A gyermekfogkrém teszt megdöbbentő eredménye

A gyermekfogkrém teszt megdöbbentő eredménye

A fogkrémben lévő anyagok feladata, hogy tisztítsák a fogakat, elpusztítsák a szájüregben lévő baktériumokat, frissítsék a leheletet. Manapság a fogkrémek esetében is a külsőn van a hangsúly: a figyelemfelkeltő dobozok, színes, csillogó, jól habzó fogkrémcsodákat ígérnek. Kíváncsiak voltunk, hogy a paszták közül melyek felelnek meg ökológiai szempontú elvárásainknak, így nagynevű és kevésbé ismert márkákat vásároltunk, még interneten keresztül is rendeltünk: huszonegy terméket teszteltünk. (FÉBÉSZ – Teszt Plussz Online)

(Szem)pontok

A fogkrémeket négy kategóriába soroltuk. Beszereztünk iskoláskorig (jellemzően 6-7 éves korig) és iskoláskortól ajánlott fogkrémeket, életkori ajánlás nélküli gyerekfogkrémeket, és nem csak gyerekeknek ajánlott termékeket.

A gyártók a pasztában lévő fluorid mennyisége alapján határozzák meg életkori ajánlásaikat, hiszen a nagyobb gyerekek számára készített fogkrémekben legalább dupla mennyiségű fluoridot tesznek (általában 1450 ppm). A fluoridmentes gyerekfogkrémeken értelemszerűen nem szerepel életkori ajánlás. A nem kifejezetten gyermekek számára készített fluoridmentes termékek közül azért válogattunk kosarunkba, hogy megnézzük, vajon használhat-e egy család egy fogkrémet.

Hogyan pontoztunk?

A fogkrémek címkéjét vizsgáltuk meg, hiszen ezen fel kell tüntetni valamennyi összetevőt. Öt pontból egyet-egyet levontunk, amennyiben a termék mesterséges színezéket, tartósítószert, nátrium-lauril szulfátot (SLS), polietilén glikolt és PEG-származékot (jellemzően PEG-32, PEG-8), illetve fluort tartalmazott. A jellemzően jobb pontszámot elért natúr-, vagy biokozmetikumok (Logodent, Ökonet, Tulasi, Weleda) nem tartalmaznak fluort és egyéb káros anyagokat.

Az értékelésben plusz egy ponttal jutalmaztuk, ha a fogkrémben nem találtunk mesterséges édesítőszert (jellemzően nátrium-szaharint), és szintén plusz pont járt azért, ha a pasztába gyógynövény kivonatot kevertek.

Amit az összetevőkről jó tudni

Jó, ha tudjuk, hogy az Európai Parlament és a Tanács kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK (2009. november 30.) rendelete szerint az összetevők listáját a kozmetikai termékhez való hozzáadás időpontjában mért súlyuk szerinti csökkenő sorrendben kell megadni. Az 1 %-nál kisebb koncentrációban előforduló összetevőket bármilyen sorrendben fel lehet sorolni az 1 %-nál nagyobb koncentrációban lévő összetevőket követően.

“Összetevő” minden olyan anyag vagy keverék, amelyet szándékosan használnak fel a gyártás során a kozmetikai termék előállításához. A következők nem tekintendők összetevőknek:

– a felhasznált nyersanyagok szennyeződései,

– a keverékben felhasznált, de a késztermékben nem jelenlévő technikai segédanyagok.

A Wademecum termékein meglepve olvastuk, hogy „cukor nélkül” készült. Létezik olyan fogkrém is, amely cukrot tartalmaz? – tettük fel a kérdést, és tovább folytattuk a vizsgálódást. Sajnos, a gyártók mindent elkövetnek, hogy a szülők megvásárolják a fogkrémet!

A Gabi gyerekfogkrém a Heim Pál Gyermekkórház ajánlásával rendelkezik, ennek ellenére számos, bizonyítottan az egészségre káros összetevőt tartalmaz, pedig arra is gondolnunk kell, hogy a szervezetünkbe bevitt anyagok hatása összeadódik, halmozódik. Néhány fogkrém nem a szülőket, hanem a gyerekeket célozza meg, az erős (mesterséges színezékkel elért) színek, csillám-fogkrémek, csillogó fogú krokodil és társai mind a gyerekeket buzdítják: Győzd meg anyut/aput, hogy engem vegyen meg, én vagyok a menő!

A fluorid tartalmú készítmények esetében minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson az egészségügyi kockázatot, ennek a gyártók eleget is tettek: „Más forrásból származó fluorid bevitele esetén kérje ki fogorvosa, vagy orvosa tanácsát! Más kérdés, hogy a szülők gyakran nincsenek tisztában a fluorid veszélyeivel, és az apróbetűs szöveget nem olvassák el.

A címkéket szemlélve, érdekesnek és veszélyesnek találtuk a Colgate 2-6 éveseknek szánt fogkrémjét, hiszen ez a többi 6 éves kor alatti gyermekeknek szánt fluortartalmú fogkrémekben lévő sodium fluorid dupláját tartalmazza: 1000 ppm mennyiséget!

Az ökotudatos fogyasztónak az sem mindegy, mely országban gyártják a vásárolt terméket, így táblázatunkban külön sort kapott a gyártás helye. Nem túl etikus, hogy egyes termékeken magyar nyelven, vagy egyáltalán nem lelhető fel.

A bírálati szempontjainkból adódóan olyan elterjedt termékek kullognak az értékelési sor végén, mint a Gabi, Colgate, Wademecum, Aquafresh, Signal, Tesco Steps, melyek elégtelen vagy elégséges osztályzatot kaptak.

A tudatosabb vásárlók örülhetnek, hogy a magasabb pontszámot elérő fogkrémek – Weleda, Ökonet, Tulasi, Nenedent, Logodent közül több kapható a hazai drogériák kínálatában, de interneten keresztül bármelyik fogkrém beszerezhető. Sajnos, nagyobb áruházláncokban inkább csak fluoridos fogkrémet kaphatunk.

A gyerekfogkrém kategória győztese a Weleda márka lett.

Érdemes azonban tájékozódni – akár interneten keresztül is – mert az általunk vizsgált fogkrémeken kívül is be lehet szerezni más, fluoridmentes terméket is.

Választ találtunk arra a kérdésünkre is, hogy használhat-e a család egy fogkrémet. A nem kizárólag gyermekeknek készült fluoridmentes fogkrémek között is találunk olyat, melyet iskoláskorú gyermeknek bátran ajánlhatunk, hiszen ez a korcsoport már szívesen használja az édeskés ízektől mentes, nem túl „csípős” fogkrémeket is. Ebben a csoportban a mustármagos-sós-kámforos Tulasi Ayurvédikus fogkrém lehet a kivétel, az igen”erős” és intenzív ízhatásával.

A vizsgálatról készült teljes anyag és a vizsgált termékek köre az alábbi dokumentumban megtekinthető.

letesztelt_fogkrem_termekek.xlsx

Forrás: www.tesztplussz.hu