A D-vitamin hiány, milyen betegségeket okozhat?

A D-vitamin hiány, milyen betegségeket okozhat?

A D-vitamin a napsütés hatására jön létre az emberi bőrben, és némi átalakulás után részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban. Ezért nem is csoda, ha a d-vitamin hiánya súlyos betegségekhez vezet.

Íme néhány súlyosabb betegség,
melyek összefüggésben vannak ennek a vitaminnak a hiányával:

Asztma

1200 NE D-vitamin-kiegészítés naponta csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát és súlyosságát (ez egyébként egy influenza és D-vitamin szint összefüggését vizsgáló kutatás közben derült ki mellékesen.  Nem csupán az influenza előfordulási arányát csökkentette a D-vitamin, hanem a tesztelt csoportban voltak asztmás gyerekek és az derült ki, hogy a d-vitamint szedő csoportban a vizsgálat időtartama alatt kevesebb volt az asztmás rohamok száma)

Depresszió

A D-vitamin hiánya depresszióhoz és más pszichiátriai betegségekhez vezet. Ez nem csak a felnőttek esetében igaz, de már a megszületendő gyermeket is érinti. Ha egy nő elég D- vitamint kap terhessége alatt, az bizonyítottan csökkenti annak az esélyét, hogy gyermeke életének későbbi szakaszában mentális betegségektől szenvedjen.

Szívbetegségek

A  Molecular Nutrition & Food Research magazin egyik cikke beszámol arról, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokkal gyakoribbak azoknál az embereknél, akik D-vitamin hiányosak. A súlyos szívelégtelenségben szenvedő gyermekek egy része- a cikk szerint- jól reagált a D-vitamin-kezelésre.

Magas vérnyomás

Az alacsony D-vitamin szint magas vérnyomást eredményezhet. Egy 1992-ben kezdődött kutatásban több mint 500 középkorú (38 éves átlag életkor) nőt vizsgáltak. A kutatás eredményei felhívták a figyelmet arra, hogy a D-vitamin hiánya a nők esetében jelentősen növeli az esélyt, hogy évekkel később magas vérnyomás alakuljon ki. („Michigan Bone Health and Metabolism Study” tanulmányban jelentek meg az eredmények)

Ízületi gyulladás

Az alacsony D-vitamin szint nemcsak a csont és a kalcium anyagcserét befolyásolja hátrányosan, de a gyulladásos betegségek,  vagy az autoimmun betegségek (sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, Crohn betegség, stb.), hátterében is súlyosbító tényező lehet. Gyulladással, súlyos fájdalommal és ízületi károsodással jár. A D-vitamin enyhíti a betegséggel társuló fájdalmat és merevséget.

Sclerosis multiplex

Minél távolabb él valaki az egyenlítőtől, annál valószínűbb, hogy kialakul nála ez a betegség. A napsütés hiánya erős kapcsolatot feltételez a SM és a D-vitamin közt. Egy néhány éve megjelent tanulmány szerint a nagy dózisú D-vitamin kiegészítés hatásos lehet a sclerosis multiplex kezelésében.

Rák

Sigismund Peller amerikai orvos már 1937-ben felismerte a napfény rákellenes hatását, és Frank Apperly amerikai patológus 1941-ben különös tanulmányt jelentetett meg a Cancer Research-ben. Felmérve az Észak-Amerikai kontinensen a rákos halálozás gyakoriságát, kimutatta, hogy ez délről északra haladva fokozatosan nő, olyannyira, hogy északon már két és félszer többen halnak meg rákban, mint délen.

Fogágybetegség

Az íny gyulladása fájdalmat, vérzést és a fogak elvesztését okozhatja. A D-vitamin segíti a gyulladások csökkentését, valamint közvetetten segíthet káros baktériumok számát csökkenteni a szájban.

Cukorbetegség

A D-vitamin hiánya növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A bostoni Tufts Egyetem orvosa és csoportja 92 olyan embert vizsgált meg, akik már a cukorbetegséget megelőző állapotban voltak. A résztvevők első csoportja kapott D3-vitamint, a második csoport csak kalciumot, a harmadik mindkettőt, vagy placebót. A vizsgálat négy hónapig tartott, ezalatt a diabétesz kockázatát jelző paramétereket vizsgálták. A végeredmény: a D-vitamin kifejezetten és nagymértékben javította a béta-sejtek funkcióját, azonban a kalcium nem volt hatással e sejtek működésére sem önmagában, sem a vitaminnal kombinálva.

Forrás: naturalnews.com