Ekcéma – Kilenc természetes gyógymód, atópiás ekcémára!

Viszkető, száraz, érdes bőrre is van segítség

Az erősen viszkető, száraz, érdes bőr az atópiás ekcéma kísérői. Lássuk, miként enyhíthetjük a tüneteket.

Az atópiás ekcéma idült gyulladásos, időszakosan fellépő, nem fertőző bőrbetegség, melyet az immunrendszer zavara okoz

Általános tudnivalók

Gyakran már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megjelenik. A neurodermitis egy olyan immunrendszeri zavar, amikor a szervezet ellenanyagokat termel olyan – lényegében ártalmatlan – anyagokkal szemben, mint a diófélék vagy a házi por. A betegség kialakulásában a hajlam mellett valószínűleg környezeti tényezők is szerepet játszanak. A kórhoz gyakran társulnak allergiák, asztma, szénanátha, melyek tovább nehezítik a beteg életét. Az ekcéma kialakulását a megterhelő lelki tényezők is segítik, de a betegség maga is súlyos lelki teher, ami egy ördögi körhöz vezet.

A hagyományos gyógyászat az atópiás ekcémát kortizonnal és antihisztaminokkal kezeli, hogy meggátolja a szervezet túlzott reakcióit. A felülfertőződést antibiotikumok segítségével akadályozzák meg. Ezeknek a készítményeknek a mellékhatásai később szintén részei az ördögi körnek, de természetes gyógymódok alkalmazásával javíthatunk állapotunkon. A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség nem gyógyítható, de beszámolnak spontán gyógyulásokról. A kórlefolyást és a tüneteket gyakran sikerül jó irányban befolyásolni.

Tünetek

Száraz, érdes, pikkelyes bőr, erős viszketési ingerrel. A tünetek gyakran a kéz és a láb belső felületén, a könyök, a térd hajlatában, az arcon, a nyakon jelentkeznek. A viszketés miatti alváshiány gyakran vezet teljesítménycsökkenéshez, összpontosítási zavarokhoz, általános gyengeséghez és az ellenálló képesség romlásához.

Orvoshoz kell fordulnunk természetes gyógymódok alkalmazása mellett is, mivel az atópiás ekcéma idült betegség, rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Soron kívül orvoshoz kell menni, ha a tünetek nagyon súlyossá válnak, mert ezzel nő a felülfertőződés kockázata.
Lehetséges szövődmények: Felülfertőződés, különösen súlyos esetekben depresszió.

9943Az atópia gyakran már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megjelenik

Természetes gyógymódok

Óvatosan és körültekintően tegyünk próbát minden növénnyel, figyeljük meg a hatást és a tűrhetőséget.

1. Enyhít és elősegíti a gyógyulást: Naponta egyszer vagy ahányszor szükséges, 2 teáskanál tölgyfakérget vagy fekete teát forrázzunk le 1/2 liter vízzel, 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Mártsunk bele egy vékony pamutkendőt, és fedjük le vele az érintett bőrfelületet. Utána kenjük be a bőrt zsírosító krémmel, például szívmag tartalmúval.
2. Az érintett bőrfelületet szükség szerint óvatosan dörzsöljük be kamillaolajjal (olajos kivonat). Egy próbát megér; ha bőrünk nem tűri a kamillát, használhatunk körömvirágkenőcsöt és tiszta aloe-vera gélt.
3. Lazán töltsünk egy pamut zsákocskába 2 marék zabszalmát, és az egészet tegyük a fürdővizünkbe, amibe 10-15 percre belemerülünk.
4. Gyógyhatású készítmények: A gyógyszerészek tudnak ajánlani kenőcsöket, tablettákat, cseppeket. A hatóanyagok általában keserű csucsor, szívmag, pénzlevelű lizinka.
5. Cinktartalmú kenőcsöt használjunk naponta 1-2 alkalommal.
6. Részben jók a tapasztalatok az ezüst-kolloiddal is.
7. Tartózkodjunk sokat friss levegőn, széles karimájú fejfedővel és hosszú ujjú ruhával védekezzünk a napfény ellen.
8. Főként tejmentes, friss természetes, növényi kosztot fogyasszunk, kerüljük az erős fűszereket. Kávét és alkoholt csak mértékkel igyunk, és együnk alacsony savtartalmú gyümölcsöket.
9. Éjszakára hűsítsük Coolpackkal (gyógyszertárban kapható) az érintett bőrt. A Coolpackot a hozzá tartozó textilborítással vagy egy vékony kendővel használjuk.

Forrás: Házipatika