Tudta, hogy veszélyes a kevés alvás menopauza alatt

A változókorban lévő hölgyeknél a hormonális változások miatt megemelkedik a szívbetegségek és a stroke kockázata. Egy kutatás szerint a súlyos betegségek kialakulásának veszélyét pedig tovább növeli a pihentető alvás hiánya. Arról, hogy hogyan aludjunk eleget ebben az alvásproblémáktól sem mentes időszakban, dr. Vida Zsuzsanna neurológus beszél.

Éjszakai hőhullámok zavarják az alvást

A menopauza rendszerint 40 és 60 éves kor között zajlik le. Ebben az időszakban a hormonális változások miatt számos tünet jelentkezik, ezek egyike a változókori alvászavar. A hölgyek gyakran számolnak be éjszakai kipirulásról, izzadásról, ez a változókorban lévők mintegy felénél okoz problémát. Az ilyen módon megzavart alvás azonban nem pusztán kellemetlen, de a nyugodt pihenés hiánya tovább növeli az ebben a korban egyébként is fokozott kockázatot jelentő szívbetegségek és stroke kialakulásának veszélyét.

Az alváshiány érszűkületet okoz

A Pittsburghi Egyetem kutatói 256, 40 és 60 év közötti hölgy alvását figyelték meg a csuklójukra helyezett, e célra kifejlesztett eszközök segítségével, három napon keresztül. A résztvevők alvási szokásait és pszichikai állapotát emellett kérdőíves kikérdezés útján is felmérték. Egészségi állapotukról vérvizsgálat és ultrahangos érvizsgálat alapján kaptak képet. A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak korábban szívbetegséget, nem részesültek hormonkezelésben, nem dolgoztak több műszakos munkarendben, vagy szedtek altatókat.

Az eredmények alapján kutatók megállapították, hogy minden egyes elvesztett óra alvás egyenes arányban növelte az érfalon megjelenő plakkok (lerakódások) mennyiségét. Az artériák falának megvastagodása, és az ilyen módon létrejött érszűkület azoknál a hölgyeknél volt a legjelentősebb mértékű, akik naponta csak 5, vagy 6 órát töltöttek alvással.
Több betegség kialakulásában is szerepe van

Az alváshiányról tudjuk, hogy jelentősen megnöveli az olyan krónikus betegségek kialakulásának veszélyét, mint a 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri zavarok, elhízás. Hölgyeknél ez a kockázat fokozottan jelentkezik a menopauza időszakában, ezért ilyenkor még inkább törekedni kell a kockázatok csökkentésére – mondja dr. Vida Zsuzsanna.

Az éjszakai hőhullámok és izzadás ellen ma már korszerű készítményekkel védekezhetünk, amelyek segítségével a menopauza egyéb tüneteit is minimalizálni tudjuk. Fontos azonban megemlíteni, hogy az alvást nem csak ezek a tünetek zavarhatják ebben az időszakban.

9931

Menopauza alatt gyakoriak az alvászavarok, ezeket érdemes kivizsgáltatni

A menopauza kiegyenlíti a nemek arányát horkolásban

Fiatalabb korban horkolás tekintetében a férfiak abszolút listavezetők, ám a menopauza időszakára a nők is felzárkóznak melléjük, a hormonális változások hatására a két nem aránya kiegyenlítődik. A horkolás alvási apnoe (alvás közbeni légzéskimaradás) tünete is lehet, melynek következtében az érintett alvása nem pihentető, az ismétlődő légzéskimaradások miatt hiába alszik eleget, reggel fejfájósan ébred, napközben fáradt.

Az érintettek gyakran fel sem ismerik a betegségüket, esetleg a hálótárs riadhat fel az éjszaka folyamán ismétlődő hirtelen, hangos lélegzetvételekre. Az alvási apnoe ma már a beteg otthonában is elvégezhető alvásvizsgálattal kimutatható, és ha a diagnózis után megkezdődik a kezelése, az általa okozott kockázatok is megelőzhetők.

Más betegségek is alvászavart okozhatnak

A változókorban nőknél gyakori a pajzsmirigy problémák megjelenése, ezek is járhatnak olyan tünetekkel, amely az alvást akadályozza. A hormonális változások miatt sokan számolnak be jelentős súlygyarapodásról is, ami szintén nem könnyíti meg a nyugodt pihenést: növeli a horkolás kockázatát, súlyosbítja a reflux tüneteit. A korral járó hangulati ingadozások, a depresszió tüneteinek súlyosbodása is nehezítheti az alvást.

Hogyan segíthet az alvás specialista?

Az alvászavarok kezelésével foglalkozó szakember az otthonunkban végzett alvásvizsgálat eredményeit kiértékeli, majd ha az eredmények alapján felmerül egyéb betegség gyanúja, akkor a szükséges szakorvoshoz (például endokrinológus, fül-orr-gégész vagy a panaszoktól függően egyéb szakterület) irányít bennünket további kivizsgálásra.

Segítségünkre lehet az alvási higiéne kialakításában is, tanácsokat kaphatunk tőle az alvási rutin megszervezéséhez, az elalvás előtti tevékenységekkel, a hálószoba elrendezésével, hőmérsékletével és az elalvást megkönnyítő egyéb kiegészítő lehetőségekkel kapcsolatban is. A nőgyógyász által felírt menopauza kezelésére szolgáló készítményekkel összhangban javasolhat olyan gyógyszereket, egyéb terápiákat, amelyek az alvást megkönnyítik.

Forrás: JóAlvás Központ