A szem, szív, emésztés az agy egészségéért, nyugodt alvás, öregedésgátló, rákellenes, immunmoduláló, testsúly és gyulladáscsökkentő

A szem, szív, emésztés az agy egészségéért, nyugodt alvás, öregedésgátló, rákellenes, immunmoduláló, testsúly és gyulladáscsökkentő

A melatonin hatása

Este természetes módon termelünk melatonint ahhoz, hogy aludni tudjunk és lehetővé váljon szervezetünk alvás közbeni regenerációja. Melatonint testünk különböző szövetei is termelnek és számos melatonin receptorral rendelkezünk, így a melatonin sokoldalú és létfontosságú vegyület, ami nélkülözhetetlen a hosszú és egészséges élethez. Nézzük meg mi mindenre jó még a melatonin az alváson felül. 

Alvás

A melatonin szintje sötétedéskor emelkedik meg a szervezetben, hogy biztosítsa a pihentető mély alvást, a friss ébredést és az aktív, fáradtság nélküli nappalokat. A melatonin kiválasztása gyermekkorban van a tetőpontján, 20 éves kor után lelassul, 40 éves kortól jelentősen csökkenni kezd, míg időskorra teljesen megszűnik. Ezért ahogy öregszünk gyakran álmatlansággal vagy alvászavarral kell szembe néznünk.

Azonban az egyre növekvő alvászavarok hátterében megváltozott viselkedésünk is óriási szereppel bír. Későn fekszünk és sötétedés után is mesterséges fények vesznek bennünket körül.  A számítógépek, TV illetve mobiltelefonok fényei összezavarják szervezetünk melatonin termelését, aminek inputja a retinán keresztül érkezik. A melatonin szintünkre hatással van táplálkozásunk és bélflóránk összetétele is. A túlzott cukor és alkohol fogyasztás jelentősen csökkenti a test melatonin szintjét.

Az alvászavar lehet időszakos vagy átmeneti is, mint amilyen az időeltolódás (jet-lag) okozta alvás-ébrenlét egyensúlyának elvesztése vagy a váltott műszakokban dolgozók alvászavara és az ebből adódó fáradtságérzetet. Az álmatlanság sokszor kíséri azokat az embereket is, akik súlyosabb betegségektől szenvednek, a melatonin ez esetekben is segít.

Öregedés

Az öregedés szoros kapcsolatban áll a melatonin által biztosított cirkadián ritmussal, a génjeinkben szabályozott 24 órás hormonális ciklussal, mely feltétele a hosszú és egészséges életnek. Mivel a melatonin lassítja a tobozmirigy öregedését, az csökkenti az egész test öregedési folyamatát.

Természetesen a minőségi, pihentető alvás már önmagában is elengedhetetlen fontosságú az öregedés folyamatainak lassításában, nem véletlenül használjuk a „szépítő alvás” kifejezést.  Ugyanakkor kijelenthetjük, hogy a korral csökkenő melatoninszint az öregedés egyik jelének tekinthető, mely oxidatív, gyulladásos stressz formájában nyilvánul meg, lassú és visszafordíthatatlan sejtkárosodást okozva.

Kutatások megállapították, hogy a szervezet megfelelő melatonin szintje segít megelőzni az öregedés számos tünetét, köszönhetően erős antioxidáns hatásának, ami hozzájárul a szabad gyökök, gyulladások és oxidatív stressz elleni küzdelemhez. Mivel melatonin receptorok gazdagon találhatók a bőrben ezeken keresztül védi a bőrsejteket és a bőrt is, a korai öregedéstől.

Immunrendszer

Az elmúlt évtizedekben a melatoninról úgy számoltak be, hogy fontos funkciót tölt be vírusellenes, antibiotikus és parazitaellenes molekulaként. A legfrissebb tanulmányok azt is megerősítik, hogy a melatonin erős antioxidáns és sejtvédő hatóanyag, ami immunmodulátorként segíti az immunrendszer alul és túlműködéseit, krónikus és akut gyulladásokat csökkentő és idegrendszert támogató szereppel

A melatonin olyan vegyület, ami kommunikál az immunrendszer és a belső elválasztású mirigyek között, ahol a kétirányú kommunikáció már régóta bizonyított és szükséges a hosszú egészséges élethez. Mivel a melatonin szintje az életkorral folyamatosan csökken 30 éves kor körül, majd 40 év körül a folyamat tovább gyorsul, míg 60 éves korhoz közeledve jelentősen felgyorsul vagy megszűnik, a melatonin étrendi dúsítása nagyon is megfontolandó cselekedet.

Covid-19

Egy friss, 2021 augusztusi átfogó kutatás szerint a melatonin pótlás a COVID-19 fertőzés korai szakaszában adagolva enyhíti a COVID-19 által előidézett citokinviharokat, csökkenti az oxidatív stresszt, növeli a szervezet ellenállóképességét és a túlélési esélyeket.

Tudtad? Citokinviharnak nevezzük az immunrendszer heves gyulladással járó reakcióját, mely szervi elégtelenségekhez, majd végül a szervezet teljes összeomlásához vezethet.

A COVID-19 okozta megbetegedés citokinvihart okozhat a szervezetben, melynek hatására többek között szervkárosodás, érrendszeri problémák, vérrögképződés, infarktus és trombózis léphet fel.

Rákprevenció

A melatonin ígéretes természetes gyógymód lehet bizonyos hormonfüggő ráktípusok megelőzésében vagy ezen rákbetegségek esetleges kezelésében.

A tanulmányok azonban általánosan is rámutattak arra, hogy azok szervezetében, akik különféle rákos megbetegedésekkel küzdenek, sokkal alacsonyabb melatonin szint koncentrációval rendelkeznek, mint az egészséges emberek.

Kutatások során megállapították, hogy a melatonin gátolja a tumor növekedést és az azokhoz kapcsolódó sejtosztódást egyes mellrák és prosztatarák típusoknál, illetve a húgyhólyagrák és a csontrák egy típusainál. Egy másik tudományos kísérlet során mellrákban szenvedő nőket vizsgáltak, akiknél a kemoterápiás gyógyszer nem hozott eredményt. A hatástalannak bizonyult gyógyszert a kezelés során kiegészítették melatoninnal, ezt követően a vizsgált nők 28%-ánál tapasztaltak csökkenést a tumorok méretében.

Elhízás

A szervezet melatonin szintje és az elhízás közötti kapcsolatot már több mint 20 éve leírták. A melatonin termelődésének csökkenése éjszakai evési vágyat idéz elő, megnöveli a menopauzán átesett nők súlyát és étvágyát illetve általánosan is befolyásolja a falási rohamokat.

A melatonin nagyon szoros kapcsolatban áll az éhségérzetet kiváltó ghrelin és a teltségérzetet jelző leptin hormonokkal. Ha nem alszunk jó minőségben vagy csökken melatonin termelődésünk, akkor fokozódik a ghrelin termelés, ha ez tartósan fennáll megjelenik az inzulinrezisztencia, majd a cukorbetegség. Míg a leptin szint termelődésének csökkenése nassoláshoz vezet.

A melatonin alacsony szintje növeli az elhízottságot és anyagcserezavarokat idézhet elő, pl. inzulinrezisztenciát. Az elhízás világméretű probléma, és komoly népegészségügyi kihívást jelent a 21. században, így a melatoninnal való kutatások is tovább folynak, hogy bizonyításra kerüljenek a melatonin összes előnyös funkciói elhízás esetén

Cukorbetegség

A melatonin alacsony szintje bizonyítottan kiváltója lehet az inzulinrezisztenciának és a 2-es típusú cukorbetegségnek, mert a melatonin a glükóz homoeosztázis szabályozójaként is megjelenik. Mindez fordítva is igaz a magasabb melatonin ellátottság hozzájárul az inzulinrezisztencia visszafordításához, mellyel lekerülhetővé válik a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma is.

Mivel melatonin receptorok találhatók az egész testünkben így nem meglepő, hogy az inzulintermelő hasnyálmirigy szigetsejtjeiben is. Ezáltal a melatonin szerepet játszik a glükóz anyagcserében és ezt a kutatások is megerősítik. Egy tanulmány diabéteszes nőket vizsgálva derített ki, hogy a vizelet- és vérminták elemzésekor, hogy akiknél alacsonyabb a melatonin termelés, kétszer nagyobb eséllyel lesznek 2. típusú cukorbetegek.

Statisztikai adatok rámutattak arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség gyakran alvászavarokkal társul, a zavart alvás sok esetben együtt jár a szénhidrátháztartás zavarával. A melatonin vezető szerepet tölt be a cirkadián ritmus, az alvás-ébrenlét fázis szabályozásában. Az alvászavarokkal küzdő 2-es típusú cukorbetegek alvásminősége jelentősen javult melatonin szedése során, a vércukorszint és a zsíranyagcsere befolyásolása nélkül.

Emésztés

Melatonin nagyobb mennyiségben található az emésztőrendszerben, mint a vérben és maga az emésztőrendszer is termel melatonint. A melatonin segíti a bélmozgást, csökkenti a gyulladásokat, a fájdalmakat és kapcsolata van az idegrendszeren keresztül is az emésztéssel, nem utolsó sorban pedig a mikrobiommal. 

Bizonyított, hogy az emésztőrendszer egészsége szoros kapcsolatban áll a cirkadián ritmussal és gyanítható, hogy az ugrásszerűen megnőtt emésztőszervi betegségek és panaszok hátterében a cirkadián ritmus ellen dolgozó, természetellenes életvitelünk is szerepet vállal. Érdekes, hogy a melatonin képes eltolni a bélflóra egyensúlyt, és ez visszafelé is igaz, a bélflóra egyensúlyzavara csökkenti a szervezet melatonin szintjét.

A kutatások szerint a melatonin ígéretes megelőzési/terápiás megközelítés lehet gyulladásos bélbetegségekben és IBS esetén, számos májbetegségekbenilletve gyomorégés és reflux esetén.

Szív és érrendszer

A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy a melatonin kardioprotektív tápanyag, azaz szívet és érrendszert védő tulajdonságokkal rendelkezik.

Melatonin receptorok találhatók a szív izomzatában és az erek sejtjeiben. Segít csökkenteni a vérnyomást, a koleszterin és vérzsír szinteket. Ezt elsősorban erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival magyarázzák. Mivel vízben és zsírban is oldódik a melatonin bármilyen környezetben hatékonyan képes szembeszállni a szabadgyökökkel.

A szívet és érrendszert érintő betegségek sokkal gyakoribbak azoknál, akik anyagcserebetegségekben szenvednek, például elhízásban, metabolikus szindrómában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, ahol mindig csökkent a melatonin szintje a normál anyagcserével rendelkező emberekhez képest.

Agyi funkciók, depresszió

A melatonin átjut a vér-agy gáton, bevitele megnöveli az agy melatonin szintjét, ami egyértelműen hatással van a kognitív funkciókra, csökkenti a neurodegeneratív folyamatokat, gátolja az agysejtek pusztulását, jelentősen javítja a kognitív képességeket.

A kutatások szerint segítheti az Alzheimer-kór és egyéb demenciás panasz elleni küzdelmet illetve kiegészítheti a neuropszichiátriái alvászavarokat vagy megoldást nyújthat az autista gyermekeknél jelentkező alvászavarok kezeléséhez is.

A melatonin bizonyítottan szabályozza a szervezet cirkadián ritmusát, javítva ezáltal az évszakváltozás okozta depresszió tüneteit, enyhíti a stressz okozta mentális egészség romlását és javítja a hangulatot.

Egyéb biztató kutatások

A melatonin befolyással van a női reprodukciós szervekre. dolgozik a petefészek öregedése és a meddősség ellen. Bíztató kutatások folynak ízületi gyulladások és a melatonin, mint lehetséges kiegészítő terápia között. Erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően a melatonin enyhíti a fülzúgás tüneteit, segítséget nyújthat a zöldhályog, időskori makuladegeneráció (AMD) kezelésében és a retina védelmében.

Összességében elmondhatjuk, hogy az alvás-ébrenlétet szabályozó melatonin többfunkciós vegyülete testünknek, melynek termelődése a kor előrehaladtával vagy életmódbeli behatásokra csökken a szervezetünkben. Jelen pillanatban több mint 28.000 tudományos cikk foglalkozik a melatonin hatásaival a szervezetben, melyek mindegyike összefügg biológiai életkorunkkal. Így kijelenhetjük, hogy a melatonin egy potenciális multiterápiás vegyület, ami segíthet növelni az egészségben eltöltött élettartamot.

Segíthet a savas reflux és a GERD kezelésében

A melatonin segíthet a savas reflux és a gastrooesophagealis reflux (GERD) enyhítésében azáltal, hogy megvédi a nyelőcső nyálkahártyáját – a torkot és a gyomrot összekötő csövet – az olyan irritáló anyagokkal szemben, mint a sav, az alkohol és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők.
Például egy tanulmány kimutatta, hogy a melatonin bevitele gátolja azt az enzimrendszert, amely károsítja a nyelőcső epiteliális gátját, amely felelős azért, hogy megvédje a nyelőcső mélyebb rétegeit a károsodástól.
A nyelőcső epiteliális gátjának károsodásáról ismert, hogy savas refluxot és GERD-t okoz, és végül súlyosabb egészségügyi szövődményekhez, például rákhoz vezethet. Ennek ellenére további kutatásokra van szükség!

Csökkentheti a fülzúgás tüneteit

A fülzúgás (tinnitus) egy olyan állapot, amelynél a beteg magas hangot, valaki mélyebb susogó hangot hall, sípolót vagy lüktető, pulzálóan ritmusos hangot hall.
Érdekes módon a kutatók azt sugallják, hogy a melatonin csökkentheti a jelentős fülzúgás tüneteit és javíthatja az alvást.
Öt tanulmány áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a melatonin önmagában vagy fülzúgás elleni gyógyszerekkel együtt történő alkalmazása kezelheti ezt az állapotot, miközben javítja az alvást. Ezek a tanulmányok azonban gyenge minőségűek voltak, ami korlátozta az áttekintés eredményeinek erejét, így további vizsgálatokra van szükség.

Enyhítheti a migrénes rohamokat

A migrénes roham a fejfájás egy olyan visszatérő típusa, amely súlyos, lüktető fájdalmat vagy pulzáló érzést okoz, gyakran a fej oldalán.
Számos vényköteles gyógyszer segít a migrén kezelésében, de a melatonin is enyhülést jelenthet, mivel képes csökkenteni a fájdalomérzetet.
11 tanulmány áttekintése szerint a melatonin szignifikánsan csökkentette a migrén súlyosságát és gyakoriságát a placebó csoporthoz képest mind gyermekeknél, mind felnőtteknél, de eltérő hatékonysággal.
Egy másik 25 tanulmány áttekintése hasonló eredményeket mutatott, ami arra utal, hogy 3 mg melatonin lefekvés előtti bevétele csökkentette a migrén gyakoriságát felnőtteknél.

Forrás: anatur, linabio