Jákafa gyümölcs (Jackfruit)

Ez egy nagyon furcsa külsejű gyümölcs, első ránézésre kicsit sem hívogató, vagy étvágygerjesztő. Maga az egész gyümölcs legalább akkora mint a fejem, és rücskös, zöld héja van. Elsőre azt gondoltuk hogy ez a durian, amit már régóta ki szeretnénk próbálni. Tévedtünk. Még jó hogy kapni pucolt formában is, mert ha nem ízlik, legalább nem az óriás gyümölcsöt hagyjuk kárba veszni. így néz ki:

9959
Jackfruit rózsák

Néhány információ róla: Bangladesh nemzeti gyümölcse, és a legnagyobb fán termő gyümölcs a világon, 36kg is lehet egyetlen “szem”. Rózsákra osztható, a rózsák között fehér ragacsos anyag van, ez nem ehető. A rózsák igen, de a belsejükben mag van, ami szintén nem ehető, tehát még egy nem túl gazdaságos gyümölcs. Ellenben nagyon finom! Szerkezetileg kicsit a gránátalmára hasonlít. A neten azt írják hogy a barack, mangó, és banán ízére egyaránt emlékeztet. Nekem ebből csak a banán íze hiányzott, szerintem inkább eper a harmadik íz, de nyilván ahány ember, annyi féle elképzelés.

9959_1
Ilyen egy magja

Az illata egyértelműen ananász, a húsa kicsit száraz, nem olyan lédús mint a legtöbb gyümölcs. Gyakorlatilag alig van benne valamennyi folyadék, de ez sem zavaró, legfeljebb szokatlan. Egyszóval találtunk egy finom gyümölcsöt, csak az a gond vele hogy nem túl olcsó .

Forrás: shangha stunts