Kaktuszfüge jótékony hatásai

A fügekaktusz gyógyerejét már a maya indiánok is ismerték. Írásos dokumentumok pedig azt bizonyítják, hogy az 1500-as évektől kezdve Európában is gyógynövényként használták. Statisztikailag kimutatható, hogy a növény fogyasztása csökkenti a cukorbetegség és a túlsúly kialakulását. Fehérjéket, vitaminokat és hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, illetve a méregtelenítésben is segítségünkre lehet.

9956

A kaktusz füge bemutatása

A fügekaktuszok Észak- és Dél-Amerikában őshonos kaktuszfélék, több, mint 300 fajuk ismert. Természetes élőhelyük Észak-Amerika sivatagos illetve félsivatagos részei – egészen a Tűzföldig. A szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt az észak-amerikai indiánok már több ezer éve fogyasztják a kaktuszfügét. Néhány indián törzs már a kaktuszfüge termesztésével is foglalkozott, többek között a maya indiánok is, akik körében olyan értéket képviselt, hogy fizetőeszközként is használták. A cserekereskedelem folytán a Karib-szigetek és Kuba lakói is megismerhették kellemesen egyedi ízét. Mivel megfigyelték, hogy rendszeres fogyasztásával sok betegség megelőzhető illetve elkerülhető, termeszteni kezdték majd Európába is szállítottak belőle. Az öreg kontinensen is hamar elterjedt és a déli, mediterrán klímájú európai országokban is termeszteni kezdték.

A kaktusz füge jellemzői

A fügekaktuszok jellegzetes formájuk miatt könnyen felismerhetők. Módosult száruk ovális formájú lapos nyéltagokból áll és sokszorosan elágazik, ezért medvetalpkaktusznak is nevezik őket. Mivel a fügekaktusz nyéltagjai évente új levélcsúcsból folytatják a fejlődést, az egyes nyéltagok csatlakozása a nyéltagcsúcsokkal történik. A fügekaktusz szártagjain veszélyes levéltövisek és horgasszőrök is nőnek. Vigyázzunk, mert ha megérintjük, fájdalmas szúrsáú mindkettő, ezen kívül a horgasszőrök eltávolítása rendkívül nehéz, a szőrök kialakítása miatt. A növény nagyobb termetű változatai néha a 7-8 méter magasságot is eléri. A kaktuszfüge a fügekaktusz termése. Írásunkban most ezzel foglalkozunk részletesebben.

Növekedése, életmódja

Gyorsan, erőteljesen növő kaktuszfajta. A hideget általában jól tűri, a pangó víz viszont könnyed elpusztíthatja. Észak-Amerikában, Európa déli részein és Ázsiában sok helyen termesztik a növényt, de Ausztráliában gyomnövénynek számít. A fügekaktuszok szárazságtűrő és szárazságkedvelő növények. Számukra kedvező mikroklíma esetén gyorsan szaporodnak. Termesztésük egyszerű, öntözést nem igényelnek, mivel a csapadékot jól hasznosítják. A termesztés vidékein sajnos kiszorítják az őshonos növényzetet és túlszaporodnak.

Gyógyászati, étkezési célok

A fügekaktuszt már az 1500-as évek közepétől gyógynövényként is nyilvántartják. A statisztikák azt bizonyítják, hogy fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A túlsúly megakadályozásában is jelentős szerepe lehet, mivel rosttartalma megköti a táplálék szerves vegyületeit, a zsírokat, olajokat is – így azok lebomlani nem tudnak és lebomlás nélkül távoznak a szervezetből. A fügekaktusz rendszeres fogyasztásának köszönhetően csökkenhet a koleszterinszint és a vércukorszint, javul a máj és a vese működése. A friss kaktuszfüge és a növény szára (medvetalp) a termőhelyek közelében piacon is kapható. Sok vitamint, ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. Sokan salátát készítenek belőle, de főzve, sütve, grillezve is elkészíthető. Szörp és üdítőital is készül belőle és koktélok ízesítésére, díszítésére is felhasználják.
Kaktuszfüge kapszula

A fügekaktusz kapszula nagyon jó kiegészítője a fogyókúrás, diétás étrendnek, így fogyasztása főként diétázóknak, fogyókúrázóknak, túlsúlyosoknak ajánlott, de a cellulitisz kezelésében is segítségünkre lehet. A kapszulában található rostanyag vízzel keveredve térfogatának többszörösére nő, a gyomrot megtelítií így hatékony éhségcsökkentő, testsúlyszabályozó hatása van. Értékes vitaminokat – B1, B2, B6, B9, B12 és C vitamint – valamint a fügekaktusz szárának őrleményét tartalmazza a kapszula. Káros mellékhatása eddig nem ismert és cukorbetegség esetén is fogyasztható. Mivel a kaktuszporban található nyák, pektin és gumianyag egyik tulajdonsága az, hogy zsírral, cukorral találkozva megköti azokat, így képes megakadályozni, de legalábbis hatékonyan csökkenteni a zsírok és a cukor egy részének felszívódását. Tehát hatása kettős: egyrészt térfogatának növekedésével “eltömíti” a gyomrot, így okozva az étvágy csökkenését, másrészt az elfogyasztott zsír, cukor egy részét nem engedi lebomlani, így akadályozva meg a testsúly növekedését. Sokan méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki.

Forrás: provitamin

A kaktuszfüge, lófüge vagy tuna a fügekaktusz (Opuntia sp.) termése. Többnyire élénk- vagy bíborvörös, ritkábban sárgás árnyalatú.

9956

A kaktuszfüge manapság tuna néven kerül világszerte a piacra. A hosszúkás, ovális, ritkábban gömbölyű vagy körte alakú, 5-7 cm-es, ősszel érő termések a szártagok peremén ülnek, mintha sok kis színes madár telepedett volna rájuk. A zöldes alapszín mellett sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila, lilásbordó és gesztenyebarna színben pompázhatnak.

A kaktuszfügének három színváltozata ismertebb: a fehér, a sárga és a bordó húsú. A hús lédús, fényesen áttetsző, kellemesen savanykás ízű, de nem illatos. Üdítő hatású gyümölcs, gyakori kísérője a mediterrán étkezéseknek. A friss fogyasztás mellett szárítva (aszalva), sörbetnek és leveknek, befőtteknek dolgozzák fel. Mexikóban a kukorica és tequila agave mellett alapvető táplálék. Tunatermelő régiók: Mexikó, Szicília, Chile, Brazília és Észak-Afrika. A gyümölcsről gondosan letakarítják a horgasszőröket és a töviseket, majd nyersen vagy szárítva fogyasztják. Íze leginkább a görögdinnyére emlékeztet, állaga kocsonyás. Kemény, fekete magjai nem ehetők.

Forrás: wikipedia