A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai
A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény. Előnyös tulajdonságait az egészségipar is felismerte, és számos kurkuma alapú étrend-kiegészítő készítményt lehet kapni. Gyógyító hatását a modern orvostudomány is intenzíven kutatja – e kutatások eredményeit tekintjük át az alábbiakban.

A laboratóriumi kísérletekben a kurkuma hatékonyan megkötötte a reaktív oxigéngyököket, az azonban nem világos, hogy az élő szervezetben is képes-e kifejteni ezt a hatását. Rossz felszívódása miatt csak alacsony koncentrációban van jelen a vérplazmában és a többi szövetekben, így nem valószínű, hogy a szervezet egészében jelentős hatást tudna kifejteni. Ugyanakkor a szájon át bejutó kurkumin elég magas koncentrációt képes elérni a bélcsatornában, és a bélnyálkahártya sejtjeiben kifejtheti DNS-károsodások ellen védő hatását.
A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését. A kurkumin laboratóriumi körülmények között többféle betegség, így például a diabéteszes vesekárosodás, az alkoholos májfibrózis modellkísérletében mutatott előnyös tulajdonságokat.
A laboratóriumi kísérletekben a kurkuma hatékonyan megkötötte a reaktív oxigéngyököket, az azonban nem világos, hogy az élő szervezetben is képes-e kifejteni ezt a hatását. Rossz felszívódása miatt csak alacsony koncentrációban van jelen a vérplazmában és a többi szövetekben, így nem valószínű, hogy a szervezet egészében jelentős hatást tudna kifejteni. Ugyanakkor a szájon át bejutó kurkumin elég magas koncentrációt képes elérni a bélcsatornában, és a bélnyálkahártya sejtjeiben kifejtheti DNS-károsodások ellen védő hatását.

Kurkuma és Alzheimer-kór: mi az összefüggés?
Statisztikai tény, hogy Indiában ritkább az Alzheimer-kór, ami összefügghet a táplálkozási szokásokkal. Alzheimer-kórban a kurkumin több ponton is fékezi a betegség folyamatát. Laboratóriumi és állatkísérletekben egyaránt gátolja az agyban az Alzheimer-kórra jellemző, úgynevezett béta-amiloid fehérjék kóros lerakódását, az amiloid okozta gyulladásos reakciókat és oxidatív stresszt. Aktiválja a lerakódott béta-amiloid plakkokat eltakarító falósejteket, és javítja az idegsejtek túlélését. Ugyanakkor az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok adatai ellentmondásosak, így nem tudjuk biztosan, hogy valóban van-e haszna Alzheimer-kórban a kívülről bevitt kurkuminnak.
A szájon át adott kurkumin állatkísérletekben gátolta a kémiailag előidézett szájüregi, gyomor-, máj-, illetve vastagbélrákok kialakulását. Hasonló eredményeket kaptak egyes daganatképződésre genetikailag hajlamossá tett egértörzsekben. Bár az állatkísérletek ígéretesek, emberre vonatkozóan egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésre. Egy kis létszámú klinikai vizsgálatban a kurkumin csökkentette a vastagbélben található rákmegelőző elváltozások számát.


A felszívódással és adagolással kapcsolatos bizonytalanságok mellett nagyobb adagban fogyasztva a kurkumin mellékhatásként gyomorpanaszokat is okozhat. Egy klinikai vizsgálatban az egyszeri adag nagyobb mennyiségű kurkumin elfogyasztása hasmenéssel, fejfájással, kipirulással járt. A kisebb adagokban vagy az étkezési fűszerrel bevitt kurkumin azonban nem okozott mellékhatásokat. A kurkumin laborkísérletekben gátolta a vérlemezkék összetapadását, ami azt jelenti, hogy alvadásgátló gyógyszerrel együtt alkalmazva fokozhatja ezen készítmények egyik tipikus mellékhatásának, a vérzéseknek a veszélyét. Szintén laboratóriumi körülmények között tapasztalták, hogy egyes daganatellenes hatóanyagok hatását a kurkumin gátolja. További fontos hatás, hogy a kurkumin jelentősen aktiválja a CYP3A4 nevű májenzimet. A CYP3A4 nagyon sok gyógyszer lebontásában és hatástalanításában játszik kulcsszerepet, amelyek így gyorsabban lebomlanak, hatásuk jelentősen gyengülhet. Ezt a lehetséges gyógyszerkölcsönhatást feltétlenül mérlegelni kell, ha valaki kurkumintartalmú készítményt, étrend-kiegészítőt fogyaszt.
Forrás: Webbeteg