Vagisan hüvelyhidratáló krém, hüvelyszárazság esetén

Vagisan hüvelyhidratáló krém, hüvelyszárazság esetén

A hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésére már léteznek gél alapú, hormonmentes (vizes bázisú) készítmények. Azonban sok nő hiányolja a zsírozó és ápoló összetevőket ezekből a készítményekből, és szívesebben alkalmazna krémet, a gél alapú készítmények helyett. A jelenleg forgalomban lévő krémek között van vény nélkül kapható, ösztrogént, női nemi hormonokat tartalmazó készítmény is.

Azoknak a nőknek, akik hüvelyszárazságban szenvednek, azonban nem szeretnének vagy nem alkalmazhatnak helyi ösztrogén kezelést, a Vagisan hüvelyhidratáló krém kettős hatásával segítséget nyújt: nedvességgel ÉS ápoló lipidekkel (zsírokkal) látja el a hüvely és a külső nemi szervek tájékán található nyálkahártyát. A Vagisan hüvelyhidratáló krém kellemesen puhává varázsolja a hüvely érzékeny nyálkahártyáját – és mindezt hormonok alkalmazása nélkül.

Termékjellemzők:

Az első hormonmentes krém hüvelyszárazság ellen

A vizes bázisú készítményekkel (gélekkel) ellentétben a Vagisan hüvelyhidratáló krém esetében krém formátumról beszélünk. A krémek magas víztartalmuk mellett ápoló hatású zsírtartalommal is rendelkeznek.

A fehér, lágy krém nem tartalmaz hormonokat (ösztrogént), ezért hormonpótló kezeléssel kombinálva vagy hormontartalmú (ösztrogént tartalmazó) hüvelykrémekkel vagy hüvelykúpokkal felváltva is használható. A hozzáadott tejsavnak köszönhetően a krém beállított pH-értéke 4,5 – így a Vagisan hüvelyhidratáló krém elősegíti a hüvely természetes savasságának (pH-értékének) fenntartását.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém rendszeres használata hozzájárulhat a hüvelyben és a külső nemi szervek tájékán fellépő irritáció és gyulladás megelőzéséhez.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém az együttlét előtt – latex anyagból készült óvszerrel kombinálva is – használható. A krém nem befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát, így abban az esetben is használhatja, ha a közeljövőben gyermeket szeretne.

Alkalmazás:

A Vagisan hüvelyhidratáló krém (applikátor segítségével) a hüvelyben és a külső nemi szervek környékén is alkalmazható.

  • A hüvelyben való alkalmazáshoz töltse meg félig az applikátort a krémmel, majd juttassa a hüvelybe, lehetőség szerint lefekvés előtt. Naponta 1 x vagy ritkábban (pl. hetente 2-3 alkalommal) is alkalmazható. Az alkalmazás gyakorisága az egyéni tünetek súlyosságától függ. Célszerű az alkalmazás ideje alatt tisztasági betétet használni.
  • A külső nemi szervek és a hüvelybemenet ápolása céljából a Vagisan hüvelyhidratáló krém szükség esetén naponta többször is alkalmazható.
  • Terhesség és szoptatás esetén is alkalmazható.
  • Amennyiben szükséges, a Vagisan hüvelyhidratáló krém hüvelyszárazság esetén közvetlenül az intim együttlét előtt is alkalmazható.

Összetevők:

Vagisan hüvelyhidratáló krém

aqua, benzyl alcohol, cetearyl alcohol, cetyl palmitate, lactic acid, octyldodecanol, polysorbate 60, sodium lactate, sorbitan stearate

A krém nem tartalmaz hormonokat és illatanyagokat.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém orvostechnikai eszköz.

Használati útmutató:

Kedves Felhasználó!
Kérjük, figyelmesen olvassa végig az alábbi használati útmutatót, mert fontos információkat tartalmaz, arra vonatkozóan, hogy mire kell ügyelnie ennek az orvostechnikai eszköznek a használatakor.

Őrizze mega használati útmutatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Hozzávalók

Aqua, Benzyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Lactic Acid, Octyldodecanol, Polysorbate
60, Sodium Lactate, Sorbitan Stearate.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém illatanyagmentes.

Mikor alkalmazandó a készítmény?

A hüvelyben és a külső nemi szervek tájékán kialakult szárazság okozta panaszok (szárazságérzet,
égés, viszketés, csekély elváltozások és az együttlét alatt érzett fájdalom, pl. változókorban fellépő
ösztrogénhiány miatt) esetén alkalmazandó készítmény.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém az együttlét megkönnyítése céljából is használható.

Termékinformációk

A Vagisan hüvelyhidratáló krém fehér színű, bársonyos tapintású krém, a hüvelyszárazság
tünetegyüttesének előfordulásakor való használatra kifejlesztett készítmény. A Vagisan hüvelyhidratáló krém nem tartalmaz hormonokat (ösztrogént), ezért hormonpótló kezeléssel kombinálva vagy hormontartalmú (ösztrogént tartalmazó) hüvelykrémekkel vagy hüvelykúpokkal felváltva is használható. A hozzáadott tejsavnak köszönhetően a krém beállított pH-értéke 4,5. Így a Vagisan hüvelyhidratáló krém elősegíti a hüvely természetes pH-értékének fenntartását.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém alábbi két hatása járul hozzá a hüvelyszárazság okozta panaszok enyhítéséhez:

– A krém magas víztartalmának köszönhetően nedvessé teszi a hüvely környékén található bőrt és a külső nemi szervek tájékát.
– A tápláló hatású lipidek (zsírok) segítenek megőrizni a bőr bársonyosságát.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém rendszeres használata hozzájárulhat a hüvelyben és a külső nemi szervek tájékán fellépő irritáció és gyulladás megelőzéséhez.

Hüvelyszárazság esetén a krém az együttlét előtt is használható. Tervezett terhesség szempontjából nincs semmilyen ellenjavallata a Vagisan hüvelyhidratáló krém használatának, mert nem befolyásolja hátrányosan a spermiumok (hímivarsejtek) mozgékonyságát.

Amit érdemes tudnia a „hüvelyszárazság“ tünetegyütteséről

A hüvelyszárazság tünetei erős kihatással lehetnek az érintett nők életminőségére. A szárazságérzetet gyakran olyan további panaszok kísérik, mint a hüvely és a hüvelynyílás környékén, valamint a külső nemi szervek tájékán jelentkező viszketés, égés, csekély elváltozások és fájdalom. Ezek a panaszok sokszor fájdalmassá teszik a szexuális
együttlétet is.

Az érintettek kiemelt csoportját képviselik a változókorban (esetenként már a 40. életévtől kezdődően) lévő, valamint az azt követő éveikben járó nők. Ezekben az esetekben a nemi hormonok (többek között az ösztrogén) csökkent termelődése okozza a nemi szervek tájékán kialakuló szárazságot.

A hüvely kevesebb hüvelyváladékot termel, a bőr elvékonyodik és sérülékenyebbé válik. Ezek
teljesen normális folyamatok, mégis számottevő panaszokkal járhatnak.

A méhen vagy a petefészkeken végrehajtott műtéteket követően, a terhesség és a szoptatás ideje
alatt, valamint fogamzásgátló tabletta szedése közben a hormonhiány / a hormonális ingadozások vagy a hormonháztartás egyensúlyának felborulása is kiválthatják a hüvelyszárazság tünetegyüttesét. Továbbá egyes anyagcsere-betegségek (mint pl. a cukorbetegség), gyógyszerek, daganatos megbetegedések esetén alkalmazott sugárkezelések és stressz is okozhatja a külső és a belső nemi szervek környékén kialakuló szárazságot.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém használata

A Vagisan hüvelyhidratáló krém a hüvelyben és a külső nemi szerveket fedő bőrterületen való használatra szánt készítmény. A Vagisan hüvelyhidratáló krém applikátorral vagy anélkül is használható.

A hüvelynyílásnál vagy a külső nemi szervek tájékán jelentkező panaszok esetén igény szerint naponta többször, tiszta ujjal vigyük fel a krémet az érintett területre, majd kenjük szét; ehhez
elegendő, ha mintegy 0,5 cm-es csíkot nyomunk ki a krémből. Az applikátor felhelyezésének megkönnyítése érdekében a hüvelybemenet környékére is kenhetünk egy pici krémet.

A Vagisan hüvelyhidratáló krém a mellékelt applikátor segítségével juttatható a hüvelybe. Ehhez félig töltse fel az applikátort (kb. 2,5 g krém, lásd még: „A készítmény alkalmazásának tudnivalói“).

Célszerű naponta leginkább esténként, lefekvés előtt alkalmazni a készítményt (szükség esetén használjon tisztasági betétet). A panaszok enyhülését követően igény szerint lehet csökkenteni a készítmény alkalmazásának gyakoriságát.

A krém szexuális együttlét előtt vagy a menstruáció alatt is alkalmazható. Ha nem érzékeny a készítményre, akár hosszabb ideig is alkalmazhatja a Vagisan hüvelyhidratáló krémet, a terhesség (applikátor nélkül; l. A készítmény terhesség alatti alkalmazásának tudnivalói) és a szoptatás ideje alatt is.

A készítmény alkalmazásának tudnivalói

– Lazítsa ki az applikátor dugattyúját, hogy mozgatni lehessen az applikátorcsőben.
– A tubus nyílása felfelé nézzen; illessze az applikátort a tubus nyílására.
– A tubusra enyhe, egyenletes nyomást kifejtve félig töltse fel krémmel az applikátorcsövet (kb.
2,5 g krém).
– Távolítsa el az applikátort a tubusról.
– Az applikátor fekve (hanyatt fekve) és állva (tampon felhelyezésével azonos módon) is felhelyezhető a hüvelybe. Ennek során óvatosan, lehetőleg mélyen bejuttatjuk az applikátort a hüvelybe; a dugattyúra kifejtett nyomás hatására kiürül az applikátor és a krém a hüvelybe kerül (lásd: ábra).
– Használatát követően az alábbiak szerint tisztítsa meg az applikátort: nyomja valamilyen stabil felülethez az applikátor dugattyújának gömb alakú végét. Ennek hatására leválik a dugattyú az applikátorcsőről. Ezt követően meleg vízzel, külön-külön tisztítsa ki a dugattyút és az applikátorcsövet.

Az applikátor felhelyezése a hüvelybe

A készítmény terhesség alatti alkalmazásának tudnivalói
A terhesség alatt biztonsági okokból ne az applikátorral juttassa a krémet a hüvelybe. Ehelyett
kb. 2 cm-es csíkot nyomjon ki a krémből, majd tiszta ujjal juttassa a hüvelybe.

A gumióvszerrel történő használat tudnivalói

A krém a szexuális együttlét előtt is használható a hüvelyszárazság enyhítése céljából. A legfrissebb megállapítások azt mutatják, hogy a Vagisan hüvelyhidratáló krém egyidejű használata hátrányosan befolyásolhatja a (latexből, poliuretánból, poliizoprénből készült) gumióvszerek és pesszáriumok szakítószilárdságát; óvintézkedés céljából ezért mellőzze a krém gumióvszerekkel vagy pesszáriumokkal történő használatát.

Lehetséges mellékhatások

Átmenetileg enyhe helyi reakciók (viszketés, égés) léphetnek fel. Ritka esetben heves bőrirritáció és túlérzékenység (pl. bőrpír, viszketés, égés) léphet fel, amely adott esetben hosszabb ideig is eltarthat.

Amennyiben nem múlnak, illetve nem enyhülnek
a panaszok, hagyja abba a Vagisan hüvelyhidratáló krém használatát, és forduljon orvoshoz. Ha egyéb kellemetlen hatást észlel, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény alkalmazásának korlátozása

Hüvelyszárazság okozta hevesebb tünetek esetén először célszerű orvos tanácsát kérni.
Nem szabad alkalmazni a Vagisan hüvelyhidratáló krémet valamely összetevőjével szembeni ismert
túlérzékenység vagy allergia esetén. Közvetlenül szülés után ne használja a krémet. Hüvelyfertőzés (pl. hüvelygomba) esetén se használja a Vagisan hüvelyhidratáló krémet; ilyen esetben konzultáljon orvosával.

Ha megsérül a tubus vagy az applikátor, vagy megváltozik a krém állaga, ne használja a készítményt, és tájékoztassa a gyártót.

Tárolás és lejárati idő

A Vagisan hüvelyhidratáló krém gyermekektől elzárt helyen tartandó.
A tubus jól lezárva, 25 °C-os vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tárolandó. A csomagolás hajtókáján és / vagy a tubus alján feltüntetett lejárati időn túl ne használja a Vagisan hüvelyhidratáló krémet.

Felbontását követően 6 hónapig áll el a krém.

Kiszerelések

10 g krémet (tesztkiszerelés), 25 g, illetve 50 g krémet tartalmazó tubus külső kartoncsomagolásban.
A 10 g, 25 g és az 50 g-os csomag a krém hüvelybe juttatását szolgáló (CE minősítésű) applikátort
tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Gyártó

Dr. August Wolff GmbH & Co. KG Arzneimittel
Sudbrackstrasse 56

33611 Bielefeld, NÉMETORSZÁG
Tel.: +49 521 8808-05
Fax: +49 521 8808-334
E-mail: info@wolff-arzneimittel.de
www.vagisan.com

Forgalmazza
Medimprove Kft.
2100 Gödöllő
Szkíta krt.10.
e-mail: info@medimprove.hu
Orvostechnikai eszköz 0297
A szöveg ellenőrzésének dátuma 2015. április.

Forrás: vagisan.com