Nem jön az álommanó? Ezt a négy bakit ne kövesd el!

Nem jön az álommanó?

Ezt a négy bakit ne kövesd el!

Sokáig ébren vannak a gyerekek, amikor már rég aludniuk kéne? Ha ez nálatok a tipikus forgatókönyv, és másnap mindig kimerültek vagytok, itt az ideje, hogy azonosítsátok azokat a bakikat, amelyeket mindig elkövettek a lefektetésnél.

A minap láttam egy nagyon édes videót egy ikerpárról, akik a lefekvés után gyakorlatilag egy új, saját kis világot teremtettek: ahogy a szülők leoltották a villanyt, a gyerekek kimásztak a rácsos ágyból, kiültek a kanapéra, kuckót építettek párnákból a szoba egyik, majd a másik végébe –a szülők pedig nem győztek rendet teremteni, és újra lefektetni őket. Aztán ahogy záródott az ajtó, a gyerekek újra nekiláttak a rendezkedésnek.

Kívülről persze cuki ez a jelenet, de szülőként elég embert próbáló feladat folyamatosan az ágyba tessékelni a virgonc kis csemetéket. De vajon tehetünk-e valamit az éjjeli ramazuri ellen? A most következő tanácsok persze nem jelentenek 100% garanciát a zökkenőmentes elalváshoz, de érdemes rajtuk elgondolkodni, hiszen lehet mi magunk is beleesünk ezek a csapdákba:

Nem ragaszkodunk a rutinhoz

A gyerekek rendszeres rutint igényelnek, ami az esti lefekvést illeti, vagyis minden este hasonló időpontban kell ágyba kerülniük. Már a lefekvés előtt egy órával érdemes ráhangolódniuk az alvásra, amit a nyugodt légkör, a kevesebb zavaró lámpafény mind elősegít. A gyengéd zenék, a meseolvasás, az összebújás, összekucorodás mind segít ellazulni. Egyébként nekünk is ugyanúgy érdemes egyfajta alvásra hangolódó rutint kialakítanunk: megállapították ugyanis, hogy bármely mesterséges fény éjszakai használata hatással van a biológiai egyensúlyunkra. A késő esti villódzó kék fények nehezítik a leginkább az elalvást, sőt a hormonháztartásunkra is negatív befolyással vannak. Vagyis elalvás előtt egy órával már ne tévézzünk, és használjunk minél kevesebb lámpát, minél több mécsest.

Nem ösztönözzük eléggé a testmozgást a nap folyamán

Ha a gyermekünk tele van felesleges energiával, arról a legkésőbb a lefekvéskor fogunk tudomást szerezni. Győződjünk meg róla, hogy napközben eleget mozog, játszik a szabadban, ha épp az idő is annak kedvez. Ha nem, bátorítsuk arra, hogy táncoljon, rohangáljon, ugráljon, így kellően kimerült lesz estére.

Nem vagyunk elég szigorúak, miután ágyba kerültek

Persze nem jó érzés szigorúnak lenni a gyerekünkkel, de néha muszáj. A nem alvó gyerek sok mindent meg tud tenni azért, hogy mindenféle engedményeket csikarjon ki a szüleiből. „Kaphatok egy kakaót?” „Aludhatok veletek?” „Megnézhetek még egy rajzfilmet?” Persze vannak kivételes esetek – például vihar, rémálom, betegség – amikor jó, ha engedünk neki, de egyébként legyünk következetesek. Hiszen, ha nem vagyunk azok, a gyerekek nem fogják tudni, hogyan viselkedjenek, amikor itt a lefekvés ideje. Mindenképp azelőtt hagyjuk el a gyerekszobát, mielőtt a kicsi elaludna, mert csak akkor lesz képes egyedül is álomba szenderülni.

Nem jutalmazzuk a jó magatartást

Amikor a gyermek egész éjszaka az ágyban marad, jutalmazzuk meg őt! A hálószoba sose legyen a büntetés színtere, mert akkor a lefekvés óhatatlanul összekapcsolódik a negatív élményekkel.

 Plusz egy játéksziget tipp a jó alváshoz!

Mint már említettük, a barátságos, a gyermek igényeire szabott környezet mind segíti az elalvást. Nekem kiskoromban például egy égő lámpa kellett ahhoz, hogy nyugodtan álomba merüljek, illetve egy zenélő medvebocs, amit mindig magamhoz szoríthattam az ágyban. A varázslatos altató plüssök pont ezt a célt szolgálják: rendelkeznek mindazon fontos funkciókkal, melyek elősegítik a kisgyermekek könnyű és gyors elalvását. Az aranyos plüssállatok megnyugtatóan világítanak, valamint 3 féle altató dallamot is játszanak.

A Child Development Institute cikke alapján,

Bánosi Eszter

Forrás: jateksziget.hu