B6, C-vitamin, foszfor, kálium, magnézium, kalcium, mangán és réz – Egy filléres zöldség jótékony hatásai!

Egy filléres zöldség jótékony hatásai
B6, C-vitamin, foszfor, kálium, magnézium,

kalcium, mangán és réz.
Filléres zöldség, ami tele van vitaminnal, mégsem fogyasztod.

A káposztafélékkel rokonságban álló karalábé Európa északi részén nagy népszerűségnek örvend. A helyes kis zöldségben B6-, C-vitamin van, de megtalálható benne a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a mangán és a réz is. Akik fogyni szeretnének, a karalábé ideális választás, mivel 100 g zöldségben csak 27 kalória van.

A karalábé fogyasztásával szabályozható a vércukorszint, így a betegségben szenvedők bátran fogyaszthatják a zöldséget. Ha nyersen fogyasztjuk, erősíti a fogakat, a csontozatot, de szabályozza a vér pH-szintjét is. Segít az angolkóros gyermekeken, főként ha friss karalábélevet isznak. Ha sárgarépa- és zellerlével vegyítjük, a keveréknek csont- és immunerősítő hatása van. A karalábé ital a kényelmetlen izomgörcsöket is megszünteti. Ajánlott reggel elfogyasztani egy pohárral a léből.

Amellett, hogy erősebbé teszi az immunrendszert, a karalábé a vérszegénységben szenvedőkön is segít. A zöldség leve ugyanakkor toxikus anyagoktól is megszabadít. A B6-vitamin serkenti a hemoglobin termelődését, a C-vitamin pedig egy nagyon erős antioxidáns, amely a káros szabadgyökökkel szemben nyújt védelmet.

A Bostoni Egyetemen végzett kutatások alapján kimutatták, hogy a karalábé fogyasztásával megelőzhető például a tüdőrák. A karalábéból készített sziruppal remekül kezelhetők a felső légúti megbetegedések.

Az a jó karalábé, amely se nem túl kicsi, sem nem nagy, mert ez esetben könnyen fás lehet a zöldség, ami annyira kemény, hogy fogyasztásra nem alkalmas. A karalábét nem csak levesekbe használhatjuk, hanem készíthetünk például belőlük finom pürét. de ki lehet sütni őket, akárcsak a krumplit, majonézesen, de nyersen egy sárgarépával lereszelve, joghurtosan finom saláta készíthető.

Figyelem!

Akik súlyos pajzsmirigyproblémákkal küzdenek, azok ne fogyasszák a karalábét, mert glikozidot tartalmaz, amely megakadályozza a jód felszívódását és beépülését a mirigyekbe.

Forrás: netbulvarr

Élelmiszerek kalcium tartalma és a napi kalcium bevitel >>