Öt tiltott szénhidrát, ami valójában egészséges

A szénhidrátnak leáldozott, miután az általános tévhit mindenhol elhintette, hogy csak az az egészséges étrend, amelyik nélkülözi őket. De akkor mi a helyzet a zöldborsóval, a banánnal vagy a fekete babbal?

Ezek az ételek nemhogy hizlalnának, de nagy szerepük van abban, hogy sikeres legyen egy fogyókúra. A lényege az egésznek az, hogy nem minden szénhidrát egyforma – ha ezt megértjük, akkor nem kell korlátozni a diétánkat.
Mi a helyzet a zöldborsóval, a banánnal vagy a fekete babbal?
A testnek szüksége van a szénhidrát típusú makrotápanyagokra, ezeket a szervezet glükózzá alakítja, a folyamat sebességének mutatója a glükózfelszívódási index, a GI. Ebből állítja elő testünk a számára szükséges üzemanyagot, de ez nem azt jelenti, hogy jöhet a zacskó keksz és a chips. Összetett szénhidrátokat kell fogyasztanunk, amik rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, míg az egyszerű szénhidrátok nem mások, mint finomított és feldolgozott ételek, amiket gyorsan lebont a szervezet. Ez utóbbi alkalmas lehet erőteljes testedzés előtt, de a szervezet folyamatos táplálásához nem megfelelő.
A GI mutatja meg, hogy az egyes ételek milyen gyorsan emelik a vércukorszintet, annál jobb, minél alacsonyabb ez a szám, ezek az ételek ugyanis sokkal tovább biztosítanak teltségérzetet is. Ehelyett a cukros ételek, sütemények, fehér kenyér és tésztafélék magas GI-értékkel bírnak, elfogyasztásukkal kiugróan megemelkedik a vércukorszint, majd utána komoly fáradtságérzés lesz úrrá a testen.
A napi 2000 kalóriás étrendben 225-325 gramm jó szénhidrátot javasolnak a szakemberek. Lássuk, a fentieken kívül még miből válogathatunk

Édesburgonya

Úgy tartják számon, mint fogyasztó szénhidrátot. Ez a káliummal megpakolt gyökérzöldség növeli az adiponektin szintet, ez felelős a vércukor szabályzásáért, amely ennek következtében stabilizálódik, az anyagcserepedig felgyorsul. Ha édesburgonyára cseréljük a krumplit, elfeledkezhetünk az evés utáni sóvárgásról, miközben sokkal több vitamint és ásványi anyagot juttathatunk a szervezetünkbe. Süthetjük fritőzben és tepsiben is.

Manapság mindenben a gyors, látványos megoldásokat keressük, pedig az igazi változáshoz kitartás és idő kell. Slágerdiéták jönnek, mennek. A GI-diéta viszont több mint 3 évtizede – eredményességét számos klinikai vizsgálattal alátámasztva – tartja magát. Olvassa el, miért!

Pattogatott kukorica

Mindenki vágyik egy kis sós nasira hébe-hóba. A popkorn glikémiás indexe alacsony, összehasonlítva a többi rágcsálnivalóval, mint amilyen például a chips is, minden téren előnyösebb a fogyasztása. Fontos, hogy nem mikrózott popkornról van szó, hanem arról, amit otthon, tűzhelyen készítünk vagy pattogatógépben. Megszórhatjuk akár fahéjjal, sóval vagy paprikával is.

Quinoa

Nemcsak alacsony kalóriatartalmú rost-, hanem teljes értékű fehérjeforrás is ez az ősi gabona. Kilenc esszenciális aminosavat és kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a többi gabona, ami segít megőrizni a vércukorszint egyensúlyát. Ideális táplálékforrás fogyókúra alatt is, aki ezt eszi reggelire, ebédkor is alig lesz éhes.
A quinoa nemcsak alacsony kalóriatartalmú rost-, hanem teljes értékű fehérjeforrás is

Csicseriborsó

Mint minden egészséges hüvelyes, ez is tele van rosttal és fehérjével. Segít megelőzni a túlevést és jóllakottságérzést biztosít egész napra.

Zabpehely

Könnyen elkészíthető reggeli vagy akár késő esti csemege – tegyünk hozzá fahéjat, étcsoki-chipset – de ehetjük akár sósan is. Már kis adag is teltségérzetet ad, gyümölcsökkel, dióval, banánnak kiváló nassolnivaló!

Forrás: Fogyozó >>