A K2 vitamin a kalcium irányítója

A K2 vitamin a kalcium irányítója

A K2-vitamin segítségével kerül a kalcium a megfelelő területekre a szervezetben, mint például a csontok és a fogak.
Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy segít eltávolítani a kalciumot azokról a területekről is, ahol nincs szükség a kalciumra, de valamiért lerakódott, mint például az artériák vagy más lágy szövetek (például a tobozmirigy).

A D-vitamin esetleges toxicitását nem önmagában a D-vitamin nagy mértékű túladagolása, hanem az ezzel együtt járó K2-vitaminhiány okozza… ez az együtthatás okozza a kalcium meszes lerakódásait a verőerek falán. Ennek az az oka, hogy ha valaki megnövelt mennyiségben jut D-vitaminhoz (ez lehet önmagában a napsütés is), akkor a szervezete több olyan K2-vitamin-függő fehérjét állít elő, amelyek a kalcium mozgatják a szervezetben. K2-vitamin nélkül, ezek a fehérjék inaktivált állapotban marad, tehát a hozzájuk kapcsolódó előnyök nem realizálódnak maradéktalanul (és néhány ilyen fehérje “célt téveszt”).

Fontos tehát, hogy ha valaki nagyobb mennyiségben vesz magához D-vitamint (hormonális egyensúlytalanságok, rákgyógyítás, szív- és érrendszeri problémák, fertőzések vagy megbetegedések esetén, stb), akkor ezzel összhangban megnövekedik a szervezete K2-vitamin igénye is. Együtt azonban ez a két hatóanyag valóban segít megerősíteni a csontokat és javítja többek között a szív egészségét is.

Vitamin D3 2000 IU IU (D3-vitamin K2-vitaminnal)

100 tabletta

Rendelje meg a D3 vitamint, K2 vitaminnal most! >>

Nagyobb mennyiségben tartalmaznak (nagyjából csökkenő sorrendben) megfelelő mennyiségű K2-vitamint a következő termékek:

libamáj (zsírjával együtt, mondjuk pástétom formájában)

hosszan érlelt (min. 10-12 hónap), kemény (esetleg néhány brie jellegű), ZSÍROS, legelő tehenektől származó, természetes baktériumkulturákkal kezelt sajtok

  • tojás sárgája
  • libahús
  • jó minőségű vaj,
  • velő
  • más baromfifélék mája
  • fermentált zöldségfélék

Azonban ha valaki terápiás célokra is használ nagyobb mennyiségű D3-kiegészítést (hormonterápiák, rákos megbetegedések, érrendszeri problémák vagy mert a szem- és hajszíne elsősorban őszi-téli-tavaszi időszakban megelőzésképpen mindezt indokolja), akkor javaslunk extra K2-vitamin kiegészítést is.

Létfontosságú B-vitaminok mellett termelnek K-vitamint az egészséges bélflórában jelen lévő barátságos bélbaktériumok is, de nem kielégítő mennyiségben és a bélen belüli felszívódás is igen kérdéses. Most mondjam, hogy a velőszívás mikor kezdődött az emberiség történetében?!

Ha valaki napi 10.000 NE (nemzetközi egység) felett használ D3-vitamint, akkor azt egész biztos nem árt kiegészíteni min. 100-200 mikrogrammnyi (μg) K2-vitaminnal… fogszuvasodás visszafordítására lehet kicsit többet is.

Forrás: egeszsegszeretet.hu

Itt olvashat a D-vitamin 5 titka amit még nem tudtál >>