Száraz bőr: hogyan nyugtassuk meg?

A száraz bőr lehet adottság, de az életkor előrehaladásával kialakulása elkerülhetetlen. A hajlamon felül a bőrszárazság kialakulásához jelentősen hozzájárulhatnak a hibásan megválasztott kozmetikumok, a szélsőséges időjárási viszonyok, bizonyos gyógyszerek és betegségek is.

Bármi legyen is az ok, ha óvjuk bőrünket a szárító hatásoktól, és megfelelő tisztító-ápoló készítményeket használunk, sokat javíthatunk az állapotán, így segíthetjük, hogy megőrizze a külső ártalmakkal szembeni védekezőképességét.

Forró helyett meleg víz – rövid ideig

Sokan szeretik a forró fürdőt, a száraz bőrűeknek azonban nem javasolt, hiszen a hosszú ideig tartó meleg vizes fürdés során kioldódnak a bőrből az azt védő, ápoló és hidratáló anyagok. Akár zuhanyról, akár fürdésről van szó, vegyünk vissza a hőmérsékletből, és ne időzzünk benne túl sokat: a szakemberek szerint 5-10 percnél hosszabb ázás nem ajánlatos.

9927

Válasszon bőre állapotának és tulajdonságainak megfelelő krémet

Kíméletes tisztítás

A víz mellett a hagyományos szappanok is ártanak a bőr természetes zsírtartalmának, ezért a száraz bőrűeknek érdemes kímélő, tartósítószer mentes tisztálkodószereket használniuk. Léteznek olyan készítmények is, amelyek hidratáló komponenseiknek köszönhetően segítik a bőr nedvességtartalmának megőrzését. A túl gyakori és erőteljes bőrradírozás is kerülendő.

Óvatosan a borotválkozással

A száraz bőrt irritálhatja a borotválkozás. Ha azonban mégis elkerülhetetlen, a nem kívánatos szőrszálak eltávolítását végezzük zuhanyzás után, amikor a szőrszálak már felpuhultak. Csak nagyon éles és fertőtlenített borotvával dolgozzunk, mindig használjunk borotvahabot vagy -zselét, és haladjunk a szőr növekedésével megegyező irányba, mert ez a módszer gyengédebb a bőrhöz.

Hidratálás

A legtökéletesebb hidratálást akkor érjük el, ha a megfelelő tisztálkodó szerrel való fürdés vagy zuhanyzás után közvetlenül használunk valamilyen hidratáló készítményt. Szárítkozzunk meg törölközővel óvatosan úgy, hogy némi nedvesség még maradjon a bőrön, erre vigyük fel a száraz bőrre való hidratáló krémet, testápoló olajat – ez a módszer segít a bőr nedvességtartalmának helyreállításában. A kezünket is kenjük be minden kézmosás után, és a szabadon hagyott bőrfelületeken használjunk rendszeresen magas fényvédő tartalmú krémeket, hiszen az UV sugárzás télen is erős. A klóros víz kifejezetten szárítja a bőrt, így uszodai úszás után azonnal zuhanyozzunk le, és hidratáljuk a bőrünket a megfelelő módon.

A Bioderma Atoderm termékcsaládja normál, száraz, nagyon száraz bőrre, valamint atópiás bőrrel küzdők számára is olyan tisztálkodó és ápoló termékeket kínál, amelyek a bőr szárazságának forrásához, erősségéhez és aktuális állapotához igazodva képesek megnyugtatni a bőrt, visszaállítani megfelelő hidratáltságát és természetes védelmi rendszerét.

Életmód

Hidratálni belsőleg is kell: a bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen feltétele a ragyogó és szép bőrnek. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok (olajos húsú halak, olajos magvak és a belőlük sajtolt olajak) fogyasztása egyéb közismert előnyei mellett sokat segít az egészséges bőr megőrzésében is. Kerüljük a műszálas anyagokból készült ruhákat, válasszuk inkább a pamutból készült, lenge jól szellőző viseletet. Különösen a téli időszakban fontos a fűtés miatt száraz beltéri levegő párásítása is, ehhez különböző párologtató készülékek állnak rendelkezésünkre.

Forrás: Házi Patika