Nőknél sem normális a gyakori pisilés

Nőknél sem normális a gyakori pisilés

Mi, nők hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy sűrűn kell a mosdóba járnunk, pedig ha normál folyadékfogyasztás mellett napi nyolcnál többször jelentkezik a sürgető inger, akkor valami gond lehet.

Mindenekelőtt tisztázzuk: azért fogadjuk el viszonylag könnyedén, hogy nekünk, nőknek “állandóan” pisilnünk kell, mert nagyon sok nőnél jelentkezik (különféle okokból) ez a tünet: olyannyira, hogy szinte a női lét velejárójának tekintjük – pedig nem az.

A legtöbben sűrű vizelési inger esetén felfázásra (hólyaghurutra) gyanakodnak, pedig annak egyéb tünetei is vannak: deréktáji és alhasi fájdalom, hidegrázás, hőemelkedés, vizelés közbeni csípő érzés. Ha “pusztán” arról van szó, hogy az indokoltnál gyakrabban kell mosdóba mennünk, és éjszaka is többször felébredünk, akkor egyéb betegségek, szervi elváltozások lehetnek a háttérben.

Betegségek is kiválthatják a sűrű vizelési ingert

A vizelet a vesében termelődik és a húgyhólyagban tárolódik. A vizelési inger akkor jelentkezik, ha a hólyag megtelik vizelettel. Ha túltelítődik, akkor a vizeletet már nem tudjuk visszatartani, de addig normál esetben akaratlagosan tudjuk szabályozni a hólyag izomzatának összehúzódását, a külső és belső zárógyűrű elernyedését: a vizelést.

A vizelési inger akkor jelentkezik, amikor a hólyag az idegrendszeren keresztül jelez az agynak, hogy lassan megtelik. Gyakori azonban, hogy túl sűrűn jelez. Mi lehet ennek az oka, ha amúgy nem ittunk többet, mint egyébként?


Bajt jelezhet, ha naponta nyolcnál többször keressük fel a mosdót

Vannak olyan betegségek: a cukorbetegség, a veseműködés elégtelensége, illetve a szívelégtelenség, amelyek megnövelik a vizelet mennyiségét. Bizonyos gyógyszerek, de például a koffein is vízhajtó hatású, fokozza a vese működését. Nők esetében a leggyakoribb probléma valamilyen fertőzésmegléte (hólyaghurut vagy szexuális együttlét okozta gyulladás). Ekkor jellemző a kis mennyiségű, fájdalmas pisilés.

A lelki okok közül a szorongás okoz leggyakrabban gyakori vizelési ingert. Ha erre gyanakszunk, érdemes szakemberhez, pszichiáter szakorvoshoz fordulni.

A hiperaktív hólyag miatt is sűrűn kell pisilni

Sokakat érintő kór a hiperaktív hólyag szindróma. Ilyen esetekben a húgyhólyag nyálkahártyájának túlzott érzékenysége vagy a hólyag izmainak görcse okoz sürgető, hirtelen jelentkező vizelési ingert, olykor akaratlan vizeletcsepegést.

Ez utóbbi tünet, az inkontinencia sok nő életét megkeseríti. A vizeletcsepegés mértéke egyénenként változó. Van, hogy sportolás, nevetés vagy köhögés közben pár csepp vizelet akaratlanul elcseppen, mások állandó betétviselésre kényszerülnek.

A stresszinkontinencia, vagyis a hasprés hatására történő vizeletvesztést hólyaggyengeségnek is szokták nevezni, és a csökkent izomtónus következménye, amely azt eredményezi, hogy a hólyag nem záródik tökéletesen. Fiatal korban ez az állapot leggyakrabban terhesség után tapasztalható. Szülés után nagyjából minden harmadik nő él át stresszinkontinenciát hosszabb-rövidebb ideig. Ennek oka, hogy a medencefenék és a hólyag záróizmai túlzottan megnyúlnak a rájuk nehezedő súlytól, a kisbabától.

Menopauza utáni vizelési gondok

Menopauza után a lecsökkent ösztrogénszint miatt az izmokba, köztük a hólyag és a medencefenék izmaiba kevesebb vér áramlik, emiatt a hólyag záróizmai elvesztik tónusukat, és ez is stresszinkontinenciához vezethet. Az ösztrogén hiánya a nyálkahártyák sorvadásáért is felelős, a húgyhólyag záróizma ettől is gyengül.

A hólyagproblémák általában fokozatosan alakulnak ki, és az idő előrehaladtával súlyosbodnak. Sok nő elfogadja, hogy ez korral járó állapot, pedig sok tekintetben rontja az életminőséget: gátja az utazásnak, a sportnak, a normális szexualitásnak. Érdemes tehát tenni a hólyagpanaszok ellen. Mindenekelőtt úgy, hogy ha sűrű vizelési ingert vagy inkontinenciát tapasztal valaki, akkor orvosi segítséget kér, kivizsgáltatja, milyen betegség áll a háttérben. Léteznek növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógytermékek is, amelyek gátolhatják a hólyaggyengeség súlyosbodását, ha erről van szó. A gátizomtorna szintén sokat segíthet. Fontos odafigyelni a testsúlyra, mert azelhízásis gyakran ront a helyzeten.

Forrás: hazipatika.com