Humán meteorológia, vagyis Orvosmeteorológia – Folytatódik a fullasztó napok sorozata

Humán meteorológia, vagyis Orvosmeteorológia
Folytatódik a fullasztó napok sorozata

Szombaton front ugyan továbbra sem érkezik, azonban még mindig a napok óta tartó változékonyság uralja az időjárást. Sokfelé jelentkezhetnek akár markáns panaszok is, a szívbetegek is veszélyeztettek.

Szombaton az erősen változékony, sokfelé fülledt, csapadékos időben nem érvényesül fronthatás, de megterhelő lesz a humán meteorológiai helyzet. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, a hangulata is negatív irányba változhat. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is. Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket, például az intenzívebb sportolást is inkább halasszák későbbre. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjanak zárt térben a vihar elvonulásáig!

A tartós terhelés ellen könnyű étkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

A csapadék és a változékony idő jót tett az allergiásoknak, a legtöbb helyen ugyan csak kissé, de csökkent a pollenterhelés. A jövő héten azonban ismét jelentős romlásra kell készülni!

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem.

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

Forrás: meteoklinika.hu