Biztonságosak az intim tisztálkodószerek? A szakemberek szerint nem mindegy, mikor használod

Biztonságosak az intim tisztálkodószerek? A szakemberek szerint nem mindegy, mikor használod

Nehéz megtalálni az egyensúlyt az intim higiéniában, hosszútávon mégis erre kellene törekedni.

Rengeteg intim tisztasággal kapcsolatos terméket lehet kapni, ugyanakkor a nőgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy nem érdemes mindenfélét összevásárolni, különben többszörösen nagy árat fizethetsz érte.

Egy angliai közvélemény-kutató cég publikálta azt a jelentést, mely szerint a 16 éves vagy annál idősebb nők mintegy negyede használ, vagy használt már élete során illatosított, intim tisztálkodószert vagy spray-t. Közülük rengetegen keresték már fel nőgyógyászukat fertőzés gyanújával, a problémáról azonban kiderült, hogy egészen más természetű, mint amire a betegek számítottak.

Intim mosakodó: kis mértékben jó, nagy mértékben káros?

Daily Mail részletesebben írt a kutatásról, melyben Dr. Ugwumadu nőgyógyász szakorvos aggodalmát fejezte ki egyebek mellett az illatosított intim mosakodószerek és a hüvelyzuhany kapcsán is. Az orvost rengetegen keresték már fel, mert azt hitték, fertőzést kaptak, közben kiderült, hogy túlzásba estek az irrigálással, így lényegében eltávolították az úgynevezett Döderlein-flórát, mely a hüvely egészséges állapotát hivatott fenntartani.

A Döderlein-flórát tejsavbaktériumok alkotják, melyek tejsavat termelnek, enyhén savas pH-jú közeget biztosítva ezzel a hüvelyben, ami nélkülözhetetlen a fertőzést kiváltó baktériumok legyőzésében. A túl gyakori hüvelyzuhany ezen felül a hámréteget is sérti, így a hüvely fokozottan ki van téve a gombás fertőzéseknek. A szakember szerint ennek a kezelése gyógyszerrel történik, de, ha nem veszik észre időben a betegséget, akkor más szervekre is könnyen átterjedhet a baj.

Az orvos úgy véli, hogy, még allergénmentes intim tisztálkodószerekre sem fontos költeni, hiszen a szervezet elvégzi a maga dolgát, ezért a nőknek bőven elég, ha naponta egyszer, langyos vízzel megejtik az intim mosakodást, illetve mindennap fehérneműt cserélnek.

A szakember továbbá figyelmeztet, hogy a tisztálkodószerek túlzott használatával az esetleges fertőzéseket is nehezebb észrevenni. Ezzel szemben akadnak olyan írások is, melyekben arról számolnak be, hogy az enyhén savas kémhatású tisztálkodószerek megvédik a hüvelyflórát, így a napi egyszeri használattal nem árthatnak.

 Mi a helyzet a tisztasági betéttel?

A tisztasági betétek jó szolgálatot tehetnek, amikor ténylegesen szükség van rájuk, vagyis például a menstruáció végén. Az utóbbi években viszont valóságos trenddé nőtte ki magát a higiéniai termék mindennapos viselése: ezzel viszont ellentétes hatás érhető el, a szűk nadrágok és a tisztasági betétek együttese ugyanis fokozhatja a hüvely váladékozását, mely egy idő után kórossá válhat, onnan pedig már csak egy lépés a fertőzés kialakulása.

Forrás: Femina