Hogyan és miért válassz fluoridmentes fogkrémet? Fluorid=méreg?

Hogyan és miért válassz fluoridmentes fogkrémet? Fluorid=méreg?

Hogyan válassz fluoridmentes fogkrémet?
Natúr, bio, triklozán vagy SLS-mentes?

Miért válassz natúr, fluoridmentes fogkrémet?

A fogkrém testünk szennyezésének egyik elsődleges forrása lehet: naponta használsz fogkrémet, egy ember egy év alatt akár 9-10 tubussal is felhasználhat. A száj nyálkahártyája pedig könnyedén, azaz akár már fél-1 perc alatt is felszívja az anyagokat, melyek a fogkrémben találhatók. Egyes gyógyszerek szájon át történő felszívódását azért javasolják az orvosok, mert a felszívódás gyors és az anyagok azonnal véráramba jutnak, kikerülve a méregtelenítésért felelős májat is. Nem mindegy, tehát, hogy a naponta többször használt fogkrémmel milyen vegyi anyagok kerülnek a véráramodba is.

Amennyiben gyerek vagy baba fogkrémet keresel, akkor itt tudsz olvasni a gyerek fogkrémek kerülendő összetevőiről!

A hagyományos fogkrémek legveszélyesebb összetevői

 1) Fluor

A fluor vagy fluorid évtizedek óta megtalálható a fogkrémben mint pozitív hatású, fogakat védő összetevő. Manapság egyre többen kérdőjelezik meg, hogy valóban hozzájárul-e a fogak védelméhez, miközben mérgező anyag, így többek között a patkánymérgek (de emlíhetjük az ideggázat is)  egyik összetevője. Sokan helyezkednek a nagy adagban méreg, kis adagban orvosság álláspontra, ennek ellenére egyre többen kerülik a fluor vagy fluorid tartalmú fogkrémeket. Számos kutatás kérdőjelezi meg, hogy valóban van-e fogak egészségére pozitív hatása. Az Enviroment Working Group kockázatos anyagnak minősítette az elérhető kutatások alapján. Számos friss kutatás részletezi, hgoy a nagy mennyiségű fluornak való kitettség (pl. ahol a víz fluoridtartalma magas) a gyerekeknél összefügghet az alacsonyabb IQ szinttel. Összefüggésbe hozták a fluort hormonrendszeri problémákkal, azaz a pajzsmirigy vagy a tobozmirigy diszfunkcionalitásával, sőt egyes kutatások összefüggést találtak a csontrák és a fluor között. Mivel léteznek könnyen elérhető fluormentes alternatívák a fogak tisztántartására, javasoljuk kerüld el a fluoridtartalmú fogkrémeket.  Az összetevő listában “sodium fluoride” néven találod. Természetben előforduló formája “potassium fluoride néven kerül feltüntetésre, és ugyanúgy mérgező.

2) SLS (Sodium Laureth Sulfat)

Az SLS mint erős tisztító tenzid kerül bele a fogkrémekbe. A fogkrém lényegében az SLS tartalom miatt habzik. Mivel az emberek többsége a reklámnak köszönhetően a habzással köti össze a termék “jó működését” sok gyártó nehezen mondd le róla. Maró hatású anyag, amely átjárhatóvá teszi a bőrt, és segíti a többi vegyszer bőrbe véráramba jutását. Gondolj bele mit tesz a száj nyálkahártyájával! Az SLS vagy alternatívái az SLES, ALS, ALES gyakran szenyezettek rákkeltő anyagokkal. Tudtad, hogy az SLS-t többek között motorok zsíroldására használják, révén ennyire erős anyag? Az összetevő vagy más néven Inci listában “sodium lauryl sulphate” vagy “sodium laureth sulpathe”  néven találod, az ALS“amonium lauryl sulphate” vagy  ALES“amonium laureth sulphate” néven találod, jellemzően a víz utáni második legjelentősebb összetevőként. Az SLS ráadásul lassítja a sebgyógyulást és aftát okozhat.

3) PEG, azaz maró emulgálószer

A PEG gyűjtószóval illetett vegyi anyagokat számos kozmetikumban lehet megtalálni mint habosító vagy emulgáló szereket. A fő probléma az anyaggal, hogy lemarja a bőr természetes védekező felületét, ezáltal könnyítve meg a kozmetikum bőrbe jutását. Sajnos azonban ez azt is jelenti, hogy mint a pozitív, mind a negatív anyagok is könnyebben jutnak be. A másik gond vele, hogy nagyon gyakran szennyezett rákkeltő anyagokkal mint például a 1,4 dioxán. Tipikus elnvezésűk az összetevő listában (INCI) “PEG.

4) Hormonkárosító parabén

Elsősorban tartósítószerként használják őket. A nagyobb márkák már megszabadultak tőlük (de ezért mindig ellenőrizd, mert bizony érhetnek meglepetések), de sok olcsóbb termékben bizony még megatalálhatóak. Több tanulmány beszámolt arról, hogy károsítják az emberi hormonrendszert például kislányoknaál előrehozhatják a nemi érettséget.  Rákkockázatukról is vannak már tanulmányok és több európai termék kezdeményezte már tiltásukat. Egyelőre viszont, tiltás hiányában még nagyon sok termékben, így fogkrémekben is megtalálhatók. Az INCI listában példuául butylparaben vagy ethylparaben.

5) Színezékek

A fogkrémek színesek ugye? Ki ne szeretné a szép kék, meg zöld csíkokat a fogkrémben, mert ettől az egész annyira tisztítóbbnak tűnik. A színek a marketing részei, egyrészt totálisan feleslegesek, másrészt szintetikus anyagok biztosítják ezeket a színeket. Sajnos a szintetikus színezékekről csak kevés adat érhető el, de ha teljesen biztonságosak, akkor miért van maximálva a napi bevitel mennyisége?

A leginkább kerülendő színezékek:

 • Cl75470 azaz Kármin: allergiás, asztmás reakciót okozhat
 • Cl47005 azaz Kinolinsárga, hiperaktivitást okoz, Angliában nem is alkalmazható 6 évesnél fiatalabb gyerekek esetében
 • Cl74160 vagy Cl42090 kék festékek is kockázatot jelentenek. A 74160 egy állatokon végzett kutatás szerint károsíthatja a magzatot , míg a 420090 esetében az Egyesült Államok hatóságai publikáltak tanulmányt lehetséges mérgező hatásról, különösképpen az élelmiszerek színezése esetén.
 • CL 75120 – Annatto, bár természetes forrású színezék, okozhat allergiás reakciókat, erre érzékenyek esetében kerülendő
 • CI 19140, azaz tartrazin, melyről ismert, hogy gyermekeknél hiperallergiát okoz, és allergén hatású is, emiatt több ország is korlátozta
 • Erithrozin (Cl 45430) nevű ételfestéknek való rendszeres kitettség állatkísérletek során rákkockázatot mutatott.
 • A Patentkék ( CL42051) allergia kockázata miatt tiltott mint ételfesték és egyáltalán nem javasolt gyermekek részére az USA-ban és Ausztráliában.
 • CL 74260-al jelölt zöld festéknek (Phthalocyanine Green G) való rendszere kitettség szintén károsíthatja a fejlődő embriót.

Több színezéknek nem ismert jelentősebb káros hatása (Cl 73360, CI 77491, CI 77891). A Cl75810 például egy természetes zöld színezék, amely jelen ismereteink szerint biztonságos (EWG minősítése is biztonságos).

+1) Triklozán

Alapvetően baktérium- és gombaölő hatása miatt tették bele eredetileg a fogkrémekbe, csak sajnos kiderült róla, hogy meglehetősen káros. (Még egy Dr. House epizód megfejtése is a triklozán, amikor a patológus kolléga megbetegedésének hátterében a túl gyakori triklozános kézmosás áll). Szerencsére ezt sok márka már eltávolította termékeiből a civil szervezetek kampányainak hatására. Bár kockázataival évek óta tisztában vagyunk, még rengeteg termékben megtalálható.  Gombaölő összetevő, kutatások szerint megzavarja a hormonrendszerünket és akár az immunrendszerünket is. Egyes kutatások szerint fiatal lányok esetében akár előrehozott, korai menstruációt okozhat a triklozánnak való kitettség. Az összetevő listán “triclosan” néven tüntetik fel.

 Mit tudnak a natúr, bio, fluoridmentes fogkrémek?

A natúr fogkrémek természetes anyagok felhasználásával gondoskodnak fogaink tisztaságáról, jellemzően gyógynövények vagy a természetben fellelhető természetes anyagok pl. mészkő felhasználásával. Sokan tartanak attól, hogy a megszokott fogkrémekhez képest kellemetlenebb, kevésbé édes netán gyógynövényes ízt hagynak a szájban, azonban számos termék tesztelése alapján kijelenthetjük, hogy kellemes a használatuk. A Zölddrogéria.hu kínálatában éppen ezért a legtöbb terméknél nem csak az összetevő listát tüntetjük fel, hanem személyes tapasztalatainkat is leírjuk, milyen ízű az adott fogkrém.

A natúr fogkrémek különösen népszerű összetevői és hatásuk

A natúr fogkrémek, természetes összetevők révén tisztítják fogaidat. Összegyűjtöttük a leggyakoribb természetes összetevőket és hatóanyagokat:

 1. Ratanhia és mirha: A magyar fordításban gyakran szinonimának definiált két hatóanyag. A mirha a szomáliai balzsamfa kivonata, fertőtlenítő hatású és különösen alkalmas a szájnyálkahártya kezelésére. A ratanhia ezzel szemben Dél-Amerikában nő, az indiánok gyökerét rágcsálták szájápolás gyanánt. Gyökerének hatóanyagai nyugtató és fertőtlenítő hatásúak, ezért gyulladások ellen kiváló. Természetes vérzéscsillapító.
 2. Teafaolaj: Az ausztrál teafa illóolaja, antioxidáns, a benszülöttek kérgét lehántva sebek kezelésére használták enyhe fájdalomcsillapító és sebtiszító hatása miatt.
 3. Menta. A fodormentát inkább kellemes illatáért, a lehelet frissítése érdekében keverik a fogkrémhez. A borsmentát hasonló hatásáért kedvelik. Fontos megemlíteni, hogy gyermekeknek nem ajánlják a borsmenta fogyasztását illetve férfiaknál nagy mennyiségben a tesztoszteron szint csökkenését okozhatja – így fogkrémben is érdemes mérlegelni a használatát. A borsmenta az összetevő listában “mentha piperita” néven található meg
 4. Zsálya: Hagyományos gyógnövényünk, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt kiválóan alkalmazható a fogápolásban is.

A natúr fogkrémek, amiket ajánlunk

Az alábbi fogkrémeket kipróbáltuk, így bátran ajánljuk. Ha kiváncsi vagy mit használnak mások, akkor nézd meg 2015-ös és 2016-os vásárlói toplistánkat is!

 Urtekram zöld teás-mentás fluoridmentes organikus fogkrém

Urtekram fluoridmentes bio fogkrém mészkővel, zöld tea menta, sls-mentes vásárlásAz Urtekram dán organikus gyártó, amely egyre népszerűbb Magyarországon is. A fogkrém alapja a természetes mészkő és a nyugtató-gyulladáscsökkentő aloe-vera. Fő hatóanyaga pedig a zöldt tea kivonat, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, a hozzáadott fodormenta és borsmenta olajjal kiegészülve pedig kellemes ízt eredményez. Nem mellesleg  tartalmaz még egy kevés mirhát, amely gyulladáscsökkentő hatású, különösen alkalmas a szájnyálkahártya kezelésére valamint tartalmaz gyulladáscsökkentő hatású magnolia kéreg kivonatot. A zöld tea és menta kombinációja különösen jó ízt eredményez, ajánljuk mindenkinek. Ráadásul a termék összetevőinek 22%-a organikus gazdálkodásból származik. Az Urtekram fogkrémjeit nem  csak mi használjuk és szeretjük, de olvasóink is letesztelték: olvasd el itt az Urtekram fogkrém tesztet!

 Biola bíbor kasvirágos bio fluoridmentes fogkrém

Biola bio bíbor kasvirágos fogkrém érzékeny fogakra fluoridmentesA Biola fogkrémje egyike az elérhető magyar fogkrémeknek, nem véletlenül népszerű annyira. Bár a neve talán ijesztően gyógynövényes, kellemes, semleges, friss íze van, jó érzést hagy a szájban. Fő hatóanyaga a bíbor kasvirág. A bíbor kasvirág Észak Amerikában őshonos növény, gyulladásgátló, kivonatát az immunrendszer erősítésére használták az indiánok. Különösképp hatásos a nyálkahártya gyulladásainak kezelésére. Kiváló összetevője éppen ezért egy fogkrémnek is. Az összetevő listában (INCI) ECHINACEA PURPUREA néven találod.

A Biola bíbor kasvirágos fogkrém további összetevői:

A nyugtató hatású kamilla, pemetefű amely külsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő hatású- a fogkrém felszívódása miatt érdemes megemlíteni, hogy emésztést segítő hatása  is van.
A gyógynövények csokkentik a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladtságát, segítik annak regenerálódását.

Borsmenta, menta , eukaliptusz és citrom gondoskodik a friss leheletről. A fogkrém tartalmaz még csicsókát illetve bőkondicionáló spenótkivonatot.
Kíméletesen polírozza a fogakat és mérsékelheti a lepedék és fogkőképződést

SLS, triklozán és fluormentes

Lavera echinacea-propolisz fluoridmentes és mentolmentes fogkrém

Lavera echinacea propolisz fluoridmentes fogkrémA német Lavera márka az egyik legnépszerűbb, egész Európában elérhető natúrkozmetikum. Egyik fő összetevője a fentebb már említett bíbor kasvirág (echinacea), melyet évszázadok óta használnak a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt. Másik fő hatóanyaga a méhek által gyűjtött propolisz. Kiváló antibakteriális hatása van, így hatásosan küzd a szájba kerülő kórokozók ellen. Csökkenti a fogíny gyulladását és a fogíny-vérzést is, valamint gátolja a fogkő-lerakódást és fogszuvasodást is.

További fő hatóanyagok: Szilika (Silica), ami hatásosan tisztítja a fogakat, ugyanis megköti a szennyeződéseket. A Xilithol szintén a fogszuvasodás megelőzésében és a fogkő-képződés megakadályozásában segít. Mentol hozzáadása nélkül készült fogkrém, kibontáskor enyhe, mézes-gyógynövényes illatot tapasztalhatunk. Kevésbé habzik, viszont kellemes tiszta érzést hagy fogmosás után.
SLS, triklozán és fluormentes. Nem tartalmaz mentolt!

Forrás: zoldgondoskodas.hu