Mazsola jótékony hatásai – Miért nem reklámozzák a mazsolát?

A mazsola jótékony hatásai
Miért nem reklámozzák a mazsolát?

A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.

A mazsola szuper energiabomba, magas a szénhidrát tartalma, de tele van rosttal, káliummal, vassal, de zsír és keményítőmentes. A jótékony polifenolokról, antioxidánsokról ne feledkezzünk meg, ezek gyógyhatásúak.

50 g mazsola tartalma:

129 kcal

34 g szénhidrát

1,3 g fehérje

1,6 g rost

0,2 zsír

25,4 g cukor

322 mg kálium

0,8 mg vas

0,08 g B6-vitamin

14 mg magnézium

22 mg kalcium

1,5 mikró gramm K-vitamin

A mazsola jótékony hatásai

Megelőzi a fogszuvasodást

Az édes mazsola nem árt a fogaknak. Szakértők szerint a mazsolában olyan festékanyagok vannak, amelyek elpusztítják a szájüregben a baktériumokat.

Szorulás ellen

Együnk mazsolát, ha baj van az emésztésünkkel, hiszen a rostok csodát művelnek. A székrekedést és a hasmenést is megakadályozza.

Csökkenti a magas vérnyomást, és az agyvérzés kockázatát

Akiknek ingadozik a vérnyomásuk, érdemes naponta háromszor pár szemet elfogyasztaniuk. A káliumtartalma is jót tesz a keringési betegségekben szenvedőknek.

Gyulladáscsökkentő

Antioxidáns tartalmánál fogva az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat is csökkenti.

Csökkenti a savasodást

A mazsola sok káliumot  és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.

Segít a vérszegénység kezelésében

A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a vérszegénység kezeléséhez. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.

Az egészséges szemekért

A mazsola fogyasztása élesíti a látást, a benne található antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabad gyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat.

Az egészséges csontokért

A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.

Magas kálium tartalma miatt súlyos vesebetegségben szenvedők nem fogyaszthatják!

Forrás: egeszsegter.hu