5 immunerősítő gyógynövény

Természetes immunerősítők!

A természetes növényi szerek támogatják az immunrendszert és segítenek védekezni a kórokozók ellen, ami nagyon fontos. Emellett számos okunk van fogyasztani őket pl.: Erősebbnek érezzük magunkat, kevesebbszer betegszünk meg, jobban alszunk, jobb a közérzetünk. Melyik az 5 kiváló immunerősítő gyógynövény, melyet ajánlott fogyasztani a téli hideg időszakban?

Az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény a kasvirág

Véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen. Az immunrendszert általánosan serkenti. Kivonatait a gyógyszeripar is felhasználja nátha és meghűlés elleni valamint gyulladáscsökkentő készítmények alapanyagaként. Jellemzően lerövidíti a gyulladások időtartamát és hozzájárul a gyógyulás idejének lerövidítéséhez. Gyógyászati célra a növény gyökerének és virágos hajtásának egyes részeit használják fel. Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az echinacea nem csupán lerövidíti a nátha vagy a megfázás gyógyulási idejét, hanem meg is akadályozza annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák. Ráadásul a legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy az echinacea un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas.Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Amennyiben hosszabb távon szedi valaki, célszerű e-vitaminnal együtt fogyasztani, mert az echinacea kimeríti a test e-vitamin készletét. Ennek a figyelmeztetésnek egy hétnél tovább történő szedés esetén van jelentősége.

Fokhagyma

A fokhagyma legfőbb értéke, hogy felmelegíti az emésztő- és a légzőrendszert. Tradicionális népi gyógyszer, amely amely azonban átesett több mint száz klinikai kutatáson. Ezek során nem csak bizonyos betegségekkel kapcsolatban vizsgálták hatékonyságát, hanem felismerték mely hatóanyagai és milyen módon járulnak hozzá az emésztés, a légutak és az immunrendszer támogatáshoz. Egy gerezd fokhagyma soha nem ronthatja el egy étel ízét és nem mellesleg egészséges is. A fokhagyma fontos antibiotikum, de a gyógyszertári antibiotikumokkal ellentétben antivirális hatású is. A megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít,hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Ezen kívül persze egy fontos élelmiszer a szív- és érrendszer állapotának javításában, de most az immunrendszer szemszögéből foglalkozunk vele.

Gyömbér

Évezredek óta használják, mind gyógy – mind fűszernövény. Kiváló immunerősítő gyógynövény. Manapság is az egyik legkelendőbb fűszer. A gyömbér képes kiegyensúlyozni az immunrendszer működését és fokozza annak védelmi funkcióit. Ezen felül jelentősen stimulálja a keringést.

Elege van már a hideg téli időjárásból? Melegítse fel egyszerre a testét és a lelkét gyömbérgyökérből készült teával. Csak vágjon apróra egy ujjperc méretű gyömbért és forrázza le. Ha szükséges ízesítse steviával vagy mézzel, de a nélkül is kellemes az íze. Belülről kifelé fogja felmelegíteni a testét.
Olajfa levél

Az olajfát a görög istenek szent fájaként tartják számon. Az olajfalevél kivonat rendszeres szedése hozzásegíthet ahhoz, hogy közérzetünk tartósan javuljon, az immunrendszeri betegségekkel (pl. influenza) szemben nagyobb legyen ellenálló képességünk. A benne található legerősebb gyógynövény hatóanyag az oleuropein, ami úgy ismert, mint rendkívül erős, természetes baktérium és vírus ellenes anyag.

Hársfa

A hársfa virágai igen értékes gyógynövénynek számítanak, ezért a magyar gyógyszerkönyvben is helyet kapott. Hazánkban igen elterjedt fáról van szó és könnyen felismerhető. A virágjának gyűjtéséhez nem kell túl komoly eszköz, csupán arra kell figyelni, hogy forgalmas utaktól távoli, tiszta virágot gyűjtsünk. A vadon növő fajok virága sokkal gazdagabb hatóanyag tartalom szempontjából, mint a parkokban és utcákon telepített példányoké.

Immunrendszer erősítő hatása kiemelkedő. A belőle főzött tea izzasztó hatású, meghűléses megbetegedések esetén érdemes alkalmazni, ezen kívül hatékony köhögéscsillapító. Érdemes bodzával együtt alkalmazni, mivel erősítik egymás hatását.

Forrás: vitaking