Gyulladás csökkentés télen

Ízületeinket és izmainkat is megviseli a tél. Nem véletlen, hogy ilyenkor elszaporodnak a különféle gyulladáscsökkenő gyógyszerreklámok a tévéműsorokban. A légúti gyulladások mellett – melyek akut állapotot idéznek elő – a krónikusan sajgó térdek, könyökök és derekak ugyan annyi gondoskodást igényelnének, mint a torok és a tüdő.

Van pár veszélytelen tápanyag, amiknek gyulladás csökkentő hatása összemérhető a gyógyszerekével, azok káros mellékhatásai nélkül. Ezeket célszerű lenne beiktatni a mindennapi étrendünkbe és megelőzni a későbbi súlyosabb elfajulásokat. Mik is ezek?

9933Omega-3 zsírok

Egyre komolyabb bizonyítékai vannak, hogy ezek az esszenciális zsírsavak befolyásolják az osteoarthritisz biokémiáját, ezért nemcsak megelőzik az gyulladást, de javítják a már kialakult betegséggel küzdők állapotát és lelassítják az ízületek további kopását is.

Kondroitin

A kondroitin-szulfát hatásosabb nem csak a térdben jelentkező osteoarthrosis esetén, de a köszvény súlyosbodását is hatékonyabban csökkenti, mint a gyulladás csökkentő gyógyszerek.

D3-vitamin

Az alacsony D-vitamin szint nemcsak a csont és a kalcium anyagcserét befolyásolja hátrányosan, de a gyulladásos betegségek, a psoriasis (pikkelysömör), az ekcéma, az autoimmun betegségek (sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, Crohn betegség, stb.), a krónikus bélgyulladások, a depresszió, a magas vérnyomás, valamint a daganatos betegségek hátterében is súlyosbító tényező lehet. A D-vitamin nem csupán csontjaink és fogaink épsége miatt fontos, hanem gyulladás csökkentő és daganatellenes hatása is jelentős.

C-vitamin

A C-vitaminnak nem csak akut betegségek kezelésekor, hanem a krónikusan kialakuló, vagy az edzések alatt keletkező gyulladásokra is csökkentő hatása van. Emiatt nem akkor kell kapkodni, amikor már kapar a torka, hanem az év 365 napjában kell egyenletesen adagolni.

Forrás: Vitaking