A gyógyteák is kórházba juttathatnak – így használd őket helyesen!

A gyógyteák is kórházba juttathatnak
így használd őket helyesen!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tisztán természetes hatóanyagú gyógyszerek és étrend kiegészítők semmiféle kárt nem okozhatnak. A felelőtlenül fogyasztott vagy kevert gyógyteáknak viszont akár kórház is lehet a vége…

A természetes hatóanyagú készítmények, teák, cseppek és kapszulák nagyon jó alternatívát kínálnak a hagyományos gyógyszerekkel szemben, hiszen sok problémát meg lehet oldani gyógynövényekkel, melyeket – helyes alkalmazás esetén – jobban tolerál a szervezetünk, és kellemetlen mellékhatásoktól sem kell tartanunk. A régi füves emberek és javasasszonyok tudását vétek lenne veszni hagyni, de itt is igaz az általános jó tanács: mindent csak mértékkel!


Egyes betegségeknek kifejezetten árthat néhány gyógytea

Általános szabály, hogy a krónikus betegséggel küzdők csak és kizárólag az orvosuk tudtával fogyasszanak bármilyen természetes hatóanyagú készítményt. Ezek attól még, hogy természetesek, még ugyanúgy hatással vannak a szervezetre, csak eltérő mértékben. Cukorbetegek, magas vérnyomással vagy szívgondokkal küzdők csak a kezelőorvos tudtával igyanak egy jó gyógyteát – ami akár ki is válthatja vagy egészítheti a hagyományos gyógyszeres kezelést, de össze is zavarhatja azt. Cukorbeteg például a vércukorszintet csökkentő hatású csalánteától kifejezetten rosszul is lehetnek, pláne ha inzulint is használnak. Magas vérnyomással és emésztési gondokkal küzdők az édesgyökér forrázatát is csak óvatosan használhatják, mert míg a tea valóban könnyít az emésztésünkön, cserébe szapora szívverést okozhat. A refluxosok és gyomorfekéllyel küzdők is válogassák meg a gyógyteáikat, mert súlyos esetben gyomorvérzés lehet a vége – érdemes kerülni például a fehér ürmöt vagy a tárnicsot, és olyan növényekkel helyettesíteni őket, melyek nem fokozzák a gyomorsavtermelést.

Gyógyteával ne vegyünk be gyógyszert!

A gyógynövénykivonatok szelídebb módszerként akár ki is válthatják az orvos által felírt gyógyszereket, de velük együtt csak nagy óvatossággal – vagy sehogy sem – lehet alkalmazni őket.

Jó példa erre az elalvást és megnyugvást segítő orbáncfű tea és a hangulatzavarokat vagy depressziót csökkentő gyógyszerek párosítása: nemhogy túlzott nyugalom, hanem annak ellenkezője, de kiszámíthatatlan pszichés reakció is felléphet. A szintén nyugtató hatású macskagyökér vagy komló főzete sem alkalmazható a szokásos nyugtató tabletták mellé, mert rosszullét, szédülés és fejfájás lehet a vége.

A pitypang levele és gyökere kiváló salaktalanító hatással bír, de vízhajtó tablettákkal együtt szedve komolyan csökkentheti a szervezet ásványi anyag- tartalmát, így egyszerre ne alkalmazzuk.

A székrekedésre ivott szenna, vagy rebarbaratea is meglepetéseket tartogathat, ha gyógyszertári hashajtót is szedünk – a súlyos hasmenés nemcsak kellemetlen, de káliumhiányt is okozhat.

Szívgyógyszereket pedig meg se próbáljunk gyógynövényekkel társítani, legalábbis az orvos tudta nélkül, fagyöngy vagy galagonya kivonat fogyasztása szívritmuszavart vagy vérnyomás ingadozást is kiválthat.

Nem minden növény hasznos – legalábbis teaként fogyasztva

A gyógynövényboltban vagy patikában vásárolt csomagolt gyógynövényekben megbízhatunk, de – hacsak nem vagyunk szakemberek – a saját magunk által szedett, vagy “kéz alól vett” gyógynövényeket inkább kerüljük el. A súlyosan mérgező maszlagos nadragulya például homeopátiás szerekben biztonságosan alkalmazható, de teát ne nagyon főzzünk belőle. Ugyanígy toxikus hatással bír a sisakvirág, melyet a kínai gyógyászatban ugyan sikerrel alkalmaznak, de csak nagyon óvatosan, kis mértékben adagolva – mi nem tudhatjuk, hol a biztonságos határ. Gyógynövénytartalommal dicsekvő illegális fogyasztótablettákat se használjunk, mert a benne található ephedra kivonat többet árt, mint használ, akár szívrohamot is okozhat. A romantikus gyógynövénygyűjtés is csak szakemberrel karöltve ajánlatos, mert sok gyógynövény hasonlít szinte megszólalásig mérgező növényekre.

A gyógynövények hasznosságát és helyét a gyógyászatban megkérdőjelezni nagy hiba lenne, de felelőtlen alkalmazásuk is az: az arany középutat a biztonságos helyről vásárolt, körültekintően alkalmazott gyógynövények jelentik, s így nem kórház, hanem gyógyulás lehet a kúra vége.

Forrás: life.hu