A citrom egészségügyi hatásai

A citrom egészségügyi hatásai

Amikor az élet citromot ad neked … szerencséd van. A citrom tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel és antioxidánsokkal. Különösen jó C-vitamin- és folátforrások.

Purdue Egyetem Kertészeti Tanszékének adatai szerint a citrom az egyik legnépszerűbb savas citrusfélék Eredetük ismeretlen, bár egyes kertészek elmélete szerint Észak-Indiából származnak. A citrom egész Dél-Európában, a Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában nő. Christopher Columbus hozta őket az Újvilágba 1493-ban. Ma a vezető citromtermelők Kalifornia, Arizona, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Ciprus, Libanon, Dél-Afrika és Ausztrália. 

A citrom egész évben kapható, de a főszezon a nyár. A citrom rendkívül sokoldalú gyümölcs. Ehetjük szeletekben, kortyolgathatunk egészséges citromvizet, készíthetünk limonádét, ételeket díszíthetünk velük, cukorkázhatjuk a héjukat, gyümölcsléjüket és héjukat pedig főzéshez és még sok máshoz használhatjuk. 

Tápanyag profil

“A citromban magas a C-vitamin, a folát, a kálium, a flavonoidok és az úgynevezett limoninek vegyületei” – mondta Alissa Rumsey , New York-i székhelyű bejegyzett dietetikus, tanúsított erősség- és kondicionáló szakember, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. – A limoninok a citrom levében találhatók.

világ legegészségesebb ételei szerint egy negyed csésze citromlé az ajánlott napi C-vitamin bevitel 31 százalékát, 3 százalék folátot és 2 százalék káliumot tartalmaz – mindez körülbelül 13 kalóriát jelent. Egy teljes nyers citrom az ajánlott napi C-vitamin bevitel 139 százalékát tartalmazza, és 22 kalóriát tartalmaz. 

A legújabb tanulmányok megvizsgálták a citromok szerepét az emésztési folyamat során más élelmiszerekből származó karotinoidok , amelyek hasznos fitotápanyagok , hozzáférésében . A karotinoidok biológiai hozzáférhetősége és biohasznosulása alacsony lehet, ami azt jelenti, hogy még akkor is, ha karotinoidokban gazdag ételeket fogyaszt, mint a sárgarépa, előfordulhat, hogy nem szívja fel sok karotinoidot. Az International Journal of Nutrition and Food Engineering egy 2018-as tanulmánya kimutatta, hogy a főtt vagy pépes sárgarépában lévő karotinoidok citromlével, olívaolajjal és tejsavó túróval kombinálva közel 30 százalékkal jobban hozzáférhetők biológiailag, mint anélkül. Ez arra utal, hogy a citrom hatékony hatékony étel lehet, ami azt jelenti, hogy a saját táplálkozási tulajdonságaik mellett a más ételekből származó előnyöket is felszabadíthatják, ha velük kombinálják.

Íme a citromok táplálkozási tényei az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint, amely a nemzeti címkézési és oktatási törvény révén szabályozza az élelmiszerek címkézését:

Egészségügyi előnyök

Immunitás

“A C-vitamin szerepet játszik az immunitásban, és segít semlegesíteni a testben lévő szabad gyököket” – mondta Rumsey. Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint a C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelését, és megvédheti az immunsejtek integritását. A C-vitamin segít megvédeni a vírusellenes anyagokat termelő leukocitákat. 

Szív Egészség

“Állítólag a folsav segíti a stroke megelőzését, és hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének javításához a homociszteinszint csökkentésével” – mondta Rumsey. A The European Journal of Internal Medicine által közzétett 2010-es metaanalízis megállapította, hogy a folsavat és a szívrohamokat vizsgáló klinikai vizsgálatok eredményei nem voltak meggyőzőek, de a folsavfogyasztás szerény javulást eredményezhet a stroke csökkentésében. 

A C-vitamin szintén a szív- és érrendszeri betegségek csökkent kockázatához kapcsolódik – mondta Rumsey. A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett 2015-ös tanulmány több mint 100 000 embert vizsgált meg, és megállapította, hogy azoknak, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget ették, 15 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség kialakulásának kockázata. Akik plazmájában a legmagasabb a C-vitamin szint, a szívbetegségek aránya még csökkent. 

A tudósok elmélete szerint a C-vitaminnak kardiovaszkuláris előnyei lehetnek, mivel ez egy antioxidáns, amely véd a veszélyes szabad gyökök ellen. A Maryland Egyetem Orvostudományi Központja szerint csökkentheti a rossz LDL-koleszterinszintet és rugalmasan tarthatja az artériákat .

“A tanulmányok kimutatták a limonin hatását a koleszterinszint csökkentésére is” – mondta Rumsey. Egy 2007-ben az Alternatív terápiák az egészségügyben és az orvostudományban című tanulmányban megjelent tanulmányban magas koleszterinszinttel rendelkező férfiaknak és nőknek napi egy hónapon keresztül limonint és E-vitamint adtak, és koleszterinszintjük 20-30 százalékkal csökkent. A kutatók úgy gondolják, hogy a limonin csökkenti az apolipoprotein B-t, amely a magasabb koleszterinszinttel társul. 

Vesekövek

A citrom és a lime a gyümölcsök közül a legtöbb citromsavat tartalmazza, ami előnyös a vesekőben szenvedők számára. A Wisconsini Egészségügyi Egyetem szerint a citromsav elriasztja a kőképződést, és a képződő apró köveket is széttöri. Minél több citromsav van a vizeletében, annál jobban védett az új vesekövek képződésétől. Naponta fél csésze tiszta citromlében vagy 32 uncia limonádéban ugyanannyi citromsav van, mint a farmakológiai terápiában. 

Rák

Az Asian Pacific Journal of Cancer Prevention által közzétett 2011-es tanulmány megállapította, hogy az emlőrákos sejtekre alkalmazott citromkivonat sejtpusztulást váltott ki. A citromkivonatot in vitro alkalmazták, de az eredmények erőteljes rákellenes tulajdonságokra utalhatnak a citromban.

“Számos tanulmány készül annak megértésére, hogy a folát milyen szerepet játszik a rák csökkentésében” – mondta Rumsey. Az American Journal of Clinical Nutrition 2007-es cikke megjegyzi, hogy a folát lehetséges rákcsökkentő tulajdonságai valószínűleg összefüggenek a rák DNS-t elnémító anyagok előállításában betöltött szerepével. A tanulmány rámutat azonban arra, hogy egyes kutatások azt sugallják, hogy egyes esetekben a magas folsavszint valóban ösztönözheti a rákos sejtek növekedését. A szerzők azt írják: “A folát védelmet nyújthat a karcinogenezis korai szakaszában és az alacsony folátállapotú egyéneknél, mégis elősegítheti a karcinogenezist, ha később adják be, és potenciálisan nagyon magas bevitel mellett.”

A limoninokat a rák kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták – mondta Rumsey. A Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics 2012-es cikke a mellráksejtekben található limoninokat vizsgálta, és megállapította, hogy ezek hasznos segítséget jelenthetnek a kemoterápiában. 

Terhesség egészsége

“A folát elengedhetetlen a terhes nők számára az idegcső hibáinak megelőzése érdekében” – mondta Rumsey. Míg a folát a prenatális vitaminokban jelen van, a teljes ételek fogyasztása kiváló módja annak, hogy a szervezet felszívja azt. 

Citrom, hámlás és fogyás

Rumsey azt mondta: “A citrom remek, alacsony kalóriatartalmú módszer az italok és ételek ízesítésére.” És valóban, a citrom, a citromvíz és a citromhéj népszerűvé vált a fogyókúrázók körében. Egy 2017-es tudományos jelentés a rövid távú gyümölcslé-alapú étrendekről, amelyek mindegyike elsődleges összetevője a citromlé volt, azt látta, hogy a résztvevők súlyvesztéssel járó bélmikrobiota javult, értágító nitrogén-oxidjuk növekedett és lipidjeik oxidációja csökkent, ami összességében javult a közérzeten. 

Rumsey hozzátette, hogy a héjak sok tápanyagot is tartalmaznak. “A héj reszelésével és salátákhoz, csirke- vagy halételekhez adva citrusos ízt adhatunk. A héjakat turmixokba vagy levesekbe is keverhetjük.” De hangsúlyozta, hogy méregtelenítés és fogyás miatt nem bűvös golyóként kezelik őket. 

Májbetegség

BioMed Research International új kutatása szerint a citrom segíthet a károsodott májban. A 2017-es állatkísérlet megállapította, hogy azok a patkányok, akiknek az alkoholfogyasztás miatt súlyos károsodása volt a májban, májjavulást tapasztaltak a citromlé fogyasztása után. A citromlé jelentősen gátolta a májbetegséggel járó negatív hatásokat. További vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy az emberek látnának-e hasonló védőhatásokat. 

Antimikrobiális tulajdonságok

A citrom antimikrobiális tulajdonságairól ismert. A ” Phytochemicals in Citrus: Applications in Functional Foods ” című, 2017-ben megjelent könyv leírja, hogy a citromhéjjal készített oldószerek miként mutatnak antimikrobiális aktivitást a szalmonella, a staphylococcus és más patogén baktériumok ellen. A The Journal of Functional Foods 2017-es tanulmánya szerint az erjesztett édes citromlé antibakteriális hatást mutatott az E. coli baktériumok ellen .

A szennyezett dió az emberi expozíció egyik fő forrása a mikotoxin-aflatoxin B1-ben. Az Országos Rákintézet szerint az aflatoxinok rákkeltő anyagok, amelyek magas expozíció esetén májrákkal társulnak . Az Food Control 2017-es tanulmánya megállapította, hogy a citromlé hatékonyan megakadályozhatja a szennyezett diófélék expozícióját. A kutatók szennyezett pisztácia diót 30 ml vízben, 15 ml citromlében és 2,25 g citromsavban pörköltek 120 Celsius fokon 1 órán át, és látták, hogy a dió aflatoxin B1 szintje jelentősen, sokkal biztonságosabb szintre csökkent a pisztácia. 

A citromfogyasztás kockázatai

Általában a citrom meglehetősen jó az Ön számára, de túlzott fogyasztása gyomor-reflux problémákat vagy gyomorégést okozhat azoknak, akik szenvednek a betegségektől. Ezenkívül a citromsav megkophatja a fogzománcot a World Healthiest Foods szerint. 

Forrás: livescience.com