Egy hétköznapi fűszernövény, számos jótékony hatása!

Egy hétköznapi fűszernövény, számos jótékony hatása!

Kevesen tudják, hogy a hétköznapi fűszernövénynek rendszeresen fogyasztva csodás egészségügyi hatásai is lehetnek!

Van egy közkedvelt fűszernövényünk, amit mindenki használ, de nem mindenki tudja, milyen csodás egészségügyi hatásai is lehetnek! Ez a növény nem más, mint a petrezselyemzöld. Magas a magnézium, a foszfor, a cink tartalma, de A-, K-, C-, E-, B6- és B12 vitaminokban is bővelkedik.

A mindennapi étrendnek tartalmaznia kellene a petrezselyemlevet. Válasszunk olyan petrezselymet, amit nem kezeltek vegyszerekkel, egy csokornyit tegyük a gyümölcsfacsaróba és adjunk hozzá a megfelelő zöldségeket, facsarjuk ki.

A petrezselyemlé javítja az általános egészségügyi állapotot. Számos szembetegség esetén alkalmazható:

  1. Látási problémák – petrezselymet, zellert, fokhagymát, almát és gyömbért tegyünk gyümölcsfacsaróba, facsarjuk ki ezek levét és igyuk rendszeresen ezt a keveréket.
    • Szürkehályog – petrezselyemzöld, áfonya, alma és zeller levet fogyasszunk.
  2. Diabéteszes szemproblémák – petrezselyemzöld, spárga, gyömbér és zeller keverékéből készítsünk turmixot, vagy zöldséglevet.
  3. Glaukóma – ebben az esetben petrezselyemből, uborkából, retekből, zellerből és málnából készítsünk zöldséglevet.
  4. Szemfenéki meszesedés – petrezselyem, paprika, alma és brokkoli felhasználásával készítsünk zöldséglevet.
  5. Perifériás látás kiesés – aki ezzel a problémával küszködik, készítsen zöldséglevet petrezselyemből, répából, káposztából, gyömbérből, zellerből és málnából.
  6. Szemkáprázás – ez csak akkor jelent gondot, ha az illető gyakran mozgó pontokat lát. Készítsünk zöldséglevet petrezselyemből, céklából, almából, fokhagymából és zellerből.
  7. Látóideg probléma – petrezselyemből, póréhagymából, káposztából, céklából, szőlőből és almából kell levet készíteni.
  8. Retinitis pigmentosa – petrezselyemből, répából, gyömbérből és erdei gyümölcsökből készített lé ajánlott ebben az esetben.

Ahhoz, hogy ezeket a zöldségleveket elkészítsd, nem kell kimérned a hozzávalókat, nincsenek megszabott mennyiségek, sokkal fontosabb, hogy az adott zöldségeket és gyümölcsöket használd. A zöldségek és gyümölcsök mennyiségét ízlés szerint kell kiválasztani, ahogy elkészül a zöldséglé, az íze alapján rögtön érezhető, melyik zöldségből, vagy gyümölcsből kell még bele egy kicsi ahhoz, hogy finomabb legyen.

Forrás: erdekessegek

Datolya az egyik, legegészségesebb gyümölcs, egyben orvosság is >>
Vitaminokkal az egészséges vérkeringésért! >>
Mire figyeljünk a vitaminok kiválasztásakor? >>

Hét dolog, amiért érdemes minnél több petrezselymet fogyasztani

A petrezselyem nem csak fűszernövény – gyógynövény is. Bár a legtöbben felhasználjuk például leves vagy rizibizi készítésekor, de mégsem használjuk ki eléggé, pedig a finom íze mellett rengeteg kedvező hatása is van. Ráadásul éppen most van a szezonja, ilyenkor a legolcsóbban beszerezhető és a legfinomabb!

A petrezselyem kalóriatartalma alacsony, de a tápértéke rendkívül magas. Különösen gazdag klorofillban, A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. Nézzük, miért is jó nekünk mindez!

1. Méregtelenít

Vízhajtó hatású, tehát fokozza a veseműködést, így segít abban, hogy a méreganyagok megfelelően távozzanak a szervezetünkből. Ezen kívül segíthet megelőzni a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását, és hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez is. Húgyúti panaszok esetén érdemes tea formájában is fogyasztani.

2. Segíti az emésztést

Gyorsítja a tápanyagok lebontását, tehát segíthet a túlevés okozta gyomorpanaszokon, enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását, ezáltal megelőzi a puffadást. A lakomák mellett pedig a fogyókúrák során is hasznát vehetjük. Ezeken kívül a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, illetve visszaállításához is hozzájárul.

3. Védi az érrendszert

Rendszeres fogyasztása megszüntetheti a magas vérnyomást, védi az érfalakat és javítja a vérkeringést, így védelmet nyújthat az érelmeszesedéssel szemben, csökkentheti a stroke és az infarktus kockázatát is. Mindez elsősorban a magas béta-karotin-, valamint folsavtartalmának köszönhető.

4. Felveszi a harcot a daganatokkal

Kimutatták, hogy fogyasztását követően megnő azon enzimek aktivitása, melyek a sejtek saját antioxidáns védelméért felelősek. Daganatellenes hatását a benne lévő karotinoidok, flavonoidok és fitoösztrogének révén éri el. Ez utóbbi anyagok a prosztatadaganatoknál bizonyulnak leginkább gyógyítónak.

5. nyugtatja a bőrt

A bőrünk sok mindenre érzékeny lehet, de a petrezselyem ezen is segít. Ha a főzetével, esetleg magával a friss növénnyel bedörzsöljük a gyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét, a kellemetlen tünetek gyorsabban enyhülhetnek.

6. Ápolja a szájat

A hagyma nagyon egészséges és finom, ám a fogyasztását követi szájszag megkeserítheti a mindennapjainkat, a környezetünkét pedig meg inkább. A petrezselyem rágcsálása azonban segíthet, ugyanis megszünteti a szájszagot és megtisztítja a szájpadlást.

7. erősíti az immunrendszert

Magas vitamintartalmának köszönhetően az immunrendszert is erősíti, ami mostanában különösen fontos. Azt azonban fontos tudni, hogy a benne található anyagok érzékenyek a hőkezelésre, ezért ha szeretnénk élvezni a jótékony hatásait, akkor a petrezselyemlevelet nyersen érdemes fogyasztani.

Forrás: mindmegette

Vitaminokkal az egészséges vérkeringésért! >>
Mire figyeljünk a vitaminok kiválasztásakor? >>
Datolya az egyik, legegészségesebb gyümölcs, egyben orvosság is >>