Narancs 10 jótékony hatása

“A narancs erősíti az érzelmi testet, ösztönzi az örömérzést, a jólétet, és a vidámságot.” – írja Tae Yun Kim. Ki nem szeretné a finom és lédús narancsot? A citrusfélék királynője sok meglepetést tartogat az egészségünk megőrzésére.

9950

Íme, 8 jó tanács:

1. Ideális szénhidrát bevitelt biztosít

Narancs egyszerű cukrokat tartalmaz és alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy mind addig, amíg mértékkel fogyasztod a narancsot, addig nem kell aggódnod az inzulin elválasztás a magas vércukorszint vagy az elhízás miatt.

2. Lúgosítja a test pH-ját

Habár a narancs savas mielőtt megemésztődik, de a benne lévő sok lúgos ásványi anyag, segít karban tartani a test savbázis egyensúlyát.

3. Csökkenti a betegségek kockázatát

Narancs tele vannak C-vitaminnal, amely védi a sejteket, fő szerepe a szabad gyökök semlegesítésében van .A szabad gyökök hozzájárulnak olyan krónikus betegségek, mint a rák és a szívbetegségek kialakulásához.

4. Segít a rák megelőzésében

A citrusfélék limonoid tartalmáról bebizonyosodott, hogy sikeresen felveszik a harcot egyes daganatos elváltozásokkal szemben beleértve bőr-, tüdő-, emlő-, gyomor-és a vastagbél rákos elváltozásait.

9950_1

5. Megelőzi a vesebetegségek kialakulását

A narancslé rendszeres fogyasztása segít megakadályozni a vesebetegségek kialakulását és csökkenti a vesekő előfordulását. Megjegyzés: a gyümölcslé csak mérsékelt mennyiségben fejti ki a jótékony hatását. A magas cukortartalmú és savtartalmú gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztása fogszuvasodást okozhat.

6. Csökkenti a koleszterin szintet

Mivel tele van rostokkal és antioxidánsokkal ezért a narancs hasznos a koleszterinszint csökkentésére is. A gyümölcsöt mindig étkezés előtt fogyasszuk, mert étkezés után a megtelt gyomortartalom miatt pangás és fermentációs folyamatok kezdődnek el.

7. Hozzájárul az egészséges szívműködéshez és szabályozza a magas vérnyomás

A heszperidinnek nevezett bioflavonoid segít szabályozni a magas vérnyomást, míg a rostok magnézium tartalma segít fenntartani a szervezet ideális vérnyomását. A narancs tele van káliummal, és ezen ásványi anyag feladata az, hogy segítse a szívműködést és a szabályozza a szívritmust. Ha a káliumszint túl alacsony, akkor kialakulhat szívritmuszavar, a túl magas kálium pedig lelassítja a szív ritmusát.

9950_2

8. Harcol vírusfertőzések ellen

Tanulmányok kimutatták, hogy a kiemelkedően magas polifenol tartalmának köszönhetően a narancs véd a vírusos fertőzésekkel szemben.

9. Enyhíti a székrekedés

A narancs magas rost tartalma serkenti az emésztőnedvek termelését és enyhíti a székrekedést.

10. Segít a jó látásban és védi a bőrt

Narancs gazdag karotinoid vegyületekben, amelyek A vitaminná alakulva segítik megelőzni a makula degenerációt, ezáltal hozzájárulva a tiszta és éles látáshoz. A béta-karotin erőteljes antioxidáns védi bőrt a szabad gyökök támadásával szemben és megakadályozza az öregedés jeleinek kialakulását.

Forrás: filantropikum