Milyen gyógynövény jó a bőrsérülésre, bőrgyulladásra?

Milyen gyógynövény jó a bőrsérülésre, bőrgyulladásra?

A bőrgyulladás (dermatitisz) szinte minden bőrbetegségnek velejárója, mégis az azt jelölő latin szót leginkább az ekcémákkal kapcsolatosan használják. Nagyon nehéz a bőrgyulladásról általánosságban beszélni, ezért érdemes megtudni, mit értsünk alatta.
Mi a gyulladás?

Gyulladás keletkezik minden szöveti sérülés nyomán, a szervezet azonnal elkezdi ugyanis helyreállító tevékenységét. Eltakarítja az elhalt sejteket a regeneráció útjából, a kívülről a test belsejébe igyekvő kórokozókat pedig elpusztítja. Nincs ez másként a bőrnél sem.
A kórokozók jelenléte nem törvényszerű, vannak ún. steril gyulladások is, amelyek természetesen hamarabb gyógyulnak. A bőr bármilyen eredetű sérülése esetén tehát az egyik legfontosabb teendő a terület fertőtlenítése és tisztántartása.

Mi okozhatja?

Szöveti sérülésről valószínűleg elsőként a kisebb-nagyobb baleset okozta sebek jutnak eszünkbe. Körülöttük a bőr kivörösödik, kicsit melegebb, viszket. Ilyen tünetek észlelhetők külső és belső eredetű gyulladások esetén is, amikor a bőrfelszín kívülről érintetlen. További tünetek a kiütések, apró hólyagok. A bőrgyulladás tüneteit felsorolva máris látszik, hogy szinte a bőrgyógyászat valamennyi területét érintjük, hiszen a bőrbetegségek csaknem mindig kifejezett gyulladással járnak. Különbség a kiütések és kipirosodások formájában, a sérülés sterilitásában, a kórokozó fajtájában van.

Gyulladást okoznak a bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések. Az allergiás bőrtünetek ugyancsak gyulladások. Ilyenkor nem “igazi” kórokozók, hanem csupán az immunrendszer által annak tekintett ágensek, allergén antigének kerülnek érintkezésbe a bőrrel, melyek csalánkiütést, ekcémát okozhatnak.
A rovarcsípések is okozhatnak bőrgyulladásokat, sőt ezek nyomán súlyos allergia is kialakulhat.
Bőrgyulladásos tünet kísérhet sok egyéb betegséget, ami a szervezet más részeit vagy egészét érinti. A bárányhimlő ennek kézenfekvő példája.

9947

Bőrbetegségek kezelésére számos gyógynövény jótékony hatású.

A teendők

Az apróbb horzsolások, sebek kezelése általában nem igényel orvosi beavatkozást, a szélfútta száraz bőrt is elég csak bekenni, de az allergiás, ekcémás bőrgyulladásokat, illetve, ha a bőrrendellenességek nem javulnak vagy tűnnek el 1-2 héten belül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
A bőrgyulladások kezelései a borogatások, gyulladáscsökkentő krémek, szájon át adható gyógyszerek.

Gyógynövények

Bőrbetegségek kezelésére számos gyógynövény jótékony hatású. A legismertebbek az apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, diólevél, ezerjófű, fűzfakéreg, kamilla, legyezőfű, szappanfű, szemvidítófű, szurokfű tarackgyökér, vadárvácska és a veronikafű.
Csalánkiütésre az apróbjtorjánfű, árvacsalán és csalánlevél használatos. Ekcémára a diólevelet, farkasalma-levelet és a közismerten gyulladáscsökkentő kamillát ajánlják. A fagyásra az árnika, árvacsalánfű, cickafarfű, fagyöngy, kamilla, körömvirág, tölgyfakéreg ad gyógyírt. Hajhullásra, korpásodásra bojtorjángyökér, csalánlevél, fűzfalevél és kéreg, kamilla, ökörfarkvirág, római kamilla ajánlható.
Természetesen a gyógynövényes kezelés nem helyettesítheti az orvos helyes diagnózisát és szakellátását.

Forrás: hazipatika