Igazi csodaszer a vörös káposzta!

A fejes káposztát már az ókorban is ismerték és gyógyításra is használták.

A vörös káposzta gömb alakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, a padlizsán liláig terjed. A káposzta egész évben tárolható veremben, pincében, prizmába rakva, az ideális tárolási hőmérséklet 2-3 °C . Viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken.

9998

A legtöbb értékes vitamintartalmát salátaként fogyasztva vihetjük be a szervezetünkbe.
Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat vizsgálatából kiderült, hogy a lila káposzta 36 fajta antocianint tartalmaz.
Az antociánok egy vízoldékony színanyag csoport. Színüket a pH-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig.
Antociánról kutatások bebizonyították, hogy védenek a rák, időskori és idegrendszeri betegségek, gyulladások, cukorbetegség, bakteriális fertőzések ellen.

Az antocián az ami a káposzta vöröses színét adja és egyre több bizonyíték van rá, hogy az antocián véd a rákos megbetegedések ellen, és emellett serkenti az agyműködést és védelmet nyújt a szívnek is.
A lila káposzta csodálatos ásványi- és vitaminbomba, található benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- és U-vitamin, hihetetlenül erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és mindenféle gyomor- és emésztési problémára jó hatással van. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.

Nem csak a lila káposzta, de annak csírája is rendkívül jótékony hatással van szervezetünkre.

Forrás: www.vilagom.hu