Nádcukor, vagy fehér cukor

Nádcukor és a fehér cukor évezredes harca! A középkori krónikások, mint kedvelt és értékes ritkaságot említik a természetes cukorféléket. Mára azonban a finomított kristálycukor vált általánosan használt közélelmezési cikké, amelyet gigantikus mennyiségben készít az ipar. Az Ázsia déli részein őshonos cukornádlevet már a történelem előtti időben alkalmazta a bennszülött lakosság. Ez a friss lé egy szokatlanul édes, aromás, rendkívül finom növényi nedű.

9980A nádszirup híre és használata olyan országokba is eljutott, amelyek nem voltak cukornád termelők. Így még az ókorban átterjedt Egyiptomba a cukornád használat. Majd a középkor beköszöntével a cukornádat megismerték Dél-Európa országaiban is. Az újkor kezdetén azonban Európából Észak-Afrikába szorult ki a cukornádtermelés, míg végül az Újvilágban honosodott meg. Európa édes íz iránti vágyát ezután más módszerekkel kezdték csillapítani. Egy berlini gyógyszerész tanítványa, Archard készített tervet arra vonatkozóan, hogyan állítsanak elő cukrot répából. Javaslata alapján 1802-ben megnyílt az első répacukorgyár Sziléziában. Ötven évvel később a nádcukor komoly versenytársává vált a répacukor. Ennek oka az volt, hogy a répát nemesíteni kezdték, így annak cukortartalma évről évre nőtt, végül meghaladta a nádcukorét. Kezdetben 4 kg cukrot lehetett kinyerni 100 kg répából, ma a normál hozam 13–16 kg. A finomítással a nyerscukorban lévő úgynevezett „nem cukoranyagokat”(fehérjéket, aminosavakat, enzimeket..stb) távolítják el. A kész termék, a fehér cukor egy olyan mesterséges vegyület, ami oly mértékű cukrot tartalmaz, amelyre a szervezetünk nincs felkészülve. Ebből adódóan nem is vagyunk képesek maradéktalanul megemészteni. Megdöbbentő, hogy épp az eltávolított részektől lenne tápegész a répacukor. Míg a nádlé íze és illata kellemes,a répaléről ez nem mondható el! A cukorrépa az európai tengerpartokon, vadon termő burgundi répából nemesítés által lett kitenyésztve. Megvastagodott gyökerében halmozódik fel a cukor.

Eredeti cukortartalma csupán 17%.

A cukornád egy 4–6 méter hosszú növény, melynek húsos szárának levében halmozódik fel a cukor. Cukortartalma 14% körül mozog. A nádcukrot többnyire kézzel takarítják be, majd a termelőhelyen lévő üzemekben úgy dolgozzák fel, hogy a növényből nyert nyers nádcukor tartalmazza az értékes vitaminok és nyomelemek nagy részét.

A répacukor gyártásánál a végtermék nemhogy nem tartalmaz fontos tápanyagokat, de szervezetünkben még rabolja is azokat. Savasító hatása egyrészt kálciumhiányt idéz elő, másrészt megemésztéséhez nyomelemeket és vitaminokat használ fel a szervezet. A cukorrépa gyártási folyamata felelős azért, hogy a végtermék nulla tápanyaggal rendelkezik, ami szervezetünk számára számos veszéllyel fenyeget.A gyártás során a cukrot kilúgozással nyerik. Kilúgozásnál a levet 68–77 oC-ra hevítik, így a sejtfalak elhalnak és áteresztővé válnak. A tápértékkel bíró anyagok a répaszeletben maradnak, amit takarmánynak használnak fel ezután. A nyers lében lévő habképző anyagokat és kolloidokat tökéletesen igyekeznek eltávolítani a gyárakban. Erre hivatott a meszezési és szaturálási eljárás. A nyers levet 82–85 oC-ra melegítik, így a fehérjék oldhatatlanná válnak és a léhez égetett meszet adnak. A mész, mint erős lúg, a lében lévő élő szervezeteket megöli, a levet a lúgos kémhatás folytán tartóssá teszi.

Ezután több szaturációs folyamat következik, melynek során pl nátrium-szulfitot adnak a cukorléhez. A harmadik szaturáció kén-dioxiddal történik. Ezzel választják le a mészsókat és javítják a cukorlé minőségét. A kifőzés után kapott híg levet kristályosítják. Egyes gyárak a híg lébe aktív szenet is tesznek, amely elnyeli a finomabb részecskéket és megkönnyíti a kristályosítást.A végtermék, amit köznapi nyelven cukornak hívunk, az elmúlt évtizedek vizsgálatai alapján katasztrofális hatással van az emberi szervezetre. Alkoholképző hatása révén (az emésztetlen cukor megerjed) káros a májra, terheli a szívet, növeli a szívinfarktus kockázatát, rákkeltő, köszvényhez és csontritkuláshoz vezethet, nem is beszélve a számos emésztőrendszeri problémáról, ami felütheti fejét több évtizedes cukorfogyasztás után. A cukorbetegség kialakulása is felróható a finomított cukornak.

A nádcukor ellenben értékes vitaminokban, nyomelemekben gazdag (pl B-vitaminokban, kálciumban és vasban), nem terheli oly mértékben a hasnyálmirigyet, mint a fehér cukor, így cukorbetegek számára alkalmankénti és mérsékelt fogyasztása kedvezőbb, mint a fehér cukoré. Hosszabb a felszívódási folyamata is, így fogyókúrázók is inkább nádcukros édességet válasszanak a fehér cukros verzió helyett.Míg a fehér cukor egy testidegen anyag, a bio vagy natúr nádcukorral egy természetes édesítőszert juttatunk szervezetünkbe, amely sokkal egészségesebb, mint finomított társa. Előnyeit figyelembe véve, árát is megéri. 1kg Naturganik mauritsius-i nádcukor már kapható a bio organik.hu webáruházában. Bio verziók közül is válogathatunk: Bio világos nádcukor, Bio aranybarna nádcukor, Bio kockacukor stb..

Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energiaérték: 1663 KJ / 396 kcal
Fehérje: 0,1g
Szénhidrát: 99,6g
Zsír: 0g

írta:Takáts Kriszta, Kőhegyi Attila

Forrás: nadcukor.hu