Galagonya jótékony hatása, a szervezetünkre

Galagonya jótékony hatása a szívere, vérkeringésre, szívritmuszavarra, szédülésre

A galagonya az idősödő szív elixírje, hiszen nagyon hatékony értágító tulajdonságokkal bír, serkenti a keringést és a szív működését, éppen ezért kiváló természetes vérnyomáscsökkentő. Rugalmasan tartja az érfalakat és a szívizomsejteket, serkenti a szívizom vérellátását, segít az érelmeszesedés megelőzésében. Nyugtató hatással bír, emiatt krónikus álmatlanság esetén is javasolt használata. A galagonya a központi idegrendszerre fejti ki hatását, emiatt szédülés és szorongás kezelésére is alkalmazható. Sőt még a változókori hangulatingadozások és hőhullámok okozta kellemetlenségek enyhítésére is alkalmas gyógynövény!

„Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya…”, igézte meg Weöres Sándort a természet varázslatos kincsesládájának egyik legsokoldalúbb gyógynövénye.

Galagonya a legjobb szíverősítő, vérnyomáscsökkentő

A galagonya a domboldalak legszebb fehér ruhás menyasszonya. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterint, megelőzi az érelmeszesedést.

Nevét a virágzási hónapról kapta, és annak a jele, hogy a tavasz nyárba fordul. Ennek a sövénynövénynek a halványzöld levelei gyakran elsőként jelennek meg tavasszal, májusban pedig robbanásszerűen virágzik a halvány rózsaszín virága. Egyszerűen hemzseg a vadon élő állatoktól a bogaraktól a madarakig.

Bátran állíthatjuk, hogy a galagonya, ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője . Az antik világban már ismert volt gyógyító hatása is, akkor főképp  köszvény  ellen használták. A 17. századtól kezdődően azonban már vérnyomás csökkentésre, szívpanaszokra javasolták az orvosok. Nagy becsben tartják a természetgyógyászok, lássuk, miért!

Galagonya hatóanyagai

Az isteni gyógynövény az öregedő szív elixírje, szívelégtelenség, ritmuszavarok, artériás görcsök elleni természetes gyógyszer, kiváló értágító. Hatóanyagai serkentik a szív működését, a keringést, vérnyomás- és koleszterincsökkentő. Nyugtató hatása miatt krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazzák. Hosszú távon is lehet használni, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, mert nem halmozódik fel a szervezetben, így túladagolás nem fordulhat elő.

Galagonya gyógyhatásai

Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, rugalmasan tartja a szívizomsejteket, az érfalakat. Serkenti a szívizom vérellátását. Teája értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az  érelmeszesedés  kialakulását.

Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott fogyasztása. Napi 2-3 csésze galagonyateát igyanak akut probléma esetén, megelőzésre heti egy alkalommal is elegendő. A megelőzés szempontjából fontos tartós, folyamatos fogyasztása.

Terhesség alatt is fogyasztható. Mivel a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van. Csökkenti a vértolulás veszélyét. Fülzúgásra is használjuk. Változó korban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.

Galagonya veszélytelen gyógynövény

A galagonyáról úgy tartják, hogy a legbiztonságosabb gyógynövény, hiszen mellékhatások még rendszeres használatával sem jelentkeznek. Ugyanakkor erős vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt kisgyermekeknek és várandós kismamáknak nem ajánlott.

Galagonya szívproblémákra ajánlva

A galagonya fogyasztását elsősorban szívproblémák esetén javasolják, ugyanis javítja a szívizom anyagcsere folyamatait, nagyobb teljesítményre készteti, de szabályozza a szívizom működését, csökkenti a vérnyomást, valamint a szédülést és az ideges görcsöket is. Szívritmuszavarok, szívelégtelenség, valamint szívinfarktus utáni lábadozás esetén is biztonsággal alkalmazható. A benne található hatóanyagok mintegy vérkeringési, szív- és érgyógyszerként funkcionálnak. Gazdagon tartalmaz flavonoidokat, aminokat, valamint B- és C-vitamint. Fogyasztása prevenciós céllal is ajánlott, főként azoknak, akiknek stresszes a munkája, keveset mozognak, sokat idegeskednek, zsíros ételeket fogyasztanak, illetve dohányoznak. Nyugtató hatása miatt álmatlanság esetére is ajánlják.

Galagonya tea fogyasztása

A galagonya teát évekig lehet fogyasztani, semmilyen mellékhatása nincs, hatóanyagai kiürülnek, nem halmozódnak fel. Ám a galagonya teát csak állandóan magas vérnyomásnál szabad sűrűbben-folyamatosan használni, alacsony és ingadozó vérnyomás esetén nem ajánlott a heti 1-2 csészényi adagot túllépni. Szívritmus-zavarok esetén azonban normális vérnyomás mellett is fogyasztható, akár napi rendszerességgel is.

A megelőzésre használt teát elég heti 1-2 alkalommal inni, de ha nagyon ritkán, néha-néha iszunk egy-egy csészével belőle, akkor is sokat tettünk az egészségünkért. A jobb felszívódás érdekében fogyasszuk étkezés előtt, a nap bármely szakában, lehetőleg ízesítés nélkül.