Frankfurti leves

Frankfurti leves
Hozzávalók:
1 kisebb fej, 60-70 dkg kelkáposzta
2-3 db sárgarépa
1 db fehérrépa, (zöldség)
kis darab zeller
3 db közepes burgonya
kívánság szerinti mennyiségű virsli (füstli) kb. 8 db (füstölt ízesítésű baromfi virsli)
3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is…)
só, bors, majoranna, pici őrölt kömény
olaj, lehet kókuszzsír is
pici liszt, lehet teljes kiőrlésű is
pirospaprika
közepes nagyságú fazék
Frankfurti leves elkészítése
A zöldségeket – (a burgonyát kivéve) mindet megpucoljuk.
Apró darabokra vágjuk, (hosszában ketté, majd vékonyabb szeletekre) és kevés olajon,
gyakori kevergetés mellett felrakjuk fedő alatt párolódni kis lángon.
Időközben kevés sót tehetünk rá, de kevergetni kell.
Ezalatt a kelkáposztát megmossuk, félbevágjuk, majd az elvágott felét lefelé
rakva, ujjnyi vastag csíkokat, – de tetszés szerinti szélességű csíkokat – vágunk, majd ezeket összefogva, egyenlő darabokra szeleteljük fel. (kis négyzet szerű  formák legyenek – hogy könnyebben megpuhuljanak).
Ezalatt a zöldségek kicsit megpuhultak, sózzuk, kevés majorannát és borsot is tehetünk rá,
kicsit párolgatjuk a fűszerekkel, és ezután felengedjük hideg vízzel. (kb. a fazék feléig)
A fedőt végig használni kell!
Amíg kicsit forrni kezd a vízzel együtt a leves, (közepes lángon) megpucolhatjuk a fokhagymákat és  nagyon apróra kell vágni őket a rántáshoz. És pucoljuk meg a krumplikat is, apró kockákra vágjuk, és kevés hideg vízbe rakjuk.
Amikor elkezd kicsit forrni a leves –  víz a zöldségekkel,- akkor beletehetjük a feldarabolt
kelkáposztákat. Összekeverjük jól, ha szükséges, annyi vizet tehetünk még hozzá, hogy mindent  ellepjen. Megkóstoljuk, kevés sót, majorannát tehetünk bele, ha szükséges. Lefedjük és hagyjuk főni.
Ezalatt elkészítjük a rántást. Kevés olajon, picit átforgatjuk, “pirítjuk” az összeaprított fokhagymákat, állandó kevergetés mellett. Hozzá teszünk annyi lisztet, hogy nem folyós, inkább keményebb rántást kapjunk.
Kevergetjük, (kisebb lángon), hogy ne ragadjon le és ne maradjon nyers a liszt.
Amikor késznek gondoljuk, (néhány perc után),  teszünk rá kb. 1 kanál pirospaprikát, és alaposan a fakanál laposabb (hátával) felével simára keverjük, Ekkor már nem a gázon, hanem a gázról levéve, nehogy megégjen.
Amikor szép, egységesen elkevert a rántás, annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy egy ujjnyival ellepje.
Lassan, alaposan elkeverjük, hogy oldódjon, sima, egységes, homogén állagú legyen a vízzel elkeverve.
Ha kész, félretesszük.
Közben néha kevergetjük a levest. Közepes lángon forrhat lassan, fedő alatt, de figyeljünk rá.
Ha esetleges kóstolás után, ill ránézésre úgy látjuk, hogy már majdnem megfőtt a kelkáposzta,
akkor hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, (a vízzel együtt) és pótolhatjuk még a vizet, ha szükséges.
Amíg főnek a zöldségek, karikákra vágjuk a virsliket és egy tányérra, tálba tesszük.
A krumplit megkóstoljuk, ha már majdnem jó, (csak a közepét érezzük kicsit keményebbnek..),
beletesszük a virslit és összekeverjük., lefedjük és főzzük lassan.
Közben kóstoljuk és ízesítjük még, ha szükséges. Kicsit sűrűbbnek kell lennie, de csak annyira, hogy a rántás még belekeverhető legyen.
Ha minden zöldség megpuhult, akkor a leves közepét állandóan kevergetve, az örvénybe
lassan beleöntve, – a beleöntött rántást mindig elkeverve, –  beletesszük az összes rántást. Jól összekeverjük.
A rántásos lábasba kevés hideg vizet engedünk és a maradék rántást kimossuk a vízzel, majd a levesbe öntjük. Innentől állandóan kevergetni kell, lassan, hogy a rántás nehogy leragadjon és becsomósodjon a fazék alján. Ha nagyon sűrű, tehetünk kevés hideg vizet hozzá, de sózzuk és fűszerezzük is, ha szükséges.
Ha forrt, ill. “rottyant” egyet, a rántás bele tételétől, akkor elkészült. (kóstolgatni kell…!)
Kóstoljuk, ízesítsünk utána, ha szükséges, ill. közepesen sűrű legyen a leve.
Túl sűrű ne legyen, mert másnapra, ha áll a hűtőben, besűrűsödik.
A kelkáposzta “zöldnek” látszódjon, akkor már nagyon puha, ha elveszíti a színét, és összeesik  teljesen. A kettő között jó, és számolni kell azzal is, hogy fől még a burgonyával és a virslivel, valamint  a rántással együtt is. Ezért mindent a “majdnem jó” idejében kell beletenni, mert még főni fognak, és ne főljön szét teljesen.
Jó étvágyat hozzá!