85 magas koleszterinszintet mutatott teszt alanyon végeztek, napi 3 gramm gyömbér por alkalmazása (három részre osztott dózisban) jelentősen csökkentette a legtöbb koleszterinszint markert. Egy másik tanulmány, amely a hypothyroid patkányokat elemezte, szintén alátámasztja ezeket a megállapításokat. A kutatók úgy találták, hogy a gyömbér kivonat az LDL-koleszterinszintet hasonló mértékben csökkentette, mint az Atorvasztatin, amit az orvosok a magas koleszterinszintre, receptre írnak fel.

12. Ízületi gyulladás

A gyömbér osteoarthritisre (egyfajta ízületi probléma) gyakorolt gyógyhatásának vizsgálatában a kutatók azt találták, hogy a gyömbér kivonat csoportban a térdfájdalom (63%) nagyobb csökkenése volt tapasztalható, mint gyömbér nélküli kontroll csoportban (50%). További megerősítést mutattak a nyugati Ontario és a McMaster Egyetemek ízületi problémákra végzett vizsgálatai is.

13. Növeli a szexuális teljesítményt

A gyömbér egy ismert afrodiziákum, már évek óta használják, hogy fokozzák a nemi vágyat és a szexuális aktivitást. A gyömbér illata egyedülálló csábítással segíti a szexuális kapcsolatot. Nem is beszélve arról, hogy a gyömbér segít növelni a vérkeringést is, ezért a vér könnyebben áramlik a test középső részéhez, ami fontos a szexuális teljesítmény szempontjából!

A gyömbér fogyasztása

Sokféle formában és módon fogyaszthatja a gyömbért, hogy az egészségét szolgálja. A gyömbér leggyakoribb formái a következők:

Nyers gyömbér

A nyers, szeletelt gyömbért reggelenként turmixba keverheti, vagy az egészséges házi zöldségléhez adhatja.

Gyömbér olaj

A gyömbér legerősebb formája a gyömbér olaj, mert a legmagasabb gingerol-szintet tartalmazza. Ez az első számú mód, hogy a gyömbért gyógyszerként használja. Belsőleg alkalmazható az egészségi állapot kezelésére, vagy helyileg dörzsölve a kívánt területen. Általában két-három csepp gyömbér illóolaj a javasolt terápiás dózis.

Gyömbér tea

A gyömbér folyékony formáját általában az émelygés enyhítésére, a gyomor panaszok javítására és a test ellazítására használják. Naponta kétszer vagy háromszor készítsen egy pohár gyömbér teát a gyulladás csökkentésére. Ha hozzáadunk egy kis mézet és citromot a teához, akkor remek íze is van. A gyömbér tea (Ginger tea) akár filteres formában is megvásárolható, de ennek hatóanyag mennyisége természetesen jóval kevesebb, mint a nyers gyömbérből készített teáé. A gyömbér tea kiváló megfázásra is.

Gyömbér por

A gyömbér por kitűnő módja annak, hogy kihasználhassa annak szuper képességeit. Használja a főzéshez fűszerként és készítsen belőle currys csirkét, házi sütőtök tortát vagy gyömbéres bogyós süteményt reggelire. 

Gyömbér kapszula

A fentieken felül talán a legegyszerűbb módja a gyömbér szedésének a kapszulás kivitel, hiszen a rohanó életben sokszor nincs ideje az embernek főzni, vagy akár teát készíteni. A gyömbér kapszulát 1000 mg hatóanyag tartalommal érdemes megvásárolni.

Gyömbérsör

Annak aki szereti a szénsavas üdítőitalokat, annak ajánljuk a gyömbérsört. Sok köze nincs a sörhöz, 3 deci gyömbérsör kb. 200 – 300 Ft-os áron vásárolható meg.

Kinek nem ajánlott a gyömbér fogyasztása?

A gyömbér egy csodálatos gyógynövény, de vannak esetek, amikor fogyasztása nem ajánlott. A terhes nők számára nem ajánlott, mert szedése – a stimuláló hatása miatt – ritka esetben koraszüléshez vezethet. Szintén nem ajánlott a korosan sovány emberek számára, mert kordában tartja az ételek utáni sóvárgást és fokozza a zsírégető folyamatokat. A hemofíliás (vérzékenység) betegek számára is van kedvezőtlen tulajdonsága, hiszen fokozza a vérkeringést és a véráramlást, ami tovább rontja a vérzékenységet. Olyan emberek számára, akik bétablokkolót vagy véralvadásgátlót szednek, kerülni kell a gyömbér használatát.

A gyömbér mellékhatása

A gyömbér mellékhatásai főként akkor jelentkeznek, ha túlzásba visszük a fogyasztását. Ilyenkor kikezdheti a gyomorfalat és akár epegörcsöt is előidézhet. Mindenképp tartsuk magunkat a mértékletességhez és ne fogyasszuk éhgyomorra.  Továbbá fontos, hogy ne fogyasszuk a gyömbért nyugtatókkal és vérnyomásnövelő szerekkel, potencianövelőkkel, mert a gyógyszerekkel való kölcsönhatásának következtében veszélyes szintre csökkenhet a vérnyomás.

A gyömbér összetevői

Számos vitamin és ásványi anyag forrása, melyek a következők (100 g friss gyömbér gyökérben):

 • 79 kalória
 • 17.86g szénhidrát
 • 3.6g rost
 • 3.57g fehérje
 • 0g cukor
 • 14mg nátrium
 • 1.15g vas
 • 7.7mg C-vitamin
 • 33mg kálium
 • B6-vitamin
 • Magnézium
 • Foszfor
 • Cink
 • Folsav
 • Riboflavin
 • Niacin

Gyömbér receptek

Az interneten számos recept kering, keksz, sütik, csirkés ételek vagy akár smootie is készíthető belőle. Igyekszünk a jövőben több receptet is feltölteni. Főzésre fel! 

A gyömbér és a fogyás

A gyömbér jótékony hatásai mellett jó barátja a fogyni vágyóknak is, hiszen a benne lévő vegyületek – a gingerol és a shogaol – aktiválják a hőreceptorokat a gyomorban, aminek határása fokozódik a bélműködés és fokozódik a zsírégetés. A gyömbérből ezért remek zsírégető tea készíthető, kis citrom, esetleg méz hozzáadásával.

A gyömbérolaj

A gyömbérolajat a jamaikai gyömbérből (Zingiberaceae officinale) gőzöléses lepárlással készítik. Az olaj körülbelül 2-4%-os Gingerol tartalommal bír. Az olajat általában külsőleg alkalmazzák, horzsolások és zúzódások kezelésére, de természetesen az inhalálás és a vízbe csepegtetése is megszokott alkalmazása. Aromalámpában párologtatva fertőtlenítő hatással rendelkezik. A gyömbérolajat továbbá keverhetjük krémekbe, tehetjük fürdővízbe, alkalmazhatjuk meleg borogatásként, 

A gyömbérolaj illata fűszeres és erős kis borsos-citromos beütéssel, míg színe sárgás. A gyömbérolaj összetevői közé tartoznak az alfa-pinene, alfa-pallendrene, Myrecene, beta-pinene, gamma-terpinene, 1.8-cineol,  Citral, Zingiberene.

A gyömbérolaj allergiás bőrirritációt okozhat az érzékeny bőrű embereknél.

Forrás: pandanutrition

Influenza vírus ellen – Gyömbér, fahéj, méz jótékony hatása >>