A mazsola egészségre gyakorolt jótékony hatása

A mazsola egészségre gyakorolt jótékony hatása

A mazsola nem csak a bélproblémákra van jó hatással, de a székrekedésre is.

A mazsola hatása az emésztésre:

Néhány szem mazsola naponta jót tesz a gyomornak. A mazsola rostokat tartalmaz, amelyek vízzel érintkezve megduzzadnak. Így a mazsola hashajtó hatású és megszünteti a székrekedést. A mazsola napi fogyasztása jó hatással van a bélmozgásokra és a rostok segítenek a méreganyagok és a salakanyagok kitisztításában a szervezetből.

Csökkenti a savasodást:

A mazsola sok káliumot (olyan sokat, hogy pl. súlyos vesebetegségben szenvedők nem is fogyaszthatják!) és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.

Segít a vérszegénység kezelésében:

A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek a vérszegénység kezeléséhez járulnak hozzá. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.

Megakadályozza a rák kialakulását:

A mazsolában található katekinnek nevezett antioxidáns védelmet nyújt a szabadgyökök tevékenységétől, amelyek tumort és vastagbélrákot okozhatnak. 

Kezelhetőek vele a fertőzések:

A mazsola olyan anyagot tartalmaz, amelyet polifenolos fitovegyületeknek nevezünk. Ezek gyulladásgátló antioxidánsok. Antibakteriális tulajdonságaik miatt csökkentik a lázat és megölik a baktériumokat. Napi néhány szem mazsola távol tartja a megfázást és a más, hasonló fertőzéseket.

Kezelhető vele a szexuális gyengeség:

A mazsola fogyasztása jó hatással van a szexuális életre is. A mazsola argininnek nevezett aminosavat tartalmaz, ami fokozza a libidót és szexuális vágyat ébreszt az emberben. Férfiaknak is hasznos, mivel jól kezelhetőek vele a merevedési zavarok. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt tejet kap mazsolával és sáfránnyal ízesítve, ami jól igazolja a mazsola eme hatását.

A mazsola és a szemek:

A mazsola gazdag polifenolos fitovegyületekben amelyek antioxidáns mivoltuk miatt élesítik a látást. A mazsolában lévő antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabadgyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat. A mazsola A-vitamin, béta-karotint és A-karotenoidot is tartalmaz, amelyek felettébb jó hatással vannak a szemre.

Szájhigiénia:

A mazsola oleanol savat tartalmaz, ami egy olyan lényeges fitovegyület, amely védi a fogakat a fogszuvasodástól. A mazsola megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájban, illetve nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ami erősíti a fogakat, így azok nem törnek. A mazsolában lévő bór pedig nem engedi, hogy a szájban elszaporodjanak a baktériumok.

A megfelelő súly:

Ha kétségbeesetten szeretne hízni, akkor a mazsolát mindenképp érdemes kipróbálnia. A mazsola gazdag fruktózban és glükózban, és nem csak energiával látja el a szervezetet, de hizlal is. Segít a hízásban, de nem halmozza fel a szervezetben a „rossz” koleszterint.

 Az egészséges csontokért:

A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.

A mazsola bőrre gyakorolt jótékony hatása:

A mazsola tápláló, sok energiával látja el a szervezetet és alacsony zsírtartalmú, így a bőr szép és egészséges lesz tőle.

A népszerű krémekkel ellentétben, a mazsola belülről védi a bőrt, mivel a sejteket védi a károsodástól. Sok fenolt tartalmaz, egy olyan antioxidánst, amely megakadályozza, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek a bőrsejtekben, a kollagénban és az elasztinban. Ezáltal az öregedés jeleinek (ráncok és szépséghibák) megjelenését is késlelteti.

A mazsolában lévő antioxidánsok felgyorsítják a bőr gyógyulási folyamatát és megakadályozzák a további károsodást. Ezenkívül megfiatalítja a bőrsejteket és megakadályozza, hogy a bőr petyhüdtté váljon.

A mazsola rezveratrolt tartalmaz, aminek nagy szerepe van a bőr egészségének fenntartásában. Eltávolítja a méreganyagokat a vérből, így tisztítva azt, illetve serkenti a vörös vérsejtek termelését. Ezáltal a bőr tiszta, fényes és jól táplált lesz.

A vér méreganyag-tartalmának megnövekedése, más néven acidózis, egy olyan állapot, amikor a szervezet elsavasodik. Ez olyan bőrproblémákhoz vezethet, mint a kelések, pattanások és a pikkelysömör. A mazsola magas magnézium és kálium tartalma azonban semlegesíti a gyomorsavat, így kezelve az elsavasodást, mely következményeképp a bőr egészséges és problémamentes lesz.

A fekete mazsola fokozza a májfunkciókat és gyorsítja a szervezet méregtelenítését. Így a szervezetből gyorsabban távoznak a méreganyagok, a bőr pedig tiszta és ragyogó lesz.

A mazsola a nap okozta károsodástól is védi a bőrt. A benne található fitovegyületek ugyanis védik a napsugárzásnak kitett bőrsejteket. A mazsolában lévő aminosavak serkentik a bőrmegújulást és védőgátat képeznek a nap káros sugaraival szemben, így segít a bőrrák megelőzésében.

A mazsolában lévő antioxidánsok felveszik a harcot a szervezetben található szabadgyökökkel szemben. Ezért lassítják az oxidációs folyamatot és megelőzik a bőr DNS-ének elbomlását.

A mazsola A- és E-vitamint tartalmaz, ami stimulálja az új sejtek létrehozását a bőr külső rétegeiben. Így a bőr hidratáltabb, rugalmasabb, és fiatalosabb lesz. A mazsola rendszeres fogyasztása ragyogóvá és gyönyörűvé teszi a bőrt.

A mazsola hajra gyakorolt jótékony hatása:

A mazsola számos hajbarát tápanyagot tartalmaz, például B-vitamint, vasat, káliumot és olyan antioxidánsokat, amelyek a haj kondíciójának javításáért felelősek.

A mazsola tele van vassal, ami a haj egészségéért felelős. A vashiánytól a haj fakó és élettelen lesz, illetve nem ritka a súlyos hajhullás sem.

A mazsola nagy adagban tartalmaz C-vitamint, amely segíti az ásványi anyagok feldolgozását és így hozzájárul a haj természetes színének fenntartásához.

Fogyasszon naponta egy marok mazsolát azért, hogy a vérerek erősebbé váljanak. Ez csökkenti a bőr hámlását, illetve a korpát és a fejbőr viszketését. A mazsolában lévő rezveratrol megakadályozza a fejbőr gyulladását és a sejtek elhalását, így a hajhullást is. A mazsola a környezeti hatások okozta hajhullás ellen is hatásos.

Fogyasszon antioxidánsokban gazdag ételeket, így nagymértékben megakadályozhatja a hajhullást. A mazsolában lévő antioxidánsok megakadályozzák a hajkárosodást, mivel stimulálják a hajgyökereket, illetve serkentik az egészséges sejteket, ami létfontosságú a hajnövekedéshez.

A mazsola számtalan fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges haj fenntartásához. A mazsolában lévő C-vitamin jó hatással van a kötőszövetre, vagyis a kollagénre, így serkenti a hajnövekedést. Az E-vitamin pedig erősíti a sejtek membránját, így meggátolja, hogy a szabadgyökök megtámadják a hajgyökereket.

A mazsola kiválasztása és tárolása:

•    Csomagolt mazsolát egész évben lehet kapni a helyi boltokban és zöldségeseknél. Sokféle márka elérhető, ezért válassza mindig a legjobb minőséget.
•    A mazsola kisebb és nagyobb kiszerelésben is elérhető. Válasszon zacskós kiszerelést, vagy olyat, aminek átlátszó a doboza, így ellenőrizheti a mazsola minőségét. Mikor megvásárolja a mazsolát, bizonyosodjon meg róla, hogy a doboz vagy zacskó megfelelően zárt.
•    A gyenge minőségű mazsola vékony húsú és kellemetlen ízű. Ha mazsolát vásárol, válassza a gömbölyűbb megjelenésűeket, amely nem nagyon aszaltak.
•    Ne vegyen lejárt mazsolát vagy olyat, amelyeken foltok vannak, esetleg túlzottan nedves vagy rohadt.
•    Rázza meg a dobozt vagy zacskót. Ha a doboz hangosan zörög, akkor ez azt jelenti, hogy a mazsola már kiszáradt benne.
•    A mazsolát legjobb a vásárlástól számított hat hónapon belül elfogyasztani.
•    A megfelelő tárolás nagyon fontos, mivel a mazsola csak így őrzi meg a frissességét és a minőségét.
•    A mazsolás tartsa hűvös és száraz helyen. A mazsola friss marad akár két hónapig is, ha légmentesen záródó tartóban helyezi el, de még jobb, ha hűtőben tárolja.
•    Ha a mazsolát csak későbbi időpontban szeretné elfogyasztani, érdemes hűtőbe tenni. A hűtőben akár egy évig, a fagyasztóban pedig akár két évig is tárolhatja a mazsolát, habár ha hosszú ideig tartják hidegben, a mazsola cukortartalma kikristályosodhat.
•    A kristályosodás megelőzése érdekében a mazsolát tegye az eredeti csomagolásból egy légmentesen záródó csomagba, és nyomja ki belőle a levegőt. Megfelelően zárja le a csomagolást, és helyezze a hűtőbe vagy a konyhaszekrénybe, így a mazsola nem kristályosodik ki vagy lesz állott. Akár meleg vízbe is áztathatja őket, hogy feloldja belőlük a kristályokat.

A mazsola felhasználása:

•    A friss és megfelelően tárolt mazsola nem igényel különösebb figyelmet fogyasztás előtt.
•    A mazsola fogyasztható magában vagy más szárított gyümölcsökkel együtt, mint például a datolya, mandula, sárgabarack vagy az aszalt szilva.
•    A mazsola meleg tejjel a legfinomabb.
•    A mazsolát a reggeli müzlihez, a házi készítésű zabpehelyhez is fogyaszthatja vagy megszórhatja vele a zabkását.
•    Egy kisebb zacskóban is tarthat mazsolát rágcsálnivalónak, ha valahol út közben megéhezne.
•    Ha a mazsola kiszáradt, helyezze egy forró vízzel telt edénybe néhány percre. Ez a módszer akár a mazsola előkészítéséhez is jó. Szórjon ilyen áztatott mazsolát a csirkéből készült fogás tetejére vagy a joghurtra. Édessége és textúrája miatt a mazsola kiválóan alkalmas a csirkehús megtöltésére.
•    A mazsola salátában is fogyasztható és néhány fogásnál curryvel ízesítik.
•    A mazsola finom a péksüteményekbe és gyakran keresett termék a cukrászdákban. Nem csak muffinokhoz, süteményekhez, kekszekhez, pitékhez és tortákhoz adják ízesítésként, de dzsemekhez, pudingokhoz és zselékhez is.

Figyelem!

•    Habár a mazsola csak kis arányban tartalmaz rovarirtó-szereket, az egészségre való hatása jól dokumentált.
•    Befolyásolja a máj más méreganyagokkal szembeni feldolgozó képességét, és gátolja a sejtek energiatermelését.
•    A kereskedelmi szempontból növesztett mazsolát kéndioxiddal is kezelik, hogy megelőzzék az oxidációját és a szín kifakulását. Ez azonban káros reakciókat válthat ki azokból az emberekből, akik asztmától vagy kén-érzékenységtől szenvednek.
•    Ha érzékeny a kénre, inkább vásároljon bio-mazsolát.

Forrás: drtihanyi

Mazsola elképesztő egészségügyi hatásai >>

The beneficial effect of raisins on health

Raisins not only have a good effect on intestinal problems, but also on constipation.

The effect of raisins on digestion:

A few raisins a day is good for the stomach. Raisins contain fibers that swell when in contact with water. Thus, raisins have a laxative effect and eliminate constipation. Daily consumption of raisins has a good effect on bowel movements and the fibers help to clear toxins and waste products from the body.

Reduces acidity:

Raisins contain a lot of potassium (so much that e.g. people with severe kidney disease cannot consume them!) and magnesium, therefore they reduce acidity and remove toxins from the body, thus protecting the body from diseases such as arthritis, gout, kidney stones and heart disease.

Helps treat anemia:

Raisins contain a large amount of iron and B-complex vitamins, which contribute to the treatment of anemia. The copper found in raisins plays an important role in the production of red blood cells.

Prevents the development of cancer:

The antioxidant called catechin found in raisins protects against the activity of free radicals, which can cause tumors and colon cancer.

Infections can be treated with it:

Raisins contain substances called polyphenolic phytocompounds. These are anti-inflammatory antioxidants. Due to their antibacterial properties, they reduce fever and kill bacteria. A few raisins a day keeps colds and other similar infections at bay.

It can be used to treat sexual weakness:

Eating raisins also has a good effect on your sex life. Raisins contain an amino acid called arginine, which increases libido and arouses sexual desire in humans. It is also useful for men, as erectile dysfunction can be treated well with it. According to an Indian custom, the newlyweds are given a glass of boiled milk flavored with raisins and saffron, which proves the effect of raisins.

Raisins and grains:

Raisins are rich in polyphenolic phytocompounds, which sharpen vision due to their antioxidant properties. The antioxidants in raisins protect the eyes by reducing the activity of free radicals, which weaken vision and can even cause cataracts. Raisins also contain vitamin A, beta-carotene and A-carotenoid, which have an extremely good effect on the eyes.

Oral hygiene:

Raisins contain oleanolic acid, an essential phytocompound that protects teeth from tooth decay. Raisins prevent the growth of bacteria in the mouth, and contain a large amount of calcium, which strengthens the teeth, so they do not break. And the boron in raisins prevents bacteria from multiplying in the mouth.

The correct weight:

If you are desperate to gain weight, you should definitely try raisins. Raisins are rich in fructose and glucose and not only provide the body with energy, but are also fattening. It helps in gaining weight, but does not accumulate “bad” cholesterol in the body.

For healthy bones:

Raisins contain a large amount of calcium, which is responsible for bone health and protects against arthritis and gout.

The beneficial effect of raisins on the skin:

Raisins are nutritious, provide the body with a lot of energy and are low in fat, so the skin will be beautiful and healthy.

Unlike popular creams, raisins protect the skin from the inside by protecting the cells from damage. It is high in phenols, an antioxidant that prevents free radicals from damaging skin cells, collagen and elastin. It also delays the appearance of signs of aging (wrinkles and blemishes).

The antioxidants in raisins speed up the skin’s healing process and prevent further damage. It also rejuvenates the skin cells and prevents the skin from becoming flabby.

Raisins contain resveratrol, which plays a major role in maintaining skin health. It removes toxins from the blood, thus purifying it, and stimulates the production of red blood cells. This will leave the skin clean, shiny and well-nourished.

An increase in toxins in the blood, also known as acidosis, is a condition in which the body becomes acidic. This can lead to skin problems such as boils, acne and psoriasis. However, the high magnesium and potassium content of raisins neutralizes stomach acid, thus treating acidification, which results in healthy and problem-free skin.

Black currant enhances liver functions and accelerates the detoxification of the body. In this way, toxins are removed from the body faster, and the skin becomes clean and radiant.

Raisins also protect the skin from sun damage. The phytocompounds in it protect skin cells exposed to sunlight. The amino acids in raisins stimulate skin renewal and form a protective barrier against the sun’s harmful rays, thus helping to prevent skin cancer.

The antioxidants in raisins fight free radicals in the body. Therefore, they slow down the oxidation process and prevent the breakdown of the skin’s DNA.

Raisins contain vitamins A and E, which stimulate the creation of new cells in the outer layers of the skin. This way, the skin will be more hydrated, more elastic and younger. Regular consumption of raisins makes the skin radiant and beautiful.

The beneficial effect of raisins on hair:

Raisins contain many hair-friendly nutrients, such as B vitamins, iron, potassium, and antioxidants that are responsible for improving hair condition.

Raisins are full of iron, which is responsible for hair health. A lack of iron makes the hair dull and lifeless, and severe hair loss is not uncommon.

Raisins contain a large amount of vitamin C, which helps the processing of minerals and thus contributes to the maintenance of the hair’s natural color.

Eat a handful of raisins a day to make your blood vessels stronger. This reduces skin peeling, dandruff and itchy scalp. The resveratrol in raisins prevents inflammation of the scalp and cell death, including hair loss. Raisins are also effective against hair loss caused by environmental influences.

Eat foods rich in antioxidants to prevent hair loss to a great extent. The antioxidants in raisins prevent hair damage by stimulating the hair roots and stimulating healthy cells, which are vital for hair growth.

Raisins contain countless important nutrients that contribute to maintaining healthy hair. The vitamin C in raisins has a good effect on connective tissue, i.e. collagen, thus stimulating hair growth. And vitamin E strengthens the cell membrane, thus preventing free radicals from attacking the hair roots.

Selecting and storing raisins:

•    Packaged raisins can be found all year round in local shops and greengrocers. There are many brands available, so always choose the best quality.
•    Raisins are available in smaller and larger packages. Choose bag packaging or one with a transparent box, so you can check the quality of the raisins. When you buy raisins, make sure the box or bag is properly sealed.
•    Poor-quality raisins have thin flesh and an unpleasant taste. When buying raisins, choose ones with a rounder appearance that are not too dried out.
•    Don’t buy expired raisins or those that have spots, are excessively wet or rotten.
•    Shake the box or bag. If the box rattles loudly, it means that the raisins in it have already dried out.
Raisins are best consumed within six months of purchase.
•    Proper storage is very important, as this is the only way raisins retain their freshness and quality.

  • Keep the raisins in a cool and dry place. Raisins will stay fresh for up to two months if stored in an airtight container, but even better if stored in the refrigerator.
    •    If you only want to eat the raisins at a later date, you should refrigerate them. You can store raisins in the refrigerator for up to one year, and in the freezer for up to two years, although if they are kept in the cold for a long time, the sugar content of the raisins may crystallize.
    •    To prevent crystallization, place the raisins in an airtight package from the original packaging and squeeze out the air. Seal the package properly and place it in the refrigerator or in the kitchen cupboard so that the raisins do not crystallize or become stale. You can even soak them in warm water to dissolve the crystals.

Uses of raisins:

•    Fresh and properly stored raisins do not require special attention before consumption.
•    Raisins can be eaten on their own or together with other dried fruits such as dates, almonds, apricots or prunes.
•    Raisins are best with warm milk.
•    Raisins can also be eaten with breakfast muesli, homemade oatmeal or sprinkled on porridge.
•    You can also keep raisins in a smaller bag to snack on if you get hungry somewhere along the way.
•    If the raisins are dry, place them in a bowl filled with hot water for a few minutes. This method is also good for preparing raisins. Sprinkle these soaked raisins on top of the chicken dish or on yogurt. Due to its sweetness and texture, raisins are excellent for stuffing chicken.
•    Raisins can also be eaten in salads and are flavored with curry in some dishes.
•    Raisins are delicious in pastries and are a frequently sought-after product in pastry shops. It is added not only to muffins, cakes, biscuits, pies and cakes as a flavoring, but also to jams, puddings and jellies.

Attention!

•    Although raisins contain only a small proportion of pesticides, their effects on health are well documented.
•    It affects the liver’s ability to process other toxins and inhibits the cells’ energy production.
•    Commercially grown raisins are also treated with sulfur dioxide to prevent oxidation and color fading. However, it can cause adverse reactions in people who suffer from asthma or sulfur sensitivity.
•    If you are sensitive to sulfur, buy organic raisins instead.