Ízületi fájdalom, ízületi gyulladás

Ízületi fájdalom, ízületi gyulladás

A hagyományos természetgyógyászatban fontos helyet foglalt el a rég kipróbált népi gyógyászatban ismert terápia, ízületi fájdalomra, ízületi gyulladásra.

Gyógyteák és gyógynövények hatása ízületi gyulladásra

Csalán tea

Hogyan készítheted el a teát?

Ízületi bántalmak, allergia, bőrbetegségek

Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére.

Modern szakkönyvek is ajánlják az ősrégi gyógymódot: az urtikációt, vagyis a reumás testrész megcsapkodását csalánnal. Különösen isiász és lumbágó esetén hatásos, hiszen a méreganyag órákon át tartó melegérzést okoz. Ilyenkor a bőr erősen kipirul, és megduzzad. A bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülről szüntethetők meg. Vigyázzunk arra, hogy a “csalánozás” után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzés égésbe megy át.

Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.

Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot. Készítenek csalánfőzeléket is, ami magas vitamin, ásványianyag- és fehérjetartalma miatt tápláló étel. (Főzve elveszíti hangyasavat tartalmazó mirigyszőreit). A szervezet felfrissítésére szolgál, ha tavasszal, még a zsenge hajtásokból főzik. Azonban könnyen túladagolható (vesegörcsöket okozhat), ezért a csalánfőzeléket csak hetente egyszer szabad fogyasztani és azt is csak tavasszal, amíg a zsenge leveleknek nincs csípős ízük!

Diófalevél teák

Hogyan készítheted el a teát?

– 3 gr (egy púpozott kanál) diólevelet forráz le 2dl vízzel, hagyd állni 10 percet, leszűrés után használhatod az adott panasz szerint. Diólevelet beszerezhetsz megbízható bioboltokban, vagy gyógyszertárban, de Te is gyűjthetsz tiszta helyekről. Diólevelet csak június közepe és július vége között szedhető. Mosd át egyesével a leveket, terítsd szét egy ruhára, árnyékos, de szellős helyen. Ha kiszárad elteheted egy szép üvegbe, s így egész télen kéznél lehet.

Öntheted a fürdővizedbe is, idegnyugtató hatása miatt segít az estére felhalmozott stresszt lecsendesíteni, fertőtleníti a bőröd, és serkenti az anyagcseréd. Idősebbeknek ajánlott a csontritkulás megállítása és karbantartása miatt. Pattanások, viszkető bőrpanaszok, tejkiütések esetén is bátran használd, kitűnő fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt. Még rüh, és fejtetű ellen is eredményesen harcba száll.
Erősen vértisztító, ezért a cukorbetegek jótevője, valamint székrekedésben, étvágytalanságban és anyagcserezavarokban is legyen a barátod. Gyomor és bélpanaszaidat is enyhítheted vele

A különböző receptekben általában a száraz diólevél súly szerinti mennyiségét adják meg. Ha friss, zöld levelet használunk, nyugodtan vegyük a négyszeresét. Bár a diólevél-főzet alkalmazásának módja sokféle lehet, – tea, főzet, oldat, fürdő, borogatás, szájvíz, gargalizáló szer, beöntő vagy hüvelyöblítő, kenőcs, stb. – mindnek az alapja a diólevél hatóanyagainak főzéssel, áztatással való kinyerése. Az egyes receptek eltérhetnek.

A teát mértékkel fogyasztva vagy helyi lemosásként borogatásként használva jó eredménnyel fordíthatjuk külsőleg bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen. Igen hatásos tetvesség, rüh ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként fejre dörzsölve és borogatva.

Belsőleg teaként fogyasztva pedig alkalmas gyomor és bélhurutok ellen, de vértisztító hatású, s így pattanások kialakulását megelőzi. Zsíros pattanásos bőr esetén a gyenge főzet többszöri fogyasztása ajánlott.

Székrekedés ellen nemcsak Európában, hanem Kínában is alkalmazzák. Hasmenés esetén fontos a folyadékpótlás, ezért a szokásosnál enyhébb főzetet készítsünk, tehát mintegy 10 g szárított levelet tegyünk 1 l forró vízbe. Természetesen a leveleket később szűrjük ki. Ebből a főzetből napi 1 l-t igyunk meg. Általában mondhatjuk, a diólevél-főzet, tea mindenféle emésztési zavar (és az ennek következtében fellépő étvágytalanság) esetén jól alkalmazható.

Az emésztés karbantartására 6 dg diólevél sűrű főzetét ajánlják horvát gyógynövény-szakértők 12 dg glicerinnel és 3 dl forralt vízzel elkeverni, és ebből a készítményből étkezések után és este egy-egy kávéskanállal kell bevenni.

Dr. Ladocsi Teréz bélhurut ellen diólevélből és más gyógynövényekből készült teakeveréket ajánl: Összekeverünk 5 g diólevelet, 5 g kutyabengekérget (Frangulae cortex), 10 g édesgyökeret (Liquiritae radix), 20 g édesköményt (Foeniculi fructus), 30 g orvosi ziliz gyökeret (Altheae radix) és 30 g lenmagot (Lini semen). A keverékből három teáskanállal kell tenni három csésze vízhez, és 5-10 percen át kell főzni, végül leszűrni. Reggel és este egy csésze meleg teát kell a főzetből inni.

Csipkebogyó tea

Hogyan készítheted el a teát?

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladás gátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

A növény termését szeptember környékén kell gyűjteni. A magot a hústól el kell különíteni, megszárítani és megdarálni. Egészben emészthetetlen. Porrá kell őrölni és kefírbe vagy ételbe keverve fogyasztani napi egy-két evőkanállal.

Ha nem tudja beszerezni, keressen olyan készítményeket, amiben már eleve benne van. A jobb porcerő készítményekben, és a jobb C-vitamin termékekben megtalálható.

Réti legyezőfű tea

Hogyan készítheted el a teát?

Ízületi gyulladásra a réti legyezőfű teát ajánljuk minden nap egy csészével, lehetőleg reggel éhgyomorra. Ha az ilyen gyulladás a kézen, csuklón, térden, vállban vagy bokában van, javasoljuk továbbá a körömvirágkenőcsöt, mert ez nagyon jó gyulladás gátló. Szintén jó lehet a kamilla-cickafark–diólevélből egyenlő arányban készült gyulladáscsökkentő keverék.

A reuma kezelése még más gyógynövénnyel is történhet. A reuma oka sok esetben a vese renyhe működése. A mezei zsurló veseműködést segítő, kötőszövet-erősítő hatékonysága miatt kedvelt szer a reumás ízületi panaszok kezelésében. Külsőleg gyógyfürdőként, belsőleg tea formájában is alkalmazható.

Fürdőként legalább 2-3 liter zsurlóteát kell önteni a fürdő vízhez, 15-20 percig benne maradni, majd kiszállva egy fürdőlepedőben megszárítkozni. Teaként így kell készíteni: egy púpozott teáskanálnyi füvet 2,5 dl forrásból levett vízzel kell forrázni, majd lefedve hagyni állni 10-15 percig. Azután sűrű szövésű szűrőn leszűrni, és az egészet meginni.

Legalább egy hónapon keresztül minden reggel egy csészével. A négy hét után mindenképpen tartani kell 4 hét szünetet, majd szükség szerint lehet ismételni. Napi egy csészével ajánljuk a tejoltó galaj teát is, ez is segíti a veseműködést. Ennek fogyasztásában nem kell szünetet tartani.
Cickafark (Achillea millefolium)

9961

Növényi ösztrogént tartalmaz, nőknek serdülő- és változó korban nélkülözhetetlen. Gyomor- és bélbántalmakra, húgygörcsökre, a légutak megbetegedéseire kiváló, a tüdő-, végbél-, méh-, hólyag- és orrvérzés régi, bevált gyógyítója.
Mezei zsurló (Equisetum arvense)

9961_1

Fő hatásterülete a vesetisztítás illetve a vizelethajtás. Reuma és csúz, epe- és májbántalmak orvoslására is jó. A kis veseköveket és vesehomokot is érdemes vele oldani, eloszlatni. Szívnyugtatóként is lehet használni. A nyári meddő hajtását gyűjtjük.

Forrás: gyorgytea.hu

Kurkuma

A kurkuma jótékony hatásai a szervezetre

A kurkuma nevű fűszer tartalmaz egy kurkumin nevű gyulladáscsökkentő antioxidánst. Ízületi gyulladások esetén sikerrel alkalmazzák. A kurkumin ráadásul képes átjutni a vér-agy gáton, ami az egyik oka annak, hogy ígéretesnek bizonyult, számos neurológiai rendellenesség kezelésében is.

A kurkuma segít megelőzni a rák és a gyerekkori leukémia kialakulását a benne található kurkuminnak köszönhetően.

Méregteleníti a májat, így csökkenti a hepatitis, a májzsugorodás és a sárgaság kockázatát.

Segíti a zsír lebontását, a testsúly szabályozását, továbbá serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást.

Hölgyek fogyasszanak kurkumakivonatot menstruációjuk várható időpontja előtt két hétig, naponta kétszer – ez segít a menstruációs görcsök csökkentésében.

A kurkuma antibakteriális, gyulladás- és fertőzésgátló hatásai miatt is kiváló gyógyító szer.

Erősíti az immunrendszert, mivel a benne található antioxidánsok elpusztítják a szervezetben található szabad gyököket.

Gyulladásgátló tulajdonsága miatt megelőzi és késlelteti az ízületi csúz kialakulását.

Táplálékkiegészítőként fogyasztva csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Gyömbér: érdemes naponta fogyasztani

A gyömbér jótékony hatásai a szervezetre

A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény, mely egzotikus, melengető ízével ideális a hidegebb hónapokra is. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek!

Ezért kell minden nap gyömbért enni

A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő (ízületi panaszokra), köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
A gyömbér legjobb hatása
A gyömbér egészségre gyakorolt jótékony hatásairól már sokat lehetett hallani. Egy új kutatás szerint segíthet megakadályozni az elhízást és a velejáró krónikus betegségek kialakulását is.