Torma – Vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő

Torma a vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő

A tormáról megoszlanak a vélemények. Néhányan azért nem szeretik, mert csípős, de a többség éppen ezért kedveli. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.

Ismerjük meg a tormát!

A tormát (Armoracia rusticana), tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken. A népnyelv közönséges és csípős tormának is nevezi. Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul. A mindenki által köztudott erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti.

Torma, a magyar gyömbér

Torma, a magyar gyömbér A tormát eleink gyógynövényként hozták Belső-Ázsiából, ahol mai napig az életerő jelképeként tekintenek rá. Sokoldalú gyógyhatása miatt ideje, hogy visszanyerje jelentőségét a magyar házipatikákban is. Jól tűri a hideget, fagymentes időszakban egész télen át gyűjthető, hűtőben is sokáig tárolható.

Míg a trópusi gyömbérgyökér már a kisebb falvak közértjeiben is beszerezhető, a régen minden kertben termő torma ritkábban tűnik fel a piacokon.

Lássuk a jó tulajdonságait!

  1. Hatszor akkora a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak.
  2. A frissen reszelt torma antibakteriális illóolajai belélegezve tisztítják a légutakat, fertőtlenítik a szobát.
  3. Külsőleg, reszelve, pakolásként migrénre, rovarcsípésre, fogfájásra jó, leveleivel ízületi fájdalmakat, gyulladásokat, reumát csillapíthatunk.
  4. Elfogyasztva immunerősítő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, segíti a máj, a vese, az epe működését, idegnyugtató, lázcsillapító hatású, és segíti a fogyókúrát.
  5. Serkenti az emésztést, segít a méregtelenítésben

A torma fő hatóanyaga

Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

A torma a legjobb vírusölő gyógynövény

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.

A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések , valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.

A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.

Felsőlégúti betegségek ellen, immunerősítésre és szív-érrendszeri problémák, különösen érszűkület kezelésére használták a régiek.

A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

Serkenti az emésztést, segít a méregtelenítésben

A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, és segíti a szervezetet a méregtelenítő folyamatban. A test ilyenkor megszabadul a felgyűlt, felesleges salakanyagoktól, kitisztul és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben. A tormás Philadelphia krémsajt nemcsak a diétába illeszthető be nagyszerűen, hanem a karácsonyi menü kiváló kiegészítője, hiszen tökéletes húsételek, halak mellé, de kiváló húsos piték és sós sütemények alapjának. A tormában található enzimek pedig segítik az emésztést és csökkentik a puffadásos tüneteket.

Hogyan fogyasszuk?

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt a rendezvények hidegtálainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jó étvágygerjesztő hatású. Néhány háziasszony fiatal levelét salátába teszi.

Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes reszelt tormát, vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik változat könnyen elérhető a boltokban. A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát , és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák

Forrás: hazipatika