Ekcéma – Az ekcéma két típusát kü­lönböztetjük meg!

Az ekcéma két típusát kü­lönböztetjük meg. A leg­gyakoribb az atópiás ekcé­ma; általában allergiára és asztmára hajlamos embe­reknél alakul ki. Tünetei -vörös foltok a bőrön, visz­ketés. Vannak, akik „kinövik”, míg mások felnőttkorukban is szen­vednek tőle…

Akut rohamok során a bőrt kisméretű, folyadékkal telt hólyagok borítják. Idővel a heves vakarás hatására a bőr kérgesedni, hámlani kezd. A sérült bőr érzékeny a bakteriális fertőzésekre. A kontakt ekcémát vala­milyen irritáló anyaggal (például mosószerrel, szap­pannal, kozmetikummal vagy fémmel) való érintke­zés okozza.

9942
Kép: ekcema-doktor.hu

Az ekcémás beteg bőre száraz és hámlik. Éppen ezért figyelni kell a hidratálásra, még a tünetmentes időszakokban is.

Legyen itt néhány gyógymód otthoni kezelésre:

Gyorssegély

Adjunk finomra őrölt zablisztet a fürdővízhez, amely eny­hülést nyújt a viszkető bőrnek.

Legfeljebb 10 percig fürödjünk vagy zuhanyozzunk. Sőt, ha nem muszáj, ne is fürödjünk mindennap. Az ekcéma általá­ban súlyosbodik, ha a bőr kiszárad, és a túl gyakori tisztálkodás lemossa a bőrt nedvesen tartó védőolajokat.

Langyos vízzel fürödjünk vagy zuhanyozzunk.

Fürdés után használjunk zsíros, krémes hidratálót, hogy védelmet nyújtsunk a bőrnek az irritáló anyagok ellen.

Kérjük meg ke­zelőorvosunkat, hogy írjon föl valamilyen emulgeáló kenőcsöt. A petróleumzselé vagy a főzőmargarin is hatékony lehet.

Táplálkozás és étrend-kiegészítés

Az ómega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, és enyhíthe­tik az allergiás reakciókat, ezért fogyasszunk sok diót, avokádót, lazacot, makrélát, tonhalat.

Az ómega-3 zsírsavak másik kiváló forrása a lenmagolaj. Együnk belőle naponta legfeljebb egy evőkanállal. Jótékony tulajdonságai főzéskor elvesznek, ezért keverjük inkább saláta­öntetekbe vagy joghurtba.

A bőr viszketésének enyhítése és kiszáradásának megelőzése érdekében szedjünk naponta E-vitamint. Étrendi úton hozzá juthatunk többek között a búzacsírából, a növényi olajokból, a diófélékből és az olajos magvakból. Vigyázat! Véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt csak orvosunk beleegyezésével alkal­mazhatunk E-vitamin-kiegészítőket.

Ügyeljünk arra, hogy elegendő A-vitamint fogyasszunk. Az A-vitamin ajánlott napi mennyisége 800—1000 mikro-gramm. Túl nagy adagban viszont mérgező is lehet, ezért – kü­lönösen a gyerekek esetében – sokkal jobb, ha élelmiszerekből fedezzük a megfelelő mennyiségű béta-karotint (amit a szer­vezetünk aztán A-vitaminná alakít). Jó forrásai közé tartozik a máj, a halmáj, a sárgarépa, a sötétzöld levélzöldségek, a sárga gyümölcsök, a tojássárgája, valamint a tejtermékek.

Gyógynövények külsőleg

A gotu kólát tartalmazó (Centella Asiatica) krém vagy tinktúra segít csillapítani a viszketést. A kivonatból mindig l részt hígítsunk fel 5 rész vízben. Esetleg áztassunk 1-2 teáskanál szá­rított növényt egy csésze nagyon forró vízbe 10 percig, szűrjük le, majd használjuk borogatásra.

A kamilla-, az édesgyökér- és a varázsmogyoró-tartalmú krémek ugyancsak kiválóan csökkentik a bőr gyulladását.

9941
Kép alerqia-szoboszlaine.hu

Vakarni tilos!

Ha a viszkető terület túl könnyen elérhető, például a csuk­lón vagy a kézfejen helyezkedik el, fedjük be ragtapasszal, hogy megakadályozzuk a vakarózást.

Néhányan álmukban vakaróznak. Ha reggel észrevesszük ennek nyomait, éjjelre húzzunk a kezünkre vékony pamut­kesztyűt (vagy akár egy pár vékony zoknit).

Kevésbé sértjük fel vakarózás közben a bőrünket, ha rend­szeresen rövidre vágjuk a körmünket.

A megelőzés ereje

Olykor összefügg bizonyos ételek fogyasztása és az ekcéma fellángolása. A „gyanús” élelmiszerek közé tartoznak a déligyü­mölcsök, a tejtermékek, az olajos magvak és a tojás. Próbáljuk egy hónapig mellőzni ezeket, majd egyenként fogyasszuk őket újra három napig, és figyeljük, hogyan reagál a bőrünk. Gyere­keknél ez a kizárásos diéta rövid idő alatt látványos eredményt hozhat. Felnőtteknél inkább csak némi javulás tapasztalható.

Védekezzünk a házipor-atka és a háziállatoktól eredő allergének hatása ellen. Számtalan kiváló módszer áll rendelkezésünkre: használjunk antiallergén matra­cokat és párnákat, a puha kárpitokat és szőnyegeket távolítsuk el a lakásból, a háziállatokat ne engedjük a szobába, és az ágy­neműket magas hőfokon (legalább 60 °C-on) mossuk.

Télen használjunk párásító készüléket a hálószobában.

Kontakt ekcéma esetén — amennyiben nincs mosogatógé­pünk — viseljünk mosogatáskor bélelt gumikesztyűt vagy sima gumikesztyűt vékony pamutkesztyű fölött. (A latex anya­gok szintén allergiás reakciót válthatnak ki, és akár súlyosbít­hatják is az ekcémát.)

Használjunk minél kevesebb vegyszert a mosáshoz. Vá­lasszunk érzékeny bőrű emberek számára kifejlesztett mosó­szert, és kerüljük a fehérítő és a textilöblítő alkalmazását.

Még egyszer öblítsük ki a ruhákat a mosógépben, hogy a mosószer minden nyomát eltüntessük.

Kerüljük az érintkezést az egyéb allergénekkel is, példá­ul a fülbevalók és más ékszerek készítéséhez használt nikkellel, továbbá a latexszel, bizonyos kozmetikumokkal, parfümökkel és tisztítószerekkel.

Hasznos:

Még a gyenge kortikoszteroid-tartalmú krémeket is óvatosan, és csak rövid ideig szabad alkalmazni. Noha valóban segíthetnek az ekcémás kiütés kezelé­sében, ha túl gyakran hasz­náljuk őket (mondjuk há­rom héten át mindennap), elvékonyíthatják a bőrt (és egyéb káros hatásaik is lehetnek).

Forrás: Otthonigyógymódok