Gyömbér: vért tisztít, tüzet fokoz
Ismerjük meg a gyömbért!
A gyömbér (Zingiber officinale) Indiából és a Dél-Kelet Ázsia trópusairól származik, ma már vadon nemigen fordul elő, viszont elterjedt kultúrnövény, számos országban (például Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnam, Jamaica területén) termesztik a rendszertani rokonságba tartozó mintegy 85 faj valamelyikét. Évelő növény, a talajban kúszó, gumós, agancsszerűen elágazó gyöktörzsének (rizómájának) osztásával szaporítják. Nádhoz hasonló, méternyi magasra növő, keskeny, lándzsás alakú, fényes, sötétzöld levelei, füzérvirágzatában sárga, bíbor foltos virágai vannak. Neve a “szarv alakú” jelentésű “singabera” szanszkrit szóból származik.
A nagy földrajzi felfedezések idején, a XV-XVI. században ismerték meg Európában is. A hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, amelyet a virágzás után takarítanak be. Fűszerként ezt a részét használják, tisztítva és szárítva. Van, ahol meghámozva, másutt hámozatlanul aszalják meg. Az előbbi módszerrel készül a bengáliai fehér, utóbbival pedig a barbadosi fekete gyömbér. Íze kissé csípős, kesernyés, aromás.
Miért jó?
Ettek már gyömbéres süteményt egy finoman ízesített marhahúsleves után, kóstolták már az angolok kedvelt gyömbérsörét? Ha csupán sokoldalú fűszerként szerzett volna érdemeket ez a furcsa alakú gyökér, akkor is figyelemreméltónak kellene tartanunk. Azonban a benne lévő illóolajok, hatóanyagok (pl. bizabolén, gingerol és a shogaol) miatt ennél sokkal többet nyújthat, ha értő módon, jól és jókor használják: sokféle betegségben hozhat enyhülést, több kellemetlen testi tünetet hatékonyan csillapíthat, nem is beszélve arról, hogy évszázadok óta hatékony afrodiziákumnak tartják. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas káliumtartalma.

A gyömbér számtalan módon hasznosítható
Néhány a jótékony hatásai közül: a gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is.
Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására.
Hogyan fogyasszuk?
Legtöbben fűszernövényként ismerik és használják, levesek, húsok, mártások, sütemények ízesítésére, de önállóan is fogyasztják, például főzve, illetve cukorral kandírozva édességként. Hipermarketekben illetve nagyobb zöldség-gyümölcs szakboltokban nemcsak szárított, hanem friss gyömbért is lehet vásárolni. Ez hűtőben hetekig eláll. Felhasználáskor vékony szeletekre kell vágni, esetleg lereszelni, de úgy, hogy ne vesszen kárba az ilyenkor kicsorduló leve sem.
Tippek-tanácsok
Jó tudni, hogy puhítja a húst, így ha a páclébe reszelünk belőle, omlósabb lesz a sült hússzelet.
Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása is.
Érdekességek
A gyömbérgyökeret Konfuciusz is nagyra értékelte, állítólag ő maga is minden nap fogyasztott belőle. Európában először Marco Polo említette meg, majd a középkor évszázadaiban számos gyógyító leírta különböző alkalmazásait. A világ számos pontján, Nepáltól a Karib-tengeri szigetvilágig ismerik és használják, légúti és emésztőszervi megbetegedések, ízületi gyulladások, mérgezések, hasmenés ellen.
Illóolaját szájvizek, szappanok, krémek, férfi illatszerek alapanyagául is használják.
Gyömbér: érdemes naponta fogyasztani
A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény, mely egzotikus, melengető ízével ideális a hidegebb hónapokra is. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek!
Ezért kell minden nap gyömbért enni
Minden nap kellene gyömbért enni
Rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is. Jótékony hatását kifejti akkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.
Gyömbér, mint vértisztító
Gyógylikőr részeként, gyömbérsör formájában, húslevesek, páclevek, sütemények fűszereként mindenki találkozhatott már vele, de érdemes közelebbről is megismerni sokféle, jótékony hatását.
A gyömbért a legtöbben gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól ismerik: segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. Akkor is javíthatja az állapotunkat, ha valamilyen fertőzés miatt szenvedünk hasmenéstől vagy hasfájástól. Az emésztés javításához érdemes elrágcsálni egy kis darab friss gyömbért a nagyobb étkezések után.
A gyömbér erősíti az immunrendszert
Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le, és az elkészült italt mézzel ízesítve kortyolgassuk el. A gyömbérforrázatot inhalálásra is alkalmazhatjuk, így segíthetjük a letapadt váladék feloldódását.
A gyömbér szépségápoló hatásai
A gyömbért a legtöbben fűszerként ismerik, és csak kevesen tudják, hogy valójában szépségápoló csodaszerként is bevethető. Lássuk, miként állíthatjuk a közismert növényt bőrünk szolgálatába!
Forrás: Házipatika