A szegfűszeg jótékony hatása a szervezetre

A szegfűszeg jótékony hatása a szervezetre

Javítja az emésztést,
Antibakteriális tulajdonságok
Kemopreventív tulajdonságok
Májvédelem
Cukorbetegség kezelése
Egészséges csontok
Antimutagén tulajdonságok
Az immunitás javítása
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
Szájhigiénia
Afrodiziákum tulajdonságai
Fejfájás kezelése

Az ázsiai országokban, például Indonéziában, Indiában, Pakisztánban és még Kelet-Afrika egyes részein őshonos szegfűszeg olyan fűszer, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

Az előnyök közé tartozik az emésztés elősegítése, az immunrendszer erősítése és a cukorbetegség szabályozása. A szegfűszeg antimutagén és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint küzd a szájbetegségek és a fejfájás ellen, és úgy gondolják, hogy afrodiziákum tulajdonságokkal is rendelkezik.

Mi is az a szegfűszeg?

A szegfűszeg valójában a Syzygium aromaticum fa szárított virágbimbója és a Mirtuszfélék növénycsaládba tartozik. A fát általában a Molukk-szigeteken és más trópusi területeken termesztik.

A szegfűszeget egészben vagy őrölve használják, jellegzetesen édes, pikáns íze miatt. Gyakran alkalmazzák süteményekben, forró italokban (mint a forralt borban), valamint egyes húsételek és fűszerezésben.

Emellett az ajurvédikus és kínai orvoslásban is használják a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságainak köszönhetően.

A szegfűszeg jótékony hatásai

Szegfűszeg fogyasztása az alábbi egészségügyi előnyökkel jár:

Javítja az emésztést

A szegfűszeg javíthatja az emésztést az emésztőenzimek szekréciójának serkentésével. A szegfűszeg hatékonyan működik a puffadás, gyomor ingerlékenység, hányinger csökkentésére is.

Antibakteriális tulajdonságok

A szegfűszeget sokan hirdetik számos emberi kórokozó elleni antibakteriális tulajdonságaik miatt. A szegfűszegkivonatok elég erősek ahhoz, hogy elpusztítsák ezen kórokozók nagy részét. A kivonatok hatékonyak a kolerát terjesztő speciális baktériumok ellen is.

Kemopreventív tulajdonságok

A szegfűszeg kemopreventív vagy antikarcinogén tulajdonságai miatt érdekli az orvosi közösséget. Az Oxford Journal: Carcinogenesis című folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a szegfűszeg hasznos lehet a tüdőrák korai stádiumában történő leküzdésében.

A kutatások azt sugallják, hogy a szegfűszegben található oleanolsav daganatellenes hatást fejt ki, míg egy másik tanulmány szerint a szegfűszegben található eugenol rákellenes hatással bír a méhnyakrák ellen.

Bár még több kutatásra van szükség ebben a témában, ezek az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a szegfűszeg pozitív megoldás lehet ezen a területen.

Májvédelem

A szegfűszeg nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek ideálisak a szervek, különösen a máj védelmére a szabad gyökök hatásaitól.

A hosszú távú anyagcsere növeli a szabad gyökök termelését és a lipidprofilt, miközben csökkenti a máj antioxidánsait. A szegfűszeg-kivonatok hasznos összetevői ezeknek a hatásoknak a májvédő tulajdonságainak ellensúlyozásában.

Cukorbetegség kezelése

A szegfűszeget az ősi gyógyászati ​​gyakorlatokban számos betegség kezelésére használták. Az egyik ilyen betegség a cukorbetegség.

Cukorbetegségben szenvedő betegeknél a szervezet által termelt inzulin mennyisége vagy nem elegendő, vagy egyáltalán nem termelődik. A szegfűszeg kivonatok bizonyos módon utánozzák az inzulint, és segítik a vércukorszint szabályozását.

A Journal of Ethnopharmacology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szegfűszeg jótékony hatással lehet a cukorbetegségre a növényi alapú étrend részeként.

Egészséges csontok

A szegfűszegből készült hidroalkoholos kivonatok közé tartoznak a fenolos vegyületek, például az eugenol és származékai, például a flavonok, izoflavonok és flavonoidok.

Tanulmányok szerint ezek a kivonatok hasznosak lehetnek a csontsűrűség és a csont ásványianyag-tartalmának megőrzésében, valamint csontritkulás esetén a csontok szakítószilárdságának növelésében.

További kutatásokra van szükség ezen eredmények hatékonyságának megerősítéséhez.

Antimutagén tulajdonságok

A mutagének olyan vegyi anyagok, amelyek megváltoztatják a DNS genetikai felépítését, mutációkat okozva. A szegfűszegben található biokémiai vegyületek, mint például a fenilpropanoidok, antimutagén tulajdonságokkal rendelkeznek a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A mutagénekkel kezelt sejtekre alkalmazva jelentősen tudják szabályozni a mutagén hatásokat.

Az immunitás javítása

Az Ayurveda szerint bizonyos növények hatékonyak az immunrendszer fejlesztésében és védelmében. Az egyik ilyen növény a szegfűszeg.

A szegfűszeg szárított virágbimbója olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek elősegítik az immunrendszer erősítését a fehérvérsejtek számának növelésével.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A szegfűszeg gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. A laboratóriumi patkányoknak adott szegfűszegkivonatokkal végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az eugenol jelenléte csökkenti a gyulladást.

Azt is megerősítették, hogy az eugenol a fájdalomreceptorok stimulálásával csökkenti a fájdalmat.

Szájhigiénia

A szegfűszeget használhatjuk az ínybetegségek, például a fogínygyulladás és a parodontitis csökkentésére. A Journal of Natural Products folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szegfűszegkivonatok jelentősen szabályozzák a szájüregi kórokozók szaporodását, amelyek különböző szájbetegségekért felelősek.

Fájdalomcsillapító tulajdonságaik miatt fogfájásra is használhatók.

Afrodiziákum tulajdonságai

Ősidők óta azt tartják, hogy az olyan fűszerek, mint a szegfűszeg és a szerecsendió, afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkeznek.

A szegfűszeg- és szerecsendió-kivonatokkal végzett kísérleteket az emiatt adott szokásos gyógyszerekkel szemben tesztelték, és a szegfűszeg és a szerecsendió pozitív eredményeket mutatott.

Fejfájás kezelése

A fejfájást a szegfűszeg segítségével csökkenthetjük. Néhány szegfűszeg bimbójából pasztát készítünk, és összekeverhetjük kősóval. Adjunk hozzá egy pohár tejhez. Ez a keverék gyorsan és hatékonyan csökkenti a fejfájást.

A szegfűszeg mellékhatásai

A szegfűszeg fogyasztásának mellékhatásai általában ritkák, de bizonyos esetekben előfordulhatnak. Ezek közé tartozhatnak:

  • Bőrirritáció és allergiás reakciók: Néhány ember érzékeny vagy allergiás lehet a szegfűszegre, különösen akkor, ha az bőrre kerül. A szegfűszeg olaj bőrirritációt vagy allergiás reakciót okozhat.
  • Száj és nyálkahártya irritáció: A szegfűszeg vagy annak olaja közvetlenül alkalmazva a szájüregben irritációt okozhat, különösen ha nagyobb mennyiségben vagy hosszú ideig használják.
  • Vérzési kockázat: Az eugenol, a szegfűszeg egyik fő összetevője, gátolhatja a vér alvadását. Ezért azoknál, akik véralvadásgátlót szednek, vagy véralvadási problémákkal küzdenek, a szegfűszeg fogyasztása fokozhatja a vérzés kockázatát.
  • Terhesség és szoptatás: Terhes vagy szoptató nőknek óvatosnak kell lenniük a szegfűszeg fogyasztásával, mivel nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak biztonságosságáról ebben az időszakban.

Forrás: egeszsegeletmod

Én folyamatosan fogyasztok szegfüszeget, minden nap, a teába teszem. Csalán tea, citromfű tea, kamilla tea, tőzegáfonya tea fogyasztásánál, egy csípetnyi őrölt szegfűszeget teszek bele és úgy iszom a teát. Nekem használt, egy éve iszom így a teámat, azóta nem is voltam megfázva.