Máriatövis a leterhelt máj védelmezője

A leterhelt máj védelmezője

A máj az egyik legnagyobb szervünk, tömege eléri az 1,5 kg-ot is. Megfelelő működése szükséges a jó egészséghez és az erős immunrendszerhez. A szervezet a bőrből, emésztőcsatornából és tüdőből bekerülő méreganyagoktól a máj segítségével szabadul meg. Melyik gyógynövény a máj védelmezője?

Méregtelenítés

Ez az a szervünk, amely méregteleníti és tisztítja a testet, folyamatosan kiszűrve a vérben lévő toxinokat. Azonban, amikor túlterhelődik a stressz vagy a méreganyagok miatt, az ember teljes egészsége súlyosan veszélybe kerül.

A máj az epe kiválasztásáért is felelős. Az epe zsírok és fehérjék lebontásához szükséges, ezért is rendkívül fontos a máj megfelelő karbantartása. Megfelelő működése nélkül a szervezet nem lenne képes megtisztítani magát, és a tápanyagok felszívódása is akadályoztatva lenne.

A máriatövis, mint a máj segítője, évszázadok óta használatos a máj újjáélesztésére és védelmére. A máriatövis védi a májat, javítja a funkcióit és fokozza a regenerálódást. Gyakran használják ezt a növényt májbetegségek, májzsugorodás és májgyulladás kezelésére. Alkalmazása ajánlott, ha gyakran fogyaszt alkoholt, sok gyógyszert szed és gyakran érintkezik mérgező anyagokkal.

Hatóanyaga a szilimarin, amely tisztító hatással rendelkezik. A szilimarin gyorsítja a májsejtek regenerációját és fokozza a fehérjék előállítását a sejtekben. A hosszú távú károsodások megelőzésében fontos szerepe van annak, hogy a máriatövis gátolja a máj szövetének átépülését, így véd a májzsugor kialakulása ellen. A szilimarin gyulladáscsökkentő hatással is bír, amelynek a krónikus májgyulladás mérséklésében van nagy jelentősége.

Nem csak a máj védelmezője

A máriatövis amellett, hogy védi a májat, számos javulást mutatott más területeken is, például:

  • segíthet egészségesebbé tenni a bőrt
  • javíthatja a vércukorszintet
  • segítheti vese egészségének megőrzését
  • hozzájárulhat a megfelelő agyműködéshez
  • rendben tartja a koleszterinszintet

Forrás: Vitaminkirály